dagarmedmig

2012-12-20
22:38:13

Julgodis och julkorv
Har dåligt samvete över att jag inte la upp recepten på julkorven och julgodiset som jag lovat er till i går, bättre sent än aldrig...
 
Receptet på julkorven fick jag av en vän som hittat det i Allt om Mat julkokbok. Korven smakade fantastiskt, så att göra egen julkorv har absolut blivit en ny tradition :) 
 
 Allt om Mats Julkorv
ca. 20 st
 
1 1/2 kilo benfri fläskkarre
300 g potatis
5 dl mjölk (3 %)
2 msk gula senapsfrön 
1 msk grovt krossade kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
1 1/2 salt 
1/2 tsk nymald svartpeppar
ca 5 meter grisfjälster
 
Gör så här:
1. Koka potatisen mjuk. Låt kallna.
2. Koka upp mjölken och låt kallna.
3. Skär köttet i mindre bitar. Observera att det inte ska putsas.
4. Mal kött och potatis i en köttkvarn. Blanda med mjölken. 
5. Krydda med senapsfrön, kryddpeppar, ingefära, salt & peppar. 
6. Skölj igenom fjällen med kallt vatten. Trä upp dem på korvhornet. 
7. Fyll smeten i fjälstren ganska löst. Knyt emellan med ett bombullsgarn/hushållstrå till cirka 15 cm långa korvar. 
8. Frys in korven eller tillaga den direkt. 
 
- Vid tillagning, picka korven och sjud den i lättsaltat vatten med lagerblad och kryddpeppar ca 15 min - 
 
 
 
 
 
..........................................
 
Ingen jul utan julgodis, eller vad säger ni? Jag älskar att plocka fram ett stort fat med massa godis när tomten kommer och paketen ska öppnas :) 
Jag har en hel del favoriter som jag gör varje år, sen försöker jag hitta nya favoriter varje år. Detta året har jag hittat en ny favorit. Gillar du kokos? I såfall kommer du älska dessa :) 
 
Boutneybollar
ca. 50 st om du gör dom små
 
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)
200 g vit chocklad eller ljus blockshoklad
 
Gör så här:
1. Blanda allt utom kokos och choklad i en kastrull och låt koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli seg.
2. Tillsätt kokosen.
3. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en tallrik.
4. Ställ i frysen ca. 30 minuter.
5. Smält chokladen över vattenbad.
6. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. 
 
- Förvaras kallt - 
 
 
Visar er bara bilder på mina andra favoriter på julbordet, då jag kan tänka mig att nästan alla har gjort eller vet hur man gör de underbart goda rocky road godiset. Ett måste bland julgodiset är också knäck. Ingen jul utan knäck :) Har du någon favorit bland julgodiset?, tipsa mig gärna. Älskar att prova nya saker. Kanske något som jag hinner göra innan julafton :) :)
 
 
 
 
Visst blir man sugen?? 
 
Avslutar med underbara bilder på lilla Ebba när hon var tomtenissa :)
 
 
 
 
 
 
 
- Mamma nu får det vara nog med kort på mig, jag vill iiiiiiinte mer nu - 
 
Underbara, älskade unge. Vad skulle jag ta mig till utan dig....
 
All kärlek till er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2012-12-18
20:34:55

Pepparkaksskorpor
Julen förknippar man ofta med mycket mat, bakverk och en massa smarrigt julgodis. Förra veckan hade jag inte lust att börja baka och julstöka, men nu har krafterna för julstök infunnit sig. Jag som aldrig brukar göra listor, är  inte så mycket för det, har nu gjort flera listor över julhelgens to do. I går började jag pricka av på listorna. Först ut som en punkt var att göra pepparkaksskorpor och oj vad lätt och gott det var. Idag har jag gjort egen julkorv för första gången. Riktigt roligt och en härlig känsla när man kan stoltsera med att man faktiskt gjort korven själv. God var den också, faktiskt riktigt god.
 
Skynda er att göra dessa goda skorpor, perfekta att ta fram till kaffet. Jag lovar ni kommer inte ångra er.
 
Pepparkaksskorpor
ca. 20 st
Tid. 1 timme och 40 minuter
 
1/2 dl strösocker
1 dl farinsocker
125 g smör
1 ägg
3 dl siktat dinkelmjöl
3 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3-4 tsk pepparkakskrydda
1 1/2 dl standradmjölk
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör strösocker, farinsocker samt smör poröst.
3. Tillsätt ägget. 
4. Blanda i dinkelmjöl, havregryn, bakpulver, vaniljsocker samt pepparkakskrydda.
5. Tillsätt detta i smeten växelvis med mjölken.
6. Baka ut två längder på en bakplåtsklädd plåt.
7. Grädda längderna mitt i ugnen ca. 18-20 minuter.
8. Skär längderna till sneda snittar direkt efter att de lämnat ugnen.
9. Ställ tillbaka i ugnen och torka skorporna torra i 100 grader, ca 1 timme.
 
 


 
 
(Recept: Elle mat & vin nr. 8)
 
Ha en skön tisdagskväll!
 
Imorgon kommer recept på julkorv och julgodis, välkommen :) 
 
 
 

2012-12-16
21:13:52

Vad har hänt :)

Jag kunde inte låta bli att vänta tills imorgon med ett matinlägg😄

Ikväll hade vi varken ork eller lust att anstränga oss, utan valde en av våra favoriter. Nämligen att köpa plockmat. Sååå gott och man kan verkligen variera sig hur mycket som helst. Bara att ta vad man tycker bäst om😉😃

Tänkte tipsa er om några favoritsaker som vi gillar att äta som plockmat.

Först en bild på en fantastiskt god marmelad som är perfekt till scones eller till ostar och kex

Andra bilden är lite av vad vi brukar gilla att ha som plockmat

Tredje bilden är en super god blandning av mozzarella, körsbärstomater, avokado, pinjenötter och citron-olivolja.

Fjärde bilden - smarriga kex att ha till ost eller bara att äta som de är. En ny favorit här hemma.

(Inlägget ser kanske inte ut som det brukar pga. Jag bloggar från telefonen. Är inte så bra på det tyvärr)

Kramar ❤


2012-12-16
17:50:30

Snart tillbaka....

Helgen har spenderats i Oslo, därav att jag lyst med min frånvaro här på bloggen. Imorgon återkommer jag med smarriga recept på julgodis och annat gott som ska förberedas inför julen:) kolla in här imorgon igen vänner!

Puss puss

Ps. I Oslo åt vi en supet god blomkålssoppa, bjuder på några bilder från vår lilla tripp


2012-12-11
22:38:20

Att varva julmaten med lax...
För att inte tröttna på julmaten innan julafton är här, varvar jag med annan "vanlig" mat. Något som jag tycker väldigt mycket om är lax. Man kan göra hur mycket som helst med lax. Grava, koka, steka, inbakad osv...... Många tycker det är svårt att tillaga fisk, men det är inte så svårt som man kan tro. Efter att ha arbetat i fiskaffär några år har jag både lärt mig en hel del om olika fisksorter samt fått mycket kunskap om tillagning etc. Jag har haft så mycket nytta av mina år på Kronansfisk, vilket jag är mycket tacksam för. Att laga en god fiskrätt behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Det gäller bara att våga ta ut svängarna och prova sig fram. Kan verkligen rekommendera att våga sig på att köpa fisk oftare,slet sägs ju att man blir smart av fisk och vem vill inte bli det ;) ;) 
 
Grekisk lax
4 port
 
4 portionsbitar lax (cirka 200-300 g /pers) eller en hel bit
2 pkt cantadou vitlök/örter alt. basilika/vitlök
1 st milda cuisine fraiche vitlök & örter
5 dl vispgrädde
salt
1 burk blandade oliver
2 pkt mozzarella ost
1 ask coctailtomater 
 
Gör så här:
1. Lägg laxen i en ungsform. Salta.
2. Klicka ut båda paketen med cantadou på laxen.
3. Strö över oliverna och skär tomaterna i kvartar och lägg på dem.
4. Vispa samman grädden och milda cuisine. Ska bli lätt fluffig. Häll över laxen.
5. Dela mozzarellan i bitar och strö över.
6. Ställ in formen i ugnen på 225 grader, ca. 20-30 minuter (beroende på hur tjock laxen är).
 
- Du ser att laxen är färdig när köttet inte längre upplevs som "genomskinligt" -
- Ett tips är att lägga folie över laxen om den börjar få för mycket färg och inte är helt genomstekt -
 
 
 
 
 
 
 
 
(Ursäkta de dåliga bilderna. Min vanliga kamera strejkar med jämna mellanrum)
 
- Jag hade pressade potatis till och sallad. Funkar säkert lika bra med ris om man hellre önskar det -
 
Natti natti vänner!
 
 

2012-12-07
12:11:00

Att testa receptet på baksidan påsen....
Jag testar väldigt sällan, nästan aldrig recepten som finns på matförpackningarna. Gör du? 
Jag vet inte varför, men det blir bara inte så. När jag var och handlade senast köpte jag en påse wok-grönsaker. På baksidan av den påsen fanns det ett recept som lät smarrigt. Var tvungen att testa och det var riktigt gott.
Gick snabbt och enkelt att tillaga och det älskar vi ju, eller hur ? ;)
 
Wok - Hot honey 
4 port
 
3 msk soja
2 msk honung
1 msk ketchup
1-2 tsk sambal oelek
1 klyfta vitlök, riven
300 g kycklingfilé alt. fläskkarré, strimlad
4 portiner kokta nudlar
 
Gör så här:
1. Lägg wok-grönsakerna i en wokpanna/stekpanna i olja och stek tills de nästan är klara.
2. Strimla kycklingfileérna och lägg ner tillsammans med grönsakerna. 
3. Blanda soja, honung, ketchup, sambal oelek och vitlök.
4. När kycklingen är genomstekt sänk värmen och blanda ner de färdigkokta nudlarna och häll över sojan. 
5. Blanda samman allt väl. Servera!
 
 
 
  
Smaklig måltid vänner!
 
 
 

2012-12-06
15:59:50

Pepparkaks pannacotta
Är du sugen på en söt, pepparkakskryddig och gräddig avslutning på julmiddagen, då ska du testa den smarriga efterrätt som man kan förbereda innan gästerna kommer.
 
Det räcker med små portionsformar, då det annars kan bli för mäktigt.. Vi diskuterade hur mycket gelatin man ska använda sig av och det är helt klart en smaksak, vill man ha den lösare eller hårdare i konsistensen? I receptet står det 1 st gelatinblad. Men enligt Mia blev den för lös med 1 gelatinblad. När Mia bjöd oss på pannacottan hade hon i 2 st, vilket gjorde att den blev mer hård i konsistensen. Jag tänker testa med 1,5 st när jag gör den. Hoppas och tror att den blir lite lösare, men inte för lös :) :) 
Testa dig fram du med..Smakar ju lika gott hur lös eller hård den än blir :) 
 
Pepparkakas pannacotta
4 pers
 
1 - 2 st gelatinblad
 3 dl vispgrädde
4 msk farinsocker
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1 krm malen ingefära
 
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet(en) i kallt vatten i 5 minuter.
2. Koka upp grädde, socker och kryddor. Ta från värmen. 
3. Tillsätt gelatinet och låt svalna 10 minuter. 
4. Häll upp i små portinsformar/glas, låt stå kallt till servering. Minst tre timmar.
5. Ta fram 15 minuter före servering. Hyvla över choklad. 
 
- Ett tips är att garnera med en pepparkaka, blev riktigt läckert - 
 
 
 
 
 
 
Pepparkaks pannacotta, ett måste i jul.
 
All kärlek!
 
 

 
 
 

2012-12-05
20:15:00

Att göra 2-rätters med tema jul...
Precis detta hade Mia gjort när vi var på senaste bokklubben. Sista bokklubben innan jul och med så god mat. Var tvungen att fråga efter recepten så att jag skulle kunna delge er detta. Kanske ett tips som ni kan bjuda på nästa gång som någon kommer på middag. 
 
Julmustkyckling
4 pers
 
4 kycklingfiléer, ca. 500 g
Smör
2 dl minifraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja
 
Gör så här:
1. Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna (ett annat alternativ är skiva filéerna i bitar)
2. Blanda creme fraiche, julmust, hönsbuljontärning, ingefära, rosmarin och soja i kastrull.
3. Lägg i kycklingen och låt koka ca. 10 minuter. 
4. Garnerna ev med färsk rosmarin.
 
- Serveras med potatis och frästa grönsaker -
Mia hade gjort potatisklyftor, rödlök och palsternacka i ugn och sen kokt brysselkål och rödkål. Perfekt till. 
 
 
 
- Super smarrigt, så testa -
 
Även efterrätten smakade jul. Mia hade gjort en jätte god pepparkaks pannacotta.
Men den får ni receptet på imorgon :)
 
Så glöm inte att kika in imorgon igen :)
♥Kramar ♥

 

2012-12-03
14:15:00

Att tillaga pasta på 5 minuter...
Kan det verkligen gå så snabbt? Ja, det kan faktiskt göra det :) När Johan kommer hem från jobbet på lunch har jag inte alltid tid att stå vid spisen hela förmiddagen, så då ska det helst vara något som går snabbt att göra. Pasta har vi alla tre en förkärlek till, vilket visar sig i vår matlagning. Pasta kan man äta till så mycket. Man kan variera i all oändlighet, vilket jag gillar. 
 
När jag bodde hemma, så lagade mina föräldrar ibland färskpasta med räksås. Så himla gott och så enkelt.. Jag tänkte dela med mig av denna enkla räksås som man med all säkerhet kan lägga i lite vad som i. Exprimentera och kanske hitta en ny favorit. 
 
Föräldrarnas räksås
4 pers
 
1 st stor burk cremé fraiche (ej den lätta)
1,5 dl grädde
2 burkar färdigskalade räkor (170 g räkor)
2 dl riven gratängost (Sort på ost kan ni själva välja)
10 st coctailtomater
Citronpeppar
Svartpeppar
 
Gör så här:
1. Blanda samman cremé fraiche och grädde i en kastrull. Låt koka upp.
2. Häll i riven ost. Låt små puttra.
3. Halvera coctailtomaterna och lägg ner i såsen.
4. Krydda med mycket citronpeppar och lite svartpeppar
(Såsen ska smaka citronpeppar, det ska vara rejält tilltaget)
5. Rör ner räkorna och ta sedan bort från spisen. Ska inte koka. 
 
- Serveras med färsk pasta -
 
 
 
 
En snabbare och enklare pastasås får man leta efter ;) 
 
All kärlek!

2012-12-02
20:15:10

Att griljera julskinka för första gången...
Var hur smidigt som helst. Nästan så att jag trodde det var ett skämt :) Jag har aldrig gjort det för vi har inte varit hemma så mycket ändå under julen. Det har känts onödigt då både Johans föräldrar och mina föräldrar har den traditionella skinkan. Men i år när jag är mamma (var det förra året med, men då var det så mycket annat att tänka på som förstagångsförälder) vill jag starta mina egna traditioner. Om jag säger att det känns så där vuxet, förstår ni då vad jag menar? Tro nu inte att jag tidigare har förnekat min vuxna sida, för jag påminns ständigt om hur snabbt tiden går och att man blir äldre :) :)
 
Julskinka
 
1 färdigkokt skinka
1 ägg
3 msk grovkornig senap
0.5 msk strösocker
0.5 tsk salt
0.5 dl ströbröd, eller så mycket som går åt för att täcka skinkan
 
Gör så här:
1. Klipp av nätet på skinkan och ta bort skinksvålen.
2. Blanda samman ingredienserna (endast lite ströbröd) och bre på skinkan.
3. Sikta över ströbröd.
4. Griljera skinkan på 200 grader i cirka 10-15 minuter.
 
 
- Nätet och fettsvålen är borta -
 
 
- Innan ugnen -
 
 
- Klar att ätas efter 15 minuter i ugnen - 
 
 
Kommer ni att göra eran egen julskinka i år?
 
Ha en fortsatt härlig första advent vänner!
♥ Kramar ♥