dagarmedmig

2012-11-24
12:00:00

För att det är så gott...
Sallader kan man variera i all oändlighet. Man kan ha i allt från himmel till jord, endast fantasin som sätter stopp. När jag vill ha en "matigare" sallad brukar jag ta i pasta. Sedan varierar jag med kyckling, korv, räkor och tonfisk. Låt fantasin flöda. För en gång skull kände jag för att byta ut den traditionella pastan och ersatte det med couscous. Super gott. Faktiskt en ny favorit till och med. Ger idag tips på denna enkla men ack så goda sallad. Nästa inlägg kommer som ni säkert redan nu kan lista ut att handla om julen:) oj vad jag gillar julen. Längtar som ett litet barn på att alla i familjen ska vara samlade, äta god mat och bara ha det mysigt tillsammans. På söndag är det första advent och jag har äntligen kommit igång med pysslandet. Fönster har putsats och ljusstakarna står på plats. Älskar när det börjar tändas upp i hemmen... 
 
Emelies couscoussallad 
2-3 pers
 
10 st Soltorkade tomater
1 burk Riddarheims gröna oliver + oljan som oliverna ligger i
4 portioner Couscous
1 rödlök
1 pkt Aptena fetaost
1/2 gurka
1 påse färsk bladspenat
 
 
 
Gör så här:
1. Koka couscous enligt anvisningarna på paketet. Jag tog för 4 pers.
2. Dela rödlöken i skivor och klipp de soltorkade tomaterna i bitar.
3. Hacka gurkan. 
4. Blanda ner oliverna + oljan som oliverna ligger i tillsammans med gurkan, rödlöken och de soltorkade tomaterna.
5. Bryt ner fetaosten och rör ner couscousen. 
6. Tillsist blanda samman de övriga ingredienserna med bladspenaten.
 
 
 
- Salladen blev så krämig när man använde oljan som oliverna legat i till dressing - 
 
 
All kärlek!
/Emelie
 
 

2012-11-22
18:34:57

Fylld barkis, för att det är så smarrigt
 Kan bli så vansinnigt sugen på varmamackor. Men ibland känns det tråkigt och att det många gånger blir lite torrt. Jag gillar när det är krämigt och mycket smak i maten. Att då istället köpa en barkis, som både är billigt och gott och sen fylla den med en massa smarriga smaker är verkligen toppen. Både enkelt och en perfekt vardagsrätt. Sist jag jobbade hade jag med mig resterna till lunch, smakade precis lika gott. Så nu vet ni att ni kan äta rätten två dagar i rad, visst låter det perfekt :) 
 
Fylld barkis med skinka
3-4 pers
 
200 g Rökt skinka eller bog
1,5 dl Bostongurka
1 dl Lätt majonäs
1,5 dl Cremé fraiche
1 dl hackad persilja
1 st hackad gul lök
2 msk smält smör
Barkis
 
Gör så här:
1. Skär brödet i skivor, men inte ända ner. Brödet ska hålla ihop i botten.
2. Skär skinkan i bitar.
3. Blanda skinka, bostongurka, majonäs, cremé fraiche, persilja, lök, smör och ost
4. Lägg sedan röran emellan skivorna
(det kan vara lite krångligt att lägga röran mellan skivorna, man får trycka lite)  
5. Lägg på riven ost och ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.
 
 
 
 
 
-Redo för ugnen -
 
 
- Osten har fått den perfekta färgen - 
 
 
- MUMS MUMS -
 
 
Vad tror ni om detta recept, något ni kommer testa??
♥ Kramar på er ♥ 
 

2012-11-20
20:20:39

Inbakad kassler, precis som utlovat!
Eftersom hela vårt hem skriker S.J.U.K.D.O.M tar det all min kraft. Att ha en dotter som varken har ätit eller sover särskilt bra kan jag meddela tar på psyket. Som tur är har vi under Ebbas första levnadsår kunnat "spara in på energi" med tanke på att hon alltid sovit bra och varit en mycket "snäll" tjej (jag vet att en del av er anser att man inte kan säga att barn är snälla. För alla är ju snälla. MEN ni förstår väl vad jag menar?.... hoppas jag).
Så jag ska inte gnälla nu. Men, sjukdom är aldrig roligt.
 
Att gå omkring och bära på en ledsen Ebba hela dagarn innebär att jag inte direkt kan ställa till med storkok, utan det får bli mat som man kan göra med en hand :) Med andra ord mat som inte kräver så mycket.
 
I fredags orkade ingen av oss handla så jag fick helt enkelt köra på kylskåpsrensning och oj vad gott det blev. När det väl är helg brukar man vilja göra något "extra smarrigt" och gärna något som får en att känna den där lite "lyxiga" känslan.
För några år sedan bjöd en vän mig på inbakad kassler, så det fick bli något liknade. Smarrigt med en touch av "lyx" (inbakning får en att känna den där speciella fredagskänslan).
 
Inbakad kassler
4 pers
 
4 st smördegsplattor
500-600 g kassler
1 burk cremé bonjour vitlök/örter
4 dl cremé fraiche
1 purjolök
Persilja
Riven gratängost
Vitpeppar & salt
 
Gör så här:
1. Lägg smördegsplattorna på en ungsplåt med bakplåtspapper under. Ställ in i ugnen enligt anvisning på förpackningen.
2. När tiden är färdig på smördegsplattorna kommer de att ha rest sig och blivit härligt krispiga.
3. Skär då ett snitt igenom hela smördegen, så du har en botten och ett lock. 
4. Skär kasslern i tärningar. Hacka purjolöken. Lägg detta i en bunke.
5. Blanda samman med cremé fraichen, cremé bonjour, persilja, salt och peppar.
6. Fyll sedan varje botten med fyllningen och avsluta med ost. Lägg sedan locket på.
7. Ställ in i ugnen med folie på i cirka 20 minuter på 225 g, eller tills allt blivit varmt. 
 
- Serveras med ris och sallad - 
 
 
- Färdiga att delas på - 
 
 
 
 
♥ Smaklig måltid vänner ♥
 
 
 
 

2012-11-12
19:43:01

Att göra en dessert som går på nolltid...
Precis som jag lovat en del av er kommer jag i detta inlägg tipsa om en dessert som passar utmärkt när man har tidsbrist (jag vet att jag ofta tar upp det, men jag älskar när det är smidigt). En dessert med allt i ett, syrlig, söt, fräsch, krämig, super god, snabb och billig. Visst låter det för bra för att vara sant?
Slut tjatat, här kommer den ;) ;)
 
Citronglassfyllda citroner
4 pers
 
4 st stora citroner
2 äggulor
1 1/2 dl florsocker
2 msk citronsaft
2 dl grädde
 
1. Skär av toppen, ca ¼, på citronerna.
2. Gröp ur dem med en liten vass kniv och en liten sked.
3. Vispa ihop äggulor, florsocker och citronsaft i en skål.
4. Vispa grädden hårt och blanda ner äggsmeten.
5. Skär citronerna så att de blir plana i änden och fyll dem med glassmeten.
6. Ställ dem i en form.
7. Häll glassen som blir över i en liten skål.
8. Frys alltsammans i 4 timmar.
9. Skeda glassen som blev över och lägg som en topp på citronerna
(Jag la "citronlocket" bredvid pga. de bara trillade av hela tiden)
 
 
 
(Recept från arla.se)
 
Hoppas ni kommer gilla denna efterrätt lika mycket som vi gjorde!
Skriv gärna en kommentar vad ni tyckte om ni provar att göra den...
 
All kärlek!
 
PS. Imorgon får ni ett recept på inbakad kassler..
 
 
 

2012-11-11
21:12:00

Tvårätters middag...
Att få bjuda härliga vänner på god mat är bland det bästa jag vet. Speciellt när gästerna verkligen uppskattar maten och säger hur gott det är hela tiden. Den bästa feedback man kan önska. 
Igår hade jag inte möjlighet att stå och laga mat hela dagen, var helt enkelt tvungen att bjuda på något som reder sig själv eller något som är snabbt och enkelt. Jag hittade mat som gifte sig perfekt i munnen och som både skötte sig själv och var snabb att tillaga. Bra kombo va?
Kanske kan detta vara något som du kan överraska/bjuda sambon eller kompisen på nästa helg eller varför inte mitt i veckan :)
 
Jag var grymt sugen på mat som associerar till hösten/vintern så det fick bli min super goda potatisgratäng och kyckling till huvudrätt och en fräsch efterrätt med smaker av citron. 
 
Potatisgratäng
6 pers
 
1,5 kg mjölig potatis
6 dl grädde
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
Riven ost
Smör/margarin ("baksmör")
Salt & vitpeppar
 
Gör så här:
1. Skala potatisen och kör den i matberedaren så att du får tunna skivor potatis.
2. Skala och finhacka gul lök.
3. Skala och pressa vitlöken.
4. Smörj en ungsfast form. 
5. Lägg ett lager med skivad potatis i botten på formen. Lägg sedan på hälften av den gula löken och hälften av vitlöken.
6. Ta en osthyvel och hyvla smör/margarin, lägg sedan i formen.
7. Strö över lite riven ost och krydda sedan med salt och vitpeppar.
8. Upprepa samma procedur en gång till, avsluta sedan med potatis högst upp.
9. Ställ in i ugnen på 150 grader med folie (så den inte bränns).
10. Låt gratängen stå inne i cirka 2 timmar på 150 grader. Öka sedan graderna till 225 och låt stå ytterligare 1h.
11. När gratängen är färdig, ta ut den och strö på rivenost och ställ in utan folie för att få en fin gyllenbrun färg.
 
 
 
- Att låta gratängen stå inne i ugnen på olika grader och under så många timmar kan låta konstigt, men jag lovar er att det kommer bli den bästa gratäng du någonsin smakat. Jag fick själv tipset av en vän till mig som arbetar som kock på Kusthotellet och den blev sååå mycket bättre än tidigare -
 
Till gratängen serverade jag en super enkel kycklingrätt, som var syrlig, jätte god och enkel att göra. Passade perfekt till den gräddiga gratängen. Receptet kommer ursprungligen från arla.se
 
Kyckling i balsamsås
4 pers
 
4 st kycklingfiléer
1 tsk salt
Svartpeppar
2 tsk oregano
8 skivor serrano skinka
3 dl grädde
2 msk balsamvinäger
1 1/2 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 g.
2. Dela filéerna på diagonalen. Krydda filéerna med salt, svartpeppar och oregano.
3. Rulla in filéerna i serranoskinka.
4. Bryn runt om i en stekpanna.
5. Lägg sedan kycklingen i en ungssäker form. 
6. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök.
7. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.
 
- Samtidigt som jag ställde in kycklingen i ugnen, la jag riven ost på gratängen och in i ugnen sista omgången, så det var färdigt samtidigt -
 
 
 
 
- Visst ser det toppen ut ?! -
 
Nu hade jag tänkt lägga ut kvällens underbara dessert som jag serverade i citroner, men mannen ropar från soffan. Dax för film, ska kolla på senaste Johan Falk filmen, sägs att den var riktigt bra. 
Imorgon vänner kommer desserten :) Den som väntar på något gott........
 
All kärlek till er
♥ Och en extra kram till alla underbara pappor på Farsdag! ♥
 
 
 
 
 
 
 
 

2012-11-09
22:58:02

Värmande soppa i höstrusket
 
En gång i månaden träffas 5 galna tjejer och har bokklubb. Vi har så himla kul. Pratar om allt mellan himmel och jord, självklart får vi alltid in vad vi tyckte och tänkte om boken också :) Den som vi kommer hem till har alltid lagat något smarrigt till varmrätt och sen bjuds det på super duper goda efterrätter. En underbar kväll där mycket energi hämtas.
Denna gången var det Annas tur att bjuda hem oss. Det bjöds på soppa och minimuffins med nutella frosting till efterrätt. Hur gott som helst!
Dagens recept blir på soppan som serverades
 
Annas Gulaschsoppa
4 pers
 
300 g köttfärs
1 chorizokorv
2 gula lökar
2 morötter
6 potatisar
3 paprikor i olika färger
Smör
1/2 dl tomatpuré
1 tsk kummin
1 liter köttbuljong
 
Gör så här:
1. Skär korven i små bitar.
2. Skala och hacka löken, morötterna och potatisen i ganska stora bitar.
3. Kärna ur och hacka paprikan.
4. Bryn köttfärsen i smör i en gryta så att den blir smulig.
5. Rör i korv, lök och paprika och låt det fräsa någon minut. 
6. Rör i tomatpuré och kummin.
7. Häll på buljongen. Låt det koka 10-15 minuter.
 
Servera soppan med smaksatt creme fraiche
Ingredienser
 
2 dl creme fraiché
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja
 
Rör samman ingredienserna och lägg en stor klick i varje portion.
 
 
 
Önskar dig en underbar helg!
♥ All kärlek ♥
 
 
 
 
 
 

2012-11-07
20:08:00

Hemlagat är godast
I förrgår hade jag en massa köttfärs hemma i kylskåpet, blev så sugen på att göra köttbullar. Så fick det bli. Jag har en liten utmaning med mig själv och det är att hitta de godaste receptet på köttbullar. Ett variant är testad och den fick klart godkänt av lilla familjen. Kommer testa fler. Har ni något favorit recept på köttbullar eller kanske någon favorit ingrediens som ni tillsätter? Kom gärna med era tips!
 
Köttbullar nr. 1
 
500 g nötfärs
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 tsk Dijonsenap
1 tsk kalvfond
1 liten riven gul lök
salt och peppar efter behag
 
Gör så här:

1. Vispa ihop alla ingredienserna utom köttfärsen i en skål. Låt stå ett tag så att det får tjocka till sig (5 – 10 min).

2.Smaka gärna av, och om det är lite för salt gör det inget för när man sen tillsätter köttfärsen behöver den ganska mycket sälta.

3. Blanda köttfärsen och det resterande ihopvispade ingredienserna med händerna i en stor skål.

4. Rulla till ca 25 köttbullar.

5. Sätt på plattan på högsta värmen och lägg i smör som får fräsa upp. Lägg i köttbullarna och sänk värmen till hälften. Stek tills köttbullarna inte är råa i mitten och fått en knaprig yta.

 

- Till köttbullarna hade vi potatis, brunsås, lingon och inlagd gurka, muuums - 



- Ebba gjorde sin "starka min" efter att hon ätit en köttbulle, det kallar vi tummen upp här hemma -
 
 
-Ren njutning att äta köttbullar -
 
 
- Jag åt hela 3 köttbullar, bra va? -
 
 
- Färdigrullade -
 


 
- Smaklig måltid -
 
 
 
Ibland blir man ju bara sååå sugen på riktig husmanskost, då är detta perfekt att laga.
Nästa inlägg bjuds det på en vaaarm och god soppa :)
All kärlek!
 
 

2012-11-03
21:37:54

Den som väntar på något gott....
väntar aldrig för länge :) Back in business som man brukar säga ;) 
Att blogga tar tid, man behöver inspiration till att skriva något intressant osv. Ärligt talat så har jag varit usel på att laga mat här hemma. Har mest blivit det gamla vanliga. Spagetti och köttfärssås, korv & stroganoff osv. Med andra ord inget kul att dela med mig av till er. 
Jag hoppas och tror att det vänder. 
Kvällen till ära bjuds det på en mustig höstgryta med rött vin. Detta är ingen gryta som man gör snabbt och enkelt, den kräver sin tid. Närmare bestämt 3 timmar.
 
Mustig höstgryta
4 pers
 
800 g högrev
smör
2 pkt bacon
2 gula lökar, klyftade
3 schalottenlökar, halverade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 burkar krossade tomater (á 425g)
1/2 liter rött vin
3 dl vatten
3 msk kalvfond
5 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
2 msk hackad färsk timjan
3 lagerblad
2 morötter, skalade oh grovt skivad
1 palsternacka, skalad och grovt skivad
10 små skogschampinjoner
salt och peppar
 
Gör så här:
1. Skör köttet i bitar och stek i smör i en stekpanna. 
2. Lägg över köttet i en gryta.
3. Stek bacon, löken och vitlöken och lägg över i grytan.
4. Tillsätt krossade tomater, vin, vatten, fond, soja, tomatpuré, timjan och lagerblad.
6. Salta och peppra. 
7. Låt småkoka under lock 2-3 timmar.
8. Tillsätt morot, palsternacka och champinjoner och låt koka ytterligare 20 minuter utan lock. 
9. Smaka av med salt och peppar. 
 
- Servera pressad potatis eller någon annan variant av potatis till -
Själva var vi inte jätte hungriga ikväll så vi köpte ett gott surdegsbröd till istället. Blev super gott det med!
 
 
 
 
Tack för att du genom dina besök på min blogg "pushar" mig att skriva :) 
Kramar