dagarmedmig

2012-09-27
14:37:59

Söndagsmat på en måndag...
Hej och hå vad dagarna springer iväg. Jag är för tillfället världens sämsta bloggare, förlåt. Jag förstår givetvis att man som läsare vill ha nya inlägg så ofta som möjligt. Jag har helt enkelt inte haft någon inspiration pga en jobbig förkylning och hosta. Jag orkar knappt med mig själv. Ser mig i spegeln på morgonen och undrar hur jag ska lyckas spackla över detta hemska ansikte som bara skriker efter vila och sol. Jaja nu ska jag inte tycka mer synd om mig själv utan istället pigga upp både mig själv och er med en god maträtt :)
 
Rostbiff med rotfrukter
4-6 pers
 
1 - 1 1/2 kg rostbiff
Grillkrydda
salt och peppar
2 st rödbetor
3 st morötter
3 st palsternackor
8-10 st potatisar
2 st vitlöksklyftor
1 st kålrot
 
Gör så här:
1. Torka av rostbiffen med hushållspapper. Gnid in rostbiffen med grillkrydda, salt & peppar.
2. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom.
3. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen på köttet. Ställ in i ugnen på 120 grader. Låt vara i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader.
4. Ta ut köttet och lägg det i aluminiumfolie i cirka 30 minuter.
5. Skala alla grönsakerna och dela de i bitar. Lägg på en plåt och ringla smör/ olja över. Salta.
6. Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter (under tiden som köttet ligger i folie).
 
- Till detta hade vi bara gräddfil, vilket räcker då köttet har en fantastiskt god smak. Jag älskar ärtor så det fick bli ett litet tillbehör som passade utmärkt till köttet -
 
 
- Tyvärr ser köttet här på bilden inte ut som det gjorde i verkligheten, min mobil gjorde så att köttet såg mer grått ut än rött -
 
 
 
 
- En rätt som nästan gör sig själv. Man behöver inte stå och röra i några grytor i flera timmar, utan man kan göra andra roliga eller nödvändiga saker samtidigt som maten är i ugnen.
Perfekt mat för den stressade familjen (dock inte om man måste ha maten på bordet inom 10 minuter :) ) -
 
Kramar till er
 
 

2012-09-21
21:04:29

Bättre sent än aldrig....
Herregud vad det regnar, det slutar ju aldrig. Johan har varit ledig idag så vi passade på att ha en "familjedag". Eftersom att det ösregnade var det inte till att tänka på att göra någon utomhusaktivitet. Vi åkte istället till Kungsmässan, strosade runt och mådde bra :) 
 
Så fort vi kom hem fick det bli till att åka och fylla upp vårat kylskåp, som ekat tomt några dagar.. Med tanke på vädret så fick det bli en kycklinggryta till kvällsmat. Tyvärr blev det inget vin till grytan, då vinet är inlåst i kallförrådet med alla getingar. Ja, ni hörde rätt :) 
 
I veckan som gått har vi haft så himla mycket getingar här hemma. I vårt takfönstret i vardagsrummet har det som mest varit runt ett 10 tal getingar samtidigt, vilket kändes lite väl olustigt.
Varje kväll har vi fått agera mördare här hemma. Sprungit runt som galningar med HN i högsta hugg som bästa mordvapen.. Men inte har det hjälpt. Situationen kändes inte hållbar med tanke på att Johan är allergisk och Ebba som numera går och är överallt och ingenstans, vi var helt enkelt tvugna att ta på oss underställ, luvtröjor, vantar och bege oss in i kallförrådet för att se om vi kunde se något getingbo.
Tyvärr kom vi inte så långt innan vi blev attackerade av ett tiotal getingar som inte var så glada över att vi var inne på deras revi och lös med lampor. En vettskrämd Johan med svettpärlor i pannen och ett i slaget huvud, en skrikande Ebba och en rädd men förbannad Emelie, såg vi oss besegrade av getingarna. Vi fick helt enkelt ge upp jakten på boet och istället tejpa igen dörren och ringa anticimex..
 
Väl på plats så fanns det inget bo i vårt kallförråd, utan de jävla (jag vet att man inte ska svära men just nu var jag tvungen) getingarna har byggt sig ett bo under våra takpannor. Sen tar det sig in, på något sätt i vårt kallförråd och sen genom springan i dörren ut i vårt vardagsrum. Herregud att det ska vara så svårt att få tag på de onda getingarna. Anticimex ville inte ta bort boet, bättre att vänta på frosten för då dör drottningen och sen dör hennes betjänter. Så nu sitter vi här i vårt vardagsrum, med en igentejpad dörr och inget vin :) :) 
Tyvärr känner vi oss besegrade ännu en gång då vi trots tejp och stängda fönster får in getingar i vårt vardagsrum. Inte lika många men de kommer in. Hur bär de sig åt och vart kan de komma in någonstans???
 
Jaja, nu ska jag inte tjata mer om våra hemska getingar, utan ge er dagens recept.
 
Kycklinggryta med avocado
4 pers
 
3 kycklingfiléer
1/2 purjolök
1 tsk curry
salt
smör att steka i
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
3 msk mango chutney
2 d creme fraiche
1 dl grädde
soja
2 mogna avocado, skurna i bitar
 
Gör så här:

1. Skär kycklingen i små bitar och bryn dem i smöret. 

2. Strimla purjolöken och låt den fräsa med kycklingen.

3. Pudra över curry och salta. Tillsätt vatten, buljongtärning och chutney.

4. Låt puttra en stund och tillsätt sedan creme fraiche och grädde.

5. Smaka av med en skvätt soja.

6. Ta grytan av plattan och rör ner avocadon.

- Jag serverade kycklinggrytan med ris, men passar även bra till pressad potatis och en härlig sallad -

Smaklig måltid vänner !
 
 
 
 
 
 Även Ebba gillade maten och då är den god :)
 
Önskar dig en skön fredagskväll. Nu blir det Skavlan här hemma. Kollar du på det också kanske?
 
♥ Kramar ♥

2012-09-14
23:38:00

Fredagsmys
Veckorna går så snabbt, det känns som om det är måndag och fredag hela tiden. I slutet på varje vecka planerar jag i huvudet vad jag ska hitta på nästa vecka. Både när det gäller matlagning och andra sysslor. Innan jag åker och storhandlar kollar jag i kokböcker, tidningar och på nätet. Jag planerar i huvudet vad vi ska äta varje dag i veckan (med parantes för helgen).
 
Denna veckan har jag haft fullt upp på kvällarna, vilket har resulterat i mindre matlagning och mer brödätande. Men nu har jag lovat mig själv att jag ska ta tag i det här med att äta mindre bröd och istället försöka hålla mig till min tänkta matlista även om kvällarna bjuder på andra roligheter och måsten. 
 
Ikväll däremot blev det ingen macka, utan vi lyxade till det med en super smarrig fiskgryta gjord på lax och torsk. Jag kände för en massa goda grönsaker med härliga smaker och hetta i grytan. Här kommer receptet på min fiskgryta.
 
Ånheds fiskgryta
4 pers
 
1 st fänkål
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1 pkt sockerärtor
2 dl vittvin (torrt)
3 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
5 dl vatten
3 msk fiskfond, koncentrerad
300 g laxfilé
300-400 g torskfilé
600 g potatis
1 kruka dill
cayennepeppar (mängd efter hur stark du önskar)
salt
 
Gör så här:
1. Skär bort roten på fänkålen. Dela den i jämna grytbitar.
2. Skala potatisen och skär den i ganska stora bitar. Skär den gula löken i bitar. Hacka chilin. 
2. Häll upp vatten, grädde, creme fraiche, vittvin och fiskfond i en stor kastrull. Låt koka upp
3. Lägg i potatisen, fänkålen, gul lök, vitlök (pressas i) och chili i kastrullen.
4. Låt koka cirka 7 minuter. Skär under tiden fisken i bitar om 3 cm.
  5. Tillsätt fisken, sockerärtorna och dillen (klipps ner). Låt koka cirka 5 minuter.
6. Krydda med cayennepeppar och salt. Låt puttra ytterligare någon minut. Smaka av och krydda ev mer.
7. Rör ner räkorna vid servering.
 
- Vi åt denna underbara gryta tillsammans med en bit vitlöksbröd och ett glas vittvin -
 
 
 


 
Varför inte fira lördagen med denna goda gryta, jag lovar att ni inte kommer bli besvikna. 
Önskar dig en underbar helg !

2012-09-12
22:50:48

Jag älskar doften av nybakat..
Att kliva innanför dörren och mötas av doften av nybakat är oslagbart. Man blir varm i hela kroppen och man kan inte göra annat än att känna sig välkommen och att man är som "hemma"... Nu när hösten gör sig påmind blir mitt sug efter att baka allt starkare, så idag fick det bli nybakat bröd och nyponsoppa till kvällsmat. Närmare bestämt bakade jag 70 st frallor.
Så är du sugen på en ljummen fralla med en massa smör och ost, är du välkommen hit :) Eller varför inte testa att göra dem själv och se om du tycker de är lika goda som jag tycker :)
 
Mammas hälsobullar
ca. 30 st
 
5 dl mjölk
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl linfrön
1/2 dl vetekli
- Ovanstående ingredienser kokas i hop till en "gröt" -
 
Tillsätt:
50 g margarin
1 msk sirap
1 tsk salt
- Rör ner i den färdiga "gröten" -
 
Låt "gröten" svalna. Tillsätt sedan:
50 g jäst
2 tsk bakpulver
8 dl vetemjöl
- Rör samman till en smidig deg. Kavla ut degen så den är cirka 1 - 1 1/2 cm tjock. Ta ut kakorna med hjälp av ett glas. Jäs på plåt i cirka 40 minuter. Grädda i 225 grader i cirka 10 minuter -
 
 
- Degen in action - :) :)


 
- Glas-momentet -
 
- Jäsning -
 
 
- Klara att ätas -
 
Dessa bullar smakar godast om man äter de ljummna. Ett bra tips är att frysa och ta upp och tina på svag värme i ugnen/micron till frukosten/kvällsmaten.
 
Hoppas du kommer gilla de lika mycket som jag gör...
 
Ta väl hand om dig!
 

2012-09-10
21:50:48

Alltid fräscht med fisk...
Det är väldigt sällan jag kan bli så där riktigt sugen på kött, jag älskar kött och det är också det som äts mest här hemma. Kanske just därför som jag ibland blir så vansinnigt sugen på fisk och skaldjur. Ofta när man pratar med andra om fisk så säger de flesta att det är så svårt att komma på vad man ska göra med fisken. Hur man tillagar den för att få bästa möjliga resultat. Jag håller med att det känns simplare att köpa köttfärs eller en falukorv, men variation är A och O i matlagningen. Det gäller bara att våga utmana sig själv i köket. 
 
Här kommer ett recept på lax som passar både som vardagsrätt eller som bjudrätt. Enkelt var det också, vilket jag gillar...
 
Latmanslax
4 pers
 
1 laxsida (1kg)
salt & nymalen svartpeppar
1/2 dl finhackad färsk dill
 
Äppel- och citronglaze:
1/2 dl koncentrerad äppeljuice
1 dl färskpressad citronjuice
1/2 dl flytande honung
 
Primörsallad med brynt smör:
800 g färskpotatis
2 salladslökar (finstrimlade)
250 g färsk grön sparris
100 g smör
1 knippe rädisor (halverade)
1/2 dl finhackad dill
1/2 citron, pressad citron
salt och nymalen svartpeppar
 
Gör så här:
1. En glaze eller glasyr penslas på mot slutet av tiden på laxen, eftersom den söta blandningen annars lätt kan brännas.
2. Salta, peppra och gnid in dill i laxen och lägg på en oljad ungsplåt i cirka 25 minuter.
3. Koka ihop äppeljuice, citronjuice och honung cirka 5 minuter. Låt svalna.
4. Pensla laxen mot slutet av tiden med glazen.
5. Borsta och skala potatisen. Strimla salladslöken.
6. Koka sparrisen i saltat vatten i cirka 3 minuter. Häll av och låt svalna.
7. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. När smöret tystnat bildas ett fint skum på ytan. När smöret börjar dofta knäck och när du ser små bruna smulor i skummet är det dags att dra av det från värmen.
8. Låt smöret stå några minuter så att det brynta proteinet faller till botten. 
9. Blanda potatis, lök, sparris, rädisor och dill med smör och pressad citron. 
10. Smaka av med salt och peppar 
 

 
 
 
- Tanken var att jag skulle lägga upp två bilder till på den färdiga laxen, men det funkar tyvärr inte. Har varit strul med blogg.se flera gånger den sista tiden. Hoppas det snart blir bättre! -
 
Prova den rätt om du likt mig är en lax-älskare :)
 
Ta väl hand om dig!
 
 
 
 

2012-09-07
15:09:56

Vad kylskåpet erbjuder....
För några dagar sedan skulle jag bjuda mina föräldrar på mat. Jag hade kassler som snart var för gammal, men jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med den. Lat som jag var orkade jag inte åka till affären just då, så jag tog vad jag hade i kylskåpet. Det blev riktigt gott. Så gott att jag tänker göra den rätten igen och igen. 
 
Kasslerlåda med philadelphiaost
4 pers
 
1 bit kassler (700 g)
1 st röd paprika
1 st purjolök
1 ask philadelphiaost paprika & lök
5 dl vispgrädde
Riven ost
2 msk kycklingfond
1 dl chilisås
Smör
Santa Marias pepparmix
Chilipulver
vitpeppar & salt
 
Gör så här:
1. Strimla kasslern och lägg i en stekpanna med smör. Krydda med vitpeppar. Stek tills kasslern fått lite färg.
2. Strimla paprikan och skär purjolöken. Stek tillsammans med kasslern.
3. Lägg kasslerblandningen i en ungsform.
4. Blanda samman grädde, philadelphiaost, chilisås, kycklingfonden och kryddorna. Smaka av och ta ev. mer krydda.
5. Häll såsen över kasslern. Täck med riven ost.
6. Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.
 
- Serveras med ris -
 
Maten fick fullpott av mina gäster :) :)
 
 
 
- Ursäkta den gräsliga uppläggningen, men jag glömde helt av att fota så det fick bli på maten som blev över -
 
Ha en härlig helg!
 

2012-09-04
21:11:54

Nya tag
Efter att ha tagit några dagar vila från matlagning, startar jag idag igen. Mer sugen och inspirerad än för några dagar sedan. Kanske blir det så att man lägger maten på is när man inte mår riktigt bra, men nu kör vi. 
 
Jag inleder denna veckan med nybakat bröd, närmare bestämt tekakor.
 
Tekakor
10 st
 
5 dl mjölk
4 dl havregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl
 
Gör så här:
1. Värm mjölken till cirka 50 grader och häll i havregrynen, salt och sirap. Låt blandningen stå och svälla i cirka 20 minuter.
2. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
3. Smula ner jästen och blanda ordentligt.
4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
5. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Kåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor cirka 1 cm tjocka.
8. Nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minuter.
9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
 
 

 
 
- Dessa tekakor är verkligen super, super goda. Ni måste bara göra dem. Perfekta att frysa in och ta fram till frukost/mellanmål osv. Jag gjorde en dubbelsats så jag kan dela med mig till nära och kära. En perfekt höstpresent - 
 
Ta hand om dig!