dagarmedmig

2013-04-29
17:39:19

Att tillaga något nyttigt...
Efter en helt fantastisk helg med mycket mat, underbara vänner och skratt känner jag mig laddad för en ny vecka. Jag har kommit på att jag ofta är så enkelspårig i min matlagning. Utmanar mig sällan med att använda något annat än pasta, ris eller potatis till mina rätter. Under denna veckan har jag bestämt mig för att utmana mig själv genom att använda mig mer av bulgur, couscous, quinoa osv. Det är både gott och nyttigt.
Igår kväll när vi grillad kycklingfilé gjorde jag en bulgursallad till. Jätte god blev den. 
 
Bulgursallad med friska smaker
 
Bulgur 4 port
1 Mango
1 Rödlök
Citronolivolja
2 st Nävar Roucola
1 st Ask coctailtomater
1 fpk Zeta ekologiska blandade bönor
Svartpeppar
 
Gör så här:
1. Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
2. Skala och skär mangon i bitar.
3. Dela coctailtomaterna på mitten.
4. Skala och skär rödlöken i skivor.
5. Blanda samman bulgur, mango, coctailtomater, citronolivolja, roucola & bönor.
6. Krydda med nymald svartpeppar.
 
 
 
 
 
 
 
- Till bulgursalladen åt vi fetaost (som man även kan välja att smula i salladen) grillad kycklingfilé och en vitlök/ört sås. För att maten skulle gå så snabbt som möjligt köpte jag en färdig påse med vitlök/ört mix som jag blandade med gräddfil. En super god kombination. 
 
Smaklig måltid vänner!
 
♥Önskar dig en härlig Valborgsmässoafton och en mysig 1:a MAJ ♥
 
Ps. I morgon ska vi ha gäster här hemma, så idag har jag förberett en kall fläskfilé. Recept kommer!
 
 
 
 
 

2013-04-23
22:02:00

Mums för snabba grytan
I fredags när jag kom hem från "after mammajobb" som jag så fint kallar det, hade Johan tillagat en gryta på biff. Den var jätte god och väldigt smidig att göra. Johan hann både laga mat och ta hand om Ebba på egen hand, så då antar jag att grytan var enkel att göra. Till denna rätt passar det med både pasta, ris och pressad potatis. Låt dagshumöret avgöra.
 
SNABB BIFFGRYTA
4 port
 
400 g lövbiff
1 st gul lök
1 msk flytande smör
1/2 tsk salt
125 g färsk bladspenat
1/2 dl vatten
2 dl lätt créme fraiche franska örter
8 st körsbärstomater
 
Gör så här:

1. Skär köttet i strimlor.
2. Skala och skär löken i klyftor.
3. Stek köttet och lök i smör i en stekpanna. Salta.
4. Rör ner spenaten och låt den fräsa med.
5. Tillsätt vatten och créme fraiche. Koka upp.
6. Dela tomaterna och vänd ner dem i en gryta.
7. Servera med ris, pasta eller pressad potatis. 
 
 
 
- Smaklig måltid - 
 
Önskar er en fortsatt bra vecka!!
 
 
 

2013-04-18
08:51:00

Snabbt och lätt från Milda
 Här hemma måste lunchen gå snabbt att tillaga. Oftast är vi ute och leker på förmiddagen och Ebba vill aldrig gå in och plötsligt är klockan 12. Då måste man göra något som går snabbt att tillaga och som är gott. När jag var och handlade sist hittade jag denna färdiga såsblandning i hyllan från Milda cuisine som är smaksatt med basilika. 
 
 
Den var super god och man kunde tillsätta precis vad man önskade. Jag tog vad jag hade i kylskåpet så min variant blev så här
 
Mildas pastasås
4 port
 
2 pkt bacon
10 st champinjoner
1 påse bladspenat
Riven parmesanost
Valfri pasta
 
Gör så här:
1. Koka valfri pasta.
2. Klipp bacon i bitar och stek knaprigt.
3. Skiva champinjonerna och stek tillsammans med bacon. 
4. Ta eventuellt bort stekfett om det är mycket. Häll på Milda såsen och låt småputtra någon minut.
5. Häll i påsen med bladspenat och riv parmesanost över. Blanda runt och låt puttra ytterligare någon minut.
 
- Färdig att serveras tillsammans med pastan - 
Smaklig måltid vänner!
 
 
 
All kärlek!

2013-04-12
09:11:50

Bra middagstips
Hej vänner!
Hoppas att du mår bra och att din helg blir bra! Fredag idag, igen. Hur snabbt går inte en vecka igentligen. Jag förstår inte hur jag ska hinna med allt sen när jag börjar jobba. Det där med jobb och förskola drar ju snart igång för vår del. Riktigt sorgligt att det bara är 4 månader kvar till Ebba-bus börjar förskolan. Att börja jobba efter två års ledighet, har dock inte varit ledig på heltid utan har jobbat cirka 1 dag/v, men det kommer helt klart bli en stor förändring här hemma. Om jag tycker tiden här hemma går snabbt, tänk då vad den kommer att göra sen. Vill stanna tiden, just precis som det är nu. 
 
Trots att ledigheten snart är över, hoppas jag att min lust för matlagning och matbloggandet inte blir lidande. Men med härliga kommentarer från er snälla läsare, går det knappast inte att tröttna :)
Mitt fredagstips till er blir denna goda kycklingrätt. Perfekt till ikväll kanske? :)
 
Fransk Kycklinggryta
4 port
 
Ingredienser

400 g kycklingfiléer
300 g champinjoner
Smör
4 dl grädde
1 st hönsbuljongtärning
2-3 msk fransk senap
2 st pressade vitlöksklyftor
1 tsk timjan
2 krm svartpeppar
 
Gör så här:

1. Skär kyckling och svamp i bitar och fräs dem i smör.
2. Tillsätt grädde, buljongtärningen, senap & vitlök.
3. Låt koka ca 5 min.
4. Smaka av med timjan & svartpeppar.
5. Strö ev. över persilja.
 
- Serveras med ris -
 
 
 
Önskar dig en härlig helg!
 
 

2013-04-10
15:34:00

Till mellanmål eller picknicken...
Är jag ensam om att tycka det är svårt att hitta på vad man ska äta till mellanmål eller ha med sig på utflykten? Det ska både vara nyttigt, mättande och kunna ätas utan att behöva värmas. Både vuxna och barn skall tycka om det. Kraven är många. Här hemma äts det mellanmål varje dag efter sovstunden och det blir oftast att jag ger Ebba yoghurt och frukt. I dag bakade jag pizzabullar. Bullarna blev jätte goda och var mättande. Nu har jag fullt med pizzabullar i frysen och är nu redo för utflykter i det kommande vårvädret.
 
PIZZABULLAR
ca. 24 bullar
 
Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör eller olivolja
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
PIZZASÅS:
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk olja
500 g passerade tomater
2 tsk strösocker
1 tsk oregano
1 tsk salt
 
Fyllning

200 g rökt skinka
200 g riven ost
3 dl pizzasås (recept ovan)

Till pensling

2 st ägg
Oregano
 
GÖR SÅ HÄR:

1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i saltet.
Mät upp mjölet och blanda med bakpulver. Tillsätt det och arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 min under duk.
2. Pizzasås: Hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med olja.
Tillsätt övriga ingredienser och koka sakta ihop såsen ca 10 min.
Låt svalna
3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp och arbeta degen en stund på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut degen till två rektanglar ca 45x25 cm. Låt jäsa täckt med duk i 15 min.
4. Finhacka skinkan och riv osten. Bred ut 1 1/2 dl pizzasås på varje rektangel och fördela skinka och riven ost jämnt över degen.
Rulla försiktigt ihop från långsidan och skär 12 bitar av varje.
Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper.
5. Pensla med ägg och strö över oregano. Grädda 12-15 min, de ska ha fin färg när de är klara. Servera dem gärna ljumma.
 
 
 
 
 
 
 
Förvara i frys eller kyl om de inte ska ätas direkt - 
 
All kärlek!
 
 

2013-04-09
20:55:00

Vad händer...
Dagarna bara springer iväg, jag har varken haft tid eller lust att laga någon speciell mat. Bara det gamla vanliga som spagetti med köttfärssås, korvstroganoff osv. Därav dåligt med inlägg här på bloggen. Det kommer och går det där med matlagning för min del. Vissa veckor känner jag mig super taggad och vissa veckor är det mycket annat som tar upp min tid. Men nu har jag i allefall ett riktigt smarrigt och enkelt recept. Snabbt går det också att tillaga, bra va? :) Denna rätt är min pappas favorit, han gör den nästan alltid när han får bestämma vad som skall ätas. Hoppas det kanske blir en favorit för dig också :) 
 

ENCHILADAS MED BIFF

4 port
 

Ingredienser

500 g lövbiff

1 st purjolök 

Smör

12 tsk salt

2 dl Arla Köket lätt crème fraiche paprika&chili

6 st stora tortillabröd

1 dl Arla Köket riven ost gratäng

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250°

2. Strimla köttet och purjolöken.

3. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg i purjolöken och krydda med salt.

4. Rör ner crème fraiche och låt allt koka ihop 1–2 min.

5. Bred ut röran på tortillan och rulla ihop.

6. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat. Strö över osten.

7. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min tills osten fått färg.

 

 
 
 
 
 
 
- Snabbt, enkelt och kryddigt - perfekt recept. Serveras tillsammans med en god sallad - 
 
All kärlek!