dagarmedmig

2013-01-30
21:37:36

wow wow wow...
Som jag har berättat innan för er så är vi fem tjejer som ses en gång i månaden med vår så kallade "Bokklubb" Vuxenpoäng på det? ;) 
Vi träffas och har det riktigt, riktigt skoj. Skrattar, pratar om livet och självklart om månadens bok. Om än väldigt lite om boken och mycket om allt annat, så är det så energigivande att man riktigt längtar tills nästa månad. 
 
Alla fem tjejerna är tokiga i nutella. Vi har en gemensam favorit bland efterrätterna och det är nutella semifreddo. Du hittar den här på min blogg om du går in på kategori dessert.
I går ville jag överraska tjejerna med en ny dessert som har nutella som ingrediens, så det fick bli denna underbara nutella cheescake. Tjejerna var eld och lågor, så jag var super nöjd med valet av efterrätt :) :)
Här får ni receptet....
 
Nutella Cheescake
 
Botten
100 g smör
150 digestivekex
150 g chocolate chip cookies

Fyllning
3 ägg
1,5 dl socker
200 g färskost
3 dl grädde
50 g rostade mandelspån
1 dl nutella (rumstemp)

Garnering
Chokladsås och ev. frukt

Gör så här

1. Smält smöret. Smula sönder kex och kakor och blanda med smöret. Tryck ut i formen.
Ställ in i kylen.
2. Vispa äggulor och socker poröst och rör i färskosten.
3. Vispa grädden hårt och rör i den i äggulan.
4. Vispa vitorna hårt. Rör i vitorna i färskostblandningen tillsammans med den rostade mandeln.
5. Bred ut hälften av blandningen i formen. Ringla över hälften av nutellan (jag använde mer än vad som skulle vara, för jag älskar verkligen nutella ).
6. Rör ned resten av nutellan i smeten som är kvar och bred ut på resten av smeten.
 
- Frys i minst 6 timmar. Ringla över chokladsås och ev frukt - 

Ta upp den i god tid innan du ska servera, så den hinner tina..
 
 
 
Imorgon kommer recept på min hemgjorda smörgåstårta, som blev riktigt saftig och god.
 
Tack för att du kollar in här!
♥ All kärlek ♥

2013-01-28
08:55:00

Borta bra men hemma bäst...
Efter nästan en vecka i Sälen men strålande väder och skidåkning, känner jag mig fylld med ny energi. Det var så mysigt att komma till ett soligt och vindstilla Sälen. Backarna nästan tomma, vilket jag var väldigt glad över då jag inte stått på ett par skidor på si så där 13 år. Men till min stora förvåning gick det faktiskt riktigt bra. Stundtals kände jag mig som en skiddrottning. Innan vi åkte till Sälen köpte jag mig ett helt nytt kit med termobyxor, skaljacka och skidjacka, jag kan lova er att jag glänste i backarna :) Pricken över i, var min nya svarta hjälm ;) 
 
Vi bodde i en stugby vid Högfjällshotellet. Perfekt avstånd till allt. Det bästa var att vi hade en transportlift precis utanför dörren, så det var super smidigt att ta sig till de större backarna. 
Måste bara visa er lite härliga bilder från vår resa
 
 
Precis en sådan här stuga bodde vi i. Så mysig
 
 
Man kan verkligen få till underbara bilder när man fotar i snö sol
 
 
Ebba i underställ och raggisar :) 
 
 
I Lindvallen njöt Ebba av barnaktiviteterna. Hon fullkomligt älskade rullbanden. 
 
 
 
 
Snipp Snapp slut så var bildvisningen slut. 
..............
 
Nu över till ett gott recept som jag vill ge delge er. När det kommer till matlagning så har jag inte alltid så bra framförhållning gällande tid. Helt plötsligt är klockan 18.00 och maten ska vara färdig och jag har inte ens börjat. Igår när jag skulle laga kvällsmat hade jag bestämt mig för att göra en köttfärs och kantarellpaj. Oftast ska man göra pajdegen några timmar innan och ha den i kylen och sen förgrädda osv osv. Jag tycker det ibland känns krångligt och att det kräver för mycket planering från min sida.
Nu ska ni få ett recept på en paj som inte behöver förberedas och som går på nolltid. Ett stort plus är också att den är super smarrig.
 
Snabb köttfärs och kantarellpaj
4 pers
 
Ingredienser: 
Pajdegen
50 g rumstempererat smör/ margarin
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Klä in pajformen. Tryck upp degen på kanterna. 

Fyllning
500 g nötfärs
1 stor gul lök
½ l kantareller alt. konservburkarna på affären, ta 2 små.
2 vitlöksklyftor/ alt. vitlökspeppar
Chilipulver & paprikapulver
salt & peppar

Täcket
5 dl créme fraiche
2 dl riven ost, gärna lagrad

Hacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen. Krydda efter smak och tillsätt kantarellerna mot slutet. Fördela i pajskalet. Bred créme fraichen över köttfärsblandningen och strö över den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen tills allt är varmt och osten fått gyllenbrun färg. Cirka 20 minuter. Servera med fräsch sallad.
 
 
 
Pajskalet uttryckt i formen
 
 
Créme fraichen skall smetas ut över hela pajen
 
Serveras med en god sallad
 
 
Smaklig måltid vänner !
 
All kärlek
 
 
 
 
 

2013-01-16
16:07:07

Lingonpannacotta
Jag ser det snöar, jag ser det snöar, det var väl roligt HURRA!....Gillar ni att snön har kommit tillbaka? Ebba och jag älskar det :) Våran tjej är galen i snön och älskar att vara ute. Helst vill hon aldrig gå in. Vår kommande resa kommer därför passa Ebba perfekt!
 
 
 
 
 
Vid jul gjorde jag en god lingonpannacotta som var så där lagom söt. Den var hur smidig som helst att göra.
 
Lingonpannacotta
4 pers
 
4 dl grädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1 dl lingon (Spara några till garnering )

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen.

2. Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången.

3. Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt.

4. Häll i lingonen och mixa med stavmixer till en rosa slät smet. Sila det innan du häller upp det i vackra glas.

- Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering. Dekorera med lingon innan de serveras- 

 
 
 
Ha det så bra så ses vi snart igen!
Kramar 

2013-01-13
21:14:48

Fläskfilé i ugn...
Denna bloggs syfte är att inspirera och bidra till nya recept och tips på vad man kan göra i köket. Jag utgår helt och hållet från vad jag tycker bäst om, självklart försöker jag variera mig så gott det går för att alla som kikar in här blir inspirerade. Jag testlagar alltid recepten som jag lägger ut på bloggen och besparar er de recept som varit rena besvikelser.. 
 
Det är tack vare er som besöker min blogg som jag tycker att det är roligt och sporrande att fortsätta skriva. Tack för att just du kollar in här då och då:) :) 
Om det är något speciellt som ni skulle vilja ha tips på eller något annat som ni tänker på, hojta till..
 
När det vankas helg tycker jag att det är roligt att laga något extra gott och använda linte extra lyxiga råvaror. Tycker det är mysigt när man skiljer på vardagen och helgen. Mys behöver man i massor. 
Denna fredagskväll tog jag fram en fläskfile från frysen och tillagade följande måltid. 
 
Fläskfilé i ugn 
4 pers
 
500 g fläskfilé
2 msk smör
1tsk salt
 
2 krm svartpeppar
1 pkt mozzarella ost
1st kruka basilika
1 st röd paprika
2 st vitlöksklyftor
Salt 
Svartpeppar
 
3 dl vatten
2 - 3 msk kalvfond koncentrerad
1 msk ljus maizenaredning
1,5 dl crème fraîche 
1 tsk soja
Svartpeppar
 
Potatis
Sallad
 
1. Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Tag upp filén och lägg den på en skärbräda.
2. Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
3. Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan. Hacka dem och valnötskärnorna. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar.
4. Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet. Ställ in fatet i ugnen ca 15 min tills osten smält och valnötterna är rostade utan att de blivit brända.
5. Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.
6. Servera ugnsstekta potatisklyftor, haricots verts och sallad.
 
 
 
 
 
Önskar dig en slapp och härlig söndagskväll!
Kramar Emelie 
 

2013-01-10
18:00:00

Kyckling med parmaskinka och balsamsås...
Hemma hos oss äter vi kyckling både till vardags och till fest. Sist jag bjöd på kyckling diskuterade vi just om man kan tänka sig att bjuda på kyckling, eller om det känns för "enkelt" och mer tillhör en vardagsingrediens. Det som är så positivt med kyckling är att man kan variera sig så mycket. Sen tycker jag att kyckling är lätt att tillaga och behöver inte ens stekas på plattan utan blir minst lika bra att tillaga i ugnen. Jag slår ett slag för kyckling.
Sist vi hade vänner på besök valde jag denna goda kycklingrätt som finns på arlas hemsida
 
Kyckling med parmaskinka och balsamsås
4 pers
 
8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer, 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl Arla Ko® vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
1 förpackning mozzarella
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano.
2. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.
3. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Smula över mozzarellan.
4. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano.
 
- Servera med frästa grönsaker och pressad potatis. Jag valde att steka rödlök, sockerärtor, paprika & coctailtomater -
 
 
 
 
Om man vill ha en LCHF variant passar det utmärkt att utesluta potatisen och bara äta kycklingen och grönsakerna.
 
Hoppas ni kommer gilla det, receptet fick bra omdöme av våra gäster och av oss!
 
Kram 
 
 
 
 
 
 

2013-01-09
22:15:00

Härliga vänner på besök....
hör till, eller vad tycker ni? Speciellt om man har lite extra tid, för att stressa ihop något är aldrig roligt och det blir knappast inte bra heller. Igår kväll när härliga vänner kom för att äta god mat och bara ha det mysigt tillsammans gjorde jag en daimtårta. Den tog lite tid, och lite tålamod behövdes, men det var det värt. Fick klart godkänt av oss alla 4. Tårtbottnarna förberedde jag tidigare på dagen, så var det bara till att vispa grädden och garnera tårtan precis innan vi skulle fika. 
 
Daimtårta
 ca. 10 bitar
 
500 g mandelmassa
2 stora ägg
smör till pensling
50 g mandelspån
5 dl vispgrädde
1-2 msk vaniljsocker
200 g daimkulor (2 st påsar)
2 skivade bananer
3 dl röda vinbär (eller hallon/körsbär)
 
Gör så här:
1. Riv mandelmassan fint och blanda med äggen till en smet.
2. Rita 3 rundlar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.
3. Pensla smör i rundlarna.
4. Fördela smeten jämnt i rundlarna och bred ut så att det blir 3 jämntjocka bottnar.
5. Strö dem med mandelspån och tryck till lätt så att mandeln fastnar i smeten.
6. Grädda bottnarna (en i taget) i mitten av ugnen i 175 grader i ca. 10 minuter eller tills bottnarna fått en fin färg
7. Låt dem svalna helt innan de försiktigt lossas från pappret.
8. Vispa grädden med vaniljsockret.
9. Fördela vaniljgrädden, daimkulor, bananskivor och bär mellan bottnarna.
10. Toppa med mer grädde, daim och bär.
 
 
 
 
 
 
 
  
 - En barnsligt god tårta som går hem hos både stora och små. Så gott med sötseg nötbottnen, knaprig daim, len banan och syrliga bär -
 
Testa, testa, testa :) :) 
 
♥ Kramar ♥
 

2013-01-08
21:57:18

Att använda kotletter...

För att det är så lätt att variera och för att det är så gott. Som jag skrev i mitt förra inlägg försöker jag testa att laga så mycket LCHF mat som möjligt.
Jag kan erkänna att jag inte lyckats helt och hållet, då jag syndat med bröd och tårta när vi var på kalas i söndags. Kunde inte motstå frestelsen 😝😄

Tidigare idag tog jag fram kotletter ur frysen. Kotletter är gott, lätt att tillaga och lätt att variera. Idag gjorde jag absolut inget avancerat, utan gjorde det "gamla vanliga" som går snabbt och enkel när tiden är knapp.
Eftersom att min kära sambo inte gillar att utesluta pasta, ris och potatis, kokade jag ris till honom. Till mig blev det en god sallad. Perfekt att kombinera också.

Kotletter med svamp
4 pers

6 st kotletter
2 burkar champinjoner
5 dl grädde
1 msk soja
Maizena redning för bruna såser
Allroundkrydda
Vitpeppar

Gör så här:
1. Stek kotletterna i smör så att de får en fin färg på bägge sidor. Lägg de sedan på en tallrik.
2. Stek sedan champinjonerna.
3. Lägg tillbaka kotletterna tillsammans med champinjonerna och häll på grädden.
4. Red av såsen med maizena redning efter önskad konsistens.
5. Smaksätt såsen med soja, allroundkrydda och vitpeppar.

- Tillsammans med en god sallad blir det en perfekt LCHF rätt. I min sallad hade jag avokado, gurka, tomat, pinjenötter, blandsalladmix och olivolja smaksatt med citron -

En perfekt maträtt att göra när man kommer hem från jobbet. Snabbt och enkelt, det gillar vi 😄👍

All kärlek till er ❤



2013-01-02
22:20:47

Datastrul...

Tekniken är fantastisk när den fungerar, men när det strular så är det inte roligt 😝 Det började med att jag inte kunde blogga pga. Att blogg.se sidan strular med att jag inte kan publicera mina bilder. Utan bilder ingen rolig blogg, eller hur? Sen helt plötsligt gick vårt modem här hemma sönder, och genom viss efterforskning visade det sig att det gått sönder. Ett nytt är på väg😄

Just nu får ni hålla tillgodo med att jag bloggar från min mob och att bilderna är något sämre då det är mobilbilder😖

Över till något annat - jag har länge hört många prata om LCHF. Jag har inte själv så mycket åsikter om metoden, då jag aldrig provat att äta efter den. Har några i min omgivning som äter efter LCHF och som älskar det och som verkligen gått ner i vikt samt mår mycket bättre. Tummen upp för det!
Sen har jag även hört att det är farligt osv. Med tanke på alla dessa olika åsikter tänker jag nu själv testa några månader framöver, för att sedan kunna prata av egna erfarenheter. Jag kommer inte att vara super strikt, utan jag har bestämt att jag ska kunna unna mig lite sött med jämna mellanrum😄 jag tror inte jag skulle kunna funka som människa annars..

Har du ätit efter någon speciell metod någon gång? Har du kanske några bra LCHF tips?

Jag har olika delmål och det är att ta en månad i taget, så får vi se hur det blir..

Här kommer mitt första LCHF tips: Kryddig LCHF kyckling
4 pers

2 broccolihuvud
4 st kycklingfiléer
1 röd paprika
3 tsk sambal oelek
4 msk mango chutney
4 dl grädde
1 pkt bacon
Riven ost
Svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar
Salt

Gör så här:
1. Salta och peppra (vitpeppar&svartpeppar) kycklingfiléerna
2. Stek dem i smör så de får färg på bägge sidor. Ska ej vara genomstekta.
3. Skiva paprika och lägg i en ungsform.
4. Lägg kycklingfiléerna ovanpå paprikan.
5. Stek bacon och lägg dem sedan ovanpå kycklingen.
6. Blanda samman grädde, sambal oelek, mango chutney och rosépeppar.
Häll det i formen.
7. Strö över riven ost och ställ sedan in i ugnen på 175 grader tills kycklingen är genomstekt.
8. Koka broccolin i lättsaltat vatten.

- Maten var riktigt god, kommer absolut att göras igen här hemma -

Trots att jag kommer köra LCHF kommer jag tipsa er om annat också och självklart kan man äta alla mina LCHF recept med potatis, pasta eller ris till om man vill det 😄 välj själv 👍

Önskar er alla en underbar start på det nya året!
Kramar