dagarmedmig

2012-06-16
15:19:07

Tips på förrätt till Midsommarafton!
Snart är dagen här, dagen då flickorna ska ha kransar på huvudet och tillsammans ska vi dansa runt midsommarstången. En fin och mysig dag enligt mig, en dag som förra året var lika kall som det var på nyårsafton. Inte klokt. Vi håller tummarna för bättre väder detta året. 

Midsommarafton symboliserar också mat för mig. Färskpotatis, sill, köttbullar, jordgubbar & grädde m.m.
I år ska vi hem till vänner, dem ska ordna huvudrätten och jag som älskar att laga mat har erbjudit mig att göra förrätt och efterrätt :)

Tänkte tipsa er på vad jag ska göra till förrätt. Efterrätten får ni recept på i veckan, den är oemotståndlig god så håll utkik om ni behöver tips :)

Räk- och kräftcheesecake
på rågbotten
10-12 bitar

Botten:
75 g smör
200 g rågbröd

Fyllning:
170 g avrunnen vikt av räkor
170 g avrunnen vikt av kräftstjärtar
2 dl créme fraiche
400 g creamcheese
2 tsk pepparrot på burk (eller färskriven)
Rivet skal och saft av 1/2 citron
Några stänk chilisås
1 knippe dill (hackad)
1- 1/2 rödlök (finhackad)
Nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Smält smöret och mixa sedan det med brödet i en mixer.
2. Ta en springform och tryck brödmassan i botten på formen.
3. Brödmassan behöver inte nå upp till kanterna.
4. Låt vila i kylen under tiden du gör fyllningen.
5. Krama ur räkor och kräftstjärtar ordentligt för att sedan hacka dem grovt.
6. Blanda mejeriprodukterna i en bunke och tillsätt efterhand resterande ingredienser.
7. Smaka av och bred ut smeten i formen.
8. Låt stå kallt några timmar och garnera sedan med citronskivor och dill.

- Denna rätt passar lika bra till midsommar som till att ha på buffébordet -





Kommentarer:
#1: Gunilla Svensson

Låter så Himla Gott,var hittar du allt!Ser fram emot desserten,duktiga du! Kram från Gunilla

2012-06-16 @ 19:42:19
#2: Emelie Ånhed

Du är för gullig du Gunilla! Jag köper mycket mattidningar, kollar nätet och kokböcker. Just denna cheesecake kommer från senaste numret av Elle Mat & Vin... Efterrätten kommer du garanterat tycka om :)



Du som är kock har väl hur mycket idéer och goda recept som helst på lager:) kanske kan du dela med dig till en amatör som mig :) ??

Kramar till dig!!!

2012-06-17 @ 10:59:12
#3: josefin

Duktig du är Emelie, denna ska jag med göra, ha en fin dag, kram jossan!

2012-06-18 @ 09:14:06
#4: Emelie Ånhed

Tack snälla, snälla Josefin!

Kul att du gillar cheescaken. Du kommer att göra succe med den på midsommarafton:) Hoppas vi ses snart!

Kram Kram

2012-06-18 @ 21:30:50
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: