dagarmedmig

2012-04-29
21:28:30

Folieknyten både till mat och dessert
Mannen i familjen börjar likna Freddan i solsidan. Jag antar att ni direkt får upp associationer om mannen som grillar på tok för mycket. Ja, precis som Freddan står han numera varje kväll vid sin gasolgrill, i jakten på att få det perfekta grillade köttet. Han lyckas jäkligt bra, om och om igen. 

Det är alltid kul med middagsgäster och eftersom vi ändå är inne i svängen med gäster så bjöd vi hit mina svärföräldrar, behöver jag säga att det blev grillat :)

Dagens kvällsmat blev chilimarinerade kotletter med gårdagens potatis och grönsaksknyten.

Ingredienser till 4 pers:

6 st kotletter
chilimarinad
3 st stora tomater
dill
basilika
1 pkt fetaost
havssalt
8 st salladslökar

Gör så här:

1. Marinera köttet i en plastpåse. Låt gärna ligga över natten så det drar till sig mycket smak.
2. Riv av 4 st ark folie
3. Hacka tomater, basilika, dill och fetaost.
4. Portionera ut tomatblandningen på de fyra foliearken, strö havssalt över & "knyt" i hop dom.
5. Lägg foliearken på grillen under tiden som köttet grillas.




Jag serverad gårdagens potatis och gjorde en likadan sambal oelek sås som igår.
Maten fick mycket beröm av svärföräldrarna, så även detta var en hit som kommer göras fler gånger i sommar.

Till efterrätt blev det Gino med äkta vaniljglass. När man väl har igång grillen tycker jag att det är så smidigt om man även kan tillreda efterrätten där. Jag älskar smidighet och saker som man kan förbereda. Speciellt om man ska ha gäster. Finns inget tråkigare än när värdparet står i köket under hela tillställningen eller när man själv är personen som ska fixa maten och man känner sig stressad över att inte hinna. För att lyckas i köket krävs det tålamod, harmoni och kärlek.
-Förberedelse, slår jag ett slag för-

Ingredienser 4 pers:

Jordgubbar (färska eller frysta)
Hallon (färska eller frysta)
4 st kiwi
3 st bananer
150-200 gr vit choklad
Vaniljglass


Gör så här:

1. Riv av fyra stycken folieark
2. Skala och skär kiwin i skivor.
3. Dela bananerna i skivor.
4. Lägg jordgubbar, hallon, kiwin och bananen jämt fördelat på de fyra foliearken.
5. Riv chokladen på den grövsta delen av rivgärnet och lägg sedan på choklad på frukten.
6. "Knyt" ihop foliearken och grilla i ca. 15 min eller tills chokladen har smält och frukten mjuknat.

Serveras med äkta vaniljglass.
Smaklig måltid vänner!






På tal om något helt annat. Ebba har sagt sina första riktiga ord idag.
-Pappa-  & -Tack-, ja de blev Ebbas första ord.
Herregud så stolta föräldrar. Känns overkligt att vår lilla plutt redan är 8 månader och en till milstolpe är uppnådd. Du är vår solstråle.


All kärlek!
hjrta


2012-04-28
23:52:31

Vänner, familj och god mat..
Precis så som en lördag ska spenderas. Jag älskar när min omgivning är lediga och kan umgås med mig. Tyvärr arbetar pappan i denna familjen varannan lördag och idag var det hans tur. Men det finns värre saker att hänga upp sig på.
Vi bytte av varandra i dörren och jag stack ner till Espresso house och mötte upp en riktigt fin vän. Hon som tänkte på lilla Ebba när hon var och shoppade GANT home prylar. Lyckliga Ebba fick en super fin och go filt. Perfekt till vagnen och sängen.
Tack fina vän!




På kvällen när mamma & pappa skulle komma hem och äta kände jag för att prova något nytt. Jag tog lite vad jag kände för och gott blev det. Riktigt gott. Det fick mer än godkänt av alla fyra. Vill dock tillägga att maten blev riktigt kryddig. Så kryddig att ögonen rann & svetten lackade i panna. Har hört att det är bra för förbränningen, så det skadade nog inte.

Här kära vänner kommer kvällens recept:
Ingredienser 4 pers:

5 st bakpotatis
16 st champinjoner
2 st gul lök
2 st majskolvar
1 pkt ricotta ost
2 dl creme fraiche
2-3 dl riven gratängost
Santa Marias vitlökspeppar
Santa Marias pepparmix
Salt
Valfritt kött
Santa Marias chili marinad
2 dl creme fraich
3 tsk sambal oelek

Gör så här:

Börja med att marinera köttet och lägg det sedan i kylen (Köttet får bäst smak om man låter det ligga i marinad över natten). 

1. Lägg in potatisarna i ugnen i ca. 1 timma på 175 g (har ni bråttom så gör de i micron tills de blir mjuka).
2. När potatisarna är färdiga, dela de på längden och gröp sedan ur potatisen.
3. Blanda samman potatis, 2 dl creme fraich, ricotta ost, gratäng ost och kryddorna (snåla inte med kryddorna.
4. Fyll de tomma potatisskalen med potatisblandningen och ställ in i ugnen på grillfunktionen så att de får färg på toppen.
5. Trä på varannan champinjon och varannan gul lök på 4 st träspett (skär löken i klyftor).
6. Dela majskolvarna på mitten.
7. Pensla på chilimarinaden på träspetten.
8. Blanda samman 2 dl creme fraich och sambal oelek (blir en god sås)
9. Grilla spetten, majskolvarna och det marinerade köttet

Smaklig måltid!
















Maten föll verkligen oss i smaken, så detta kommer att göras fler gånger i sommar. Tycker det är trevligt med grillad mat, då mannen här hemma älskar att grilla och jag gillar att stå i köket. Det blir en jämn och bra fördelningen där alla är inblandade på varsitt lilla hörn.

Till efterrätt blev det grillad banan med apelsinchoklad i, serverad med choklad apelsin glass. Mums så gott och så enkelt. Perfekt dessert när grillen ändå är igång. 

Nu måste jag sova så jag orkar upp och träna i morgon.
Fortsatt trevlig helg vänner!

hjrta


2012-04-27
14:55:50

Underbara fredag
Det hör inte till vanligheterna att jag går upp när de andra två sover och i lugn och ro gör i ordning mig och äter frukost. Men, idag hände det. Stack tidigt, tidigt till jobbet för att hinna med så mycket som möjligt. Mycket hann jag, känns så roligt att få komma in och hjälpa till i en grupp där alla är överbelastade. De är alla så tacksamma för vad jag gör. Alltid härligt att känna sig så där uppskattad.
Efter att jag var klar för dagen åkte jag och handla inför kvällens middag och kolla vad jag fick med mig hem
Nya ELLE mat & vin, jag bara älskar den tidiningen. Kan sitta och bläddra fram & tillbaka och tänka på allt gott som jag måste testlaga & testbaka. Jag smugglade även ner två chokladkakor som jag tänkte baka någonting med. Nya favoriten (då för att känna mig lite nyttigare) har blivit Festival mix med olika nötter. Jag har på senaste veckorna fått noja på basilika, man kan ha det till allt känns det som. Perfekt att hacka ner i min goda potatisröra som jag ska göra ikväll.
Kvällens recept kommer senare.

Nu ska jag lägga benen högt och läsa min efterlängtade mattidning.
Auf Wiedersehen
hjrta

2012-04-26
22:26:36

Hej, sa Petronella i från Plaskeby....
det är tid att fälla upp sitt paraply. Ja, det var precis vad man har varit tvungen till att göra idag. En grå och regning dag, precis som igår. Men jag trotsade vädret, tog på mig regnjacka och träningsdojorna och begav mig ut på en promenad. Ibland orkar man inte med att sitta inne en hel dag och bara vänta på bättre väder. Nej, så fick det bli. Ebba nerpackad i vagnen, med regnskyddet på och jag dyblöt med hörlurarna i öronen. Livet är allt rättvist.



På eftermiddagen när Ebba lagt sig tog jag tag i min plantering av blommor på balkongen.
-HEJ!, vad fint det blev- och vilken skillnad. Nu är det bara skrubbning av balkonggolvet och lite möbler, sen välkomnar vi våren och sommaren.








När jag ändå var igång med pysslandet, ska tilläggas att jag har världens snällaste dotter som plus det sov 2,5 timmar i eftermiddags, så passade jag på att baka jättegoda kolasnittar. Ni bara måste prova detta goda recept. Kolasnittar går hem oss nästan alla, tror aldrig jag fått ett nej när jag frågot om någon vill smaka och det ser jag som ett gott tecken. 

Här kommer receptet
Ingredienser till 25 st kakor:

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
4. Dela degen och rulla ut två längder.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

-Man kan välja att frysa in dem eller att förvara dem i en burk-

Visste ser de smarriga ut? Perfekt att bjuda på.

Imorgon är det fredag, vilket för mig innebär arbete. Ska bli riktigt kul att komma utanför hemmets fyra väggar imorgon och bara få vara EMELIE och inte mamma EMELIE. Imorgon axlas föräldrarollen av pappan i familjen.
Sen tar vi helg, vi får se vad den innebär. Förhoppningsvis god mat, så kolla in snart igen så kanske ni också kan få något bra tips till helgens middagar.

All kärlek!

hjrta

2012-04-25
23:23:36

Blandad kompott
Så klart att det skulle börja regna när jag varit och investerat i en massa nya blommor till balkongen. Riktigt bra tur, eller inte. Håller alla mina tummar och tår att jag har vädret på min sida imorgon så att jag äntligen kan hänga upp mina balkonglådor. Är bara tvungen att visa ett kort på hur fruktansvärda mina balkonglådor ser ut för tillfället - skamligt
(jag som älskar att ha fina blommor runt omkring mig,hmmm....)




Det kan ju bara bli bättre imorgon ;-)
Tänkte visa ett smakprov på vad som kommer att planteras i balkonglådorna




Ett annat intresse som jag har är att fota med min kamera. Just nu har jag gett mig in i photoshopens värld. Jag springer till datan så fort det ges tid (passar ofta på när Ebba sover och när hon lagt sig för kvällen)
Tiden går så otroligt snabbt när man sitter vid datorn och redigerar och testar olika funktioner. Det finns verkligen en uppsjö av olika verktyg att använda sig av.
Vill visa en bild på Ebba som jag redigerat idag.
♥Vårt lilla hjärta - Vi älskar dig♥



Denna onsdagskväll fick det bli tacos, så jag har tyvärr inget nytt recept att delge er.
När man äter tacos så har alla familjer så olika tillbehör, vilket är väldigt roligt. Vi brukar ha gurka, majs, tomat, rödlök, banan, ananas, paprika, riven ost, creme fraish, sweet chili och cheddar cheese.
Sen varierar vi oss mellan hårda och mjuka skal.
Vad brukar ni ha?

Ett tips om man är suger på tacos men inte vill ha köttfärs, är att istället ta kycklingfileér och göra chicken faitas. Man delar kycklingen i bitar och steker tillsammans med Santa Marias farligt goda chicken faitas krydda - kan varm rekommenderas. Har ni inte provat innan, så gör det nu !!!
Imorgon utlovas något smarrigt recept
All kärlek!
hjrta

2012-04-25
10:31:00

Morgonstund har guld i mun
Allt förändras med tiden, ja det stämmer faktiskt. Om man ser tillbaka bara några år så var det värsta jag visste att äta frukost. Det liksom vände sig i magen på mig, en känsla av illamående infann sig bara jag tänkte på att äta innan klockan slagit 12. Men nu, hör på den - Så fullkomligt älskar jag att äta frukost. Gärna sitta länge och samtidigt läsa dagens tidning..
- "Morgonstund har guld i mun" -
Denna gråa morgon kände jag för en stor och härlig frukost (man får passa på när Ebba sover gott på balkongen). Det fick bli en lite lyxigare variant med bacon, ägg, avocado, brieost och tomat. Lovely.
 
 
Visst ser det smarrigt ut.. Det känns gott i magen nu vill jag lova, dock orkade jag inte äta upp riktigt allt.
Prova ni också imorgon bitti så får ni se hur bra man mår och vilken härlig energi man får.
Nu till Blomsterlandet och inhandla nya blommor till balkongen. Mitt "blommsug" sitter i även idag.
All kärlek!
hjrta
Ps. Är bara tvungen att visa två bilder på lilla Ebba som är ett bevis på att även hennes humör kan svänga :)
(Inte så nöjd tjej)
(Nöjd tjej)

2012-04-24
22:58:00

Pelagorner och lax
Att vara bortskämd med bra väder kan vi på västkusten inte skryta med den senaste tiden. Men idag har det varit riktigt skönt i luften, så pass varmt att sjalen åkte av under promenaden. Inte illa.
Konstigt hur vädret styr ens känslor. För mig räckte det att det var några plusgrader varmare ute för att jag skulle känna ett riktigt sug efter att köpa nya blommor till fönstrena här hemma. Ja, så fick det bli - Vita vackra pelagorner.
 
 
 
Utan att ta i så jag håller på att svimma (okej, kanske) så gör blommorna enligt mitt tycke hela hemmet. Tänk er ett hem utan blommor - urtråkigt enligt mig.
 
Innan mina tre desperate housewives sugna tjejer kom över lagade jag till en god, snabb och enkel laxrätt. Gillar att det går snabbt och att man inte behöver stå och förbereda i flera timmar, men när man ändå vill ha något varmt att mätta magen med. Så här kommer dagens laxrecept.
 
KARINS LAX
Ingredienser ( 3-4 pers):
 
600 g laxfilé
1 dl vatten
3 1/2 msk hummerfond
1 dl creme fraish
3 dl grädde
2 tsk fransk senap
cajunpeppar
1 knippe dill
3 msk röd stenbitsrom
 
Gör så här:
 
1. Vispa samman grädde, vatten, fond, creme fraish och fransk senap.
2. Låt det koka upp i en kastrull (har man bråttom så kan man hoppa detta steget och gå direkt till nr. 3)
3. Lägg laxfilén i en ungsform och häll över såsen.
4. Sätt in laxfilén i ugnen på 175g i nedre delen av ugnen i ca. 20 min.
5. Innan servering krydda med cajunpeppar. Lägg på stenbitsromen och den klippta dillen.
 
Serveras med potatis (extra gott med pressad) eller ris.
Idag var jag sugen på broccoli så det gjorde jag, passade alldeles utmärkt till.
 
 
 
(Bilden är fruktansvärd, men jag glömde att fota och kom på det när jag precis lagt ner resterna i matlådan)
 
 
 
Nu är det sängen som gäller för hela slanten.
God natt på Er!
 
All kärlek
hjrta
 

2012-04-23
21:30:00

Träning och pasta carbonara
Jag måste börja med att ge mig själv beröm över att jag äntligen kommit igång med min träning. Det finns inte många andra känslor som slår känslan av att ha tränat så att svetten fullkomligt rinner över hela kroppen och sen ta en lång och varm dusch och med gott samvete äta en god pasta carbonara, mums.
Det finns ju 1000 olika recept på pasta carbonara och jag tänkte ge mig på att försöka leta upp den bästa. Här kommer receptet på den jag provade idag
 
PASTA CARBONARA
Ingredienser:
Pasta av valfri sort till 2 personer
1.5 dl grädde
1.5 dl mjölk
1 pkt bacon
1 st gul lök
1 st röd lök
1 bit parmesanost
2 st ägg (endast gulorna)
Salt & peppar
Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Stek löken lite lätt i en stekpanna och häll sedan på grädden och mjölken.
2. Krydda med mycket svartpeppar.
3. Koka pastan i rikligt med vatten och lite salt.
4. Häll pastan i gräddsåsen.
5. Stek bacon och klyftad rödlök.
6. Häll på pastan och såsen, rör om, salta och peppra.
7. Riv osten
8. Lägg upp pastan och strö över den rivna osten.
9. Dela ägget och spara äggulan och lägg det på toppen av pastan
10. Servera
 
Smaklig spis!
 
 
Ebba har äntligen somnat så nu tänker jag inta soffan och fortsätta kolla på serien Alcatraz.
All Kärlek!
hjrta

2012-04-23
12:22:39

Ebbas trädgårdspremiär
Gårdagen. En dag då vår lilla familj var tillsammans från morgon till kväll. Våra senaste dagar har i princip enbart handlat om att torka Ebbas rinnande näsa, underlätta hennes andning genom att ständigt vara där med världens (just nu iallefall) bästa uppfinning - NÄSFRIDAN och mellan varven försöka vara världens bästa mamma och pappa genom att krypa på alla fyra på golvet och leka hund "woff woff" och läsa sagor.
Trots att gårdagens väder inte var det bästa, tog vi på Ebba en massa kläder och begav oss hem till mina föräldrar för att Ebba skulle få vara ute i deras trädgård och andas frisk luft. Det var faktiskt Ebbas trädgårdspremiär. Sist jag var på GeKås inhandlades det ett par vattentäta överdragsbyxor, de fick invigas igår. Dock lite stora, men vad gör väl det när man slipper frysa om den lilla rumpan.
'
Ebba som i vanliga fall kryper runt och är överallt och ingenstans, satt prick stilla där vi satt henne. Stackaren kunde inte röra på sig på grund av alla kläder som vi tagit på henne..
Efter en liten stund i trädgården begav vi oss mot mataffären för att handla kvällens grillmat. Innan vi somnade kollade vi på en ny film med Nicolas Cage som jag kan rekommendera - Seeking Justice.
All kärlek!
hjrta

2012-04-23
12:00:23

Herregud, vet jag vad jag gör nu?
Har jag blivit tokig? Har jag hamnat i ett bloggträsk, eller är jag bara uttråkad? hmmm,ja vi får se vad denna bloggen kommer att innebära. Men jag lovar, jag har en vision och enveten är jag så förhoppningsvis når jag målet med min blogg.

Här ska jag delge mina recept. Jag har många gånger vart arg på mig själv på grund av att jag är så dålig på att komma i håg den där perfekta cheesecaken eller på att jag glömt av den där goda sommarpotatissalladen. Därför inbillar jag mig och hoppas på att den här bloggen kan bli ett bra ställe att samla alla recept.
En annan sak som jag brottas med är min enorma glömskhet. Herregud jag kommer knappt inte ihåg någonting från min egen barndom (inte för att den var förjävlig, för det var den verkligen inte. Tvärtom skulle jag säga). När jag träffar mina vänner och de tar upp saker "från förr" så får jag varje gång en AHA-upplevelse. Så jag hoppas att denna blogg även ska bidra till att vara en dagbok för mig och min lilla familj.
Därmed är mitt första blogginlägg gjort!

 

(Bjuder på en bild från när Ebba var 7 veckor gammal)
Ebba 7 veckor

2012-04-23
11:11:55

Välkommen till min nya blogg!