dagarmedmig

2012-06-29
13:09:05

Semester!
Om några timmar går planet mot destination CYPERN!
 
- Visst ser det helt underbart ut? -
 
Vi ska vara borta i 1 vecka, sola, bada och äta gott. Förhoppningsvis kommer jag hem med ny inspiration och nya krafter. Jag bjuder idag på ett gott och lite festligt recept. Imorgon har jag gjort ett tidsinställt inlägg i all sin enkelhet, det får bli de sista inlägget på 1 vecka. Sen mina vänner, kommer nya smarriga recept att publiceras. Skriv gärna i kommentarsfältet om det är något speciellt som ni önskar recept på, någon speciell ingrediens eller vad som helst....Alltid kul när ni lämnar ett avtryck :)
 
Lisas falska filé
4 port
 
1/2 kg blandfärs
1/2 msk aromat krydda
1 pkt bacon
1 burk skivade champinjoner alt. färska skivade.
1 skivad röd paprika
1 skivad rödlök
1 burk paprika/chili creme fraiche + lite vanlig creme fraiche
2 dl grädde
2-3 msk chilisås
chilikrydda
grillkrydda
3 dl riven ost
 
Gör så här

1. Blanda köttfärs, aromat & rulla till en rulle som läggs i smörpapper. Lägg in i frysen.
2. När rullen är frusen, skär upp den i portionsbitar.
3. Stek sedan köttfärsen & lägg sedan i en ungsform.
4. Bryn bacon, svamp, skivad paprika och skivad rödlök lätt.
5. Lägg det över köttet.
6. Blanda sedan samman resten av ingredienserna & häll över köttet.
7. Gratinera i ugnen på 200 grader i cirka 15-20 minuter.
 
- Serveras med kokt potatis, pressa den gärna i en potatispress så får man en "lyxigare" känsla - 
 
Tyvärr har jag inga bilder, men ni får prova att göra denna smarriga rätt så ser ni att det ser ut som fläskfilé när man lägger upp maten på tallriken och visst känns fläskfilé "lyxigare" än blandfärs ;) ;)
 
Ha nu en underbar vecka kära vänner så ses vi snart igen. Förmodligen lite piggare, lite gladare och lite brunare ;)
 
All kärlek!
 
 
 
 

2012-06-27
21:51:47

Lätt som en plätt!
Jag är av den sorten person som gillar att äta lagad kvällsmat. Jag hör många som äter mer på lunchen istället och tar något lättare på kvällen. Jag (tyvärr) älskar att äta varm mat och föredrar två lagade mål om dagen. Självklart blir det ibland något enklare och ibland något som är lite mer avancerat, alltid beroende på hur mycket tid jag har. Mat kräver tid, har man inte tid eller känner sig stressad blir maten oftast därefter. 
 
- Vad äter ni under en dag? Äter ni lättare kvällsmat eller hur ser matrutinerna ut hemma hos dig? -
 
Ikväll ska jag jobba, så det fick bli lagad mat på dagen och min hemgjorda müsli med fil och jordgubbar på kvällen.
Idag gjorde jag
 
Basilka kyckling i ugn
 4 pers
 
4 st kycklingfiléer
2 st tomater
1 st kruka basilika
3 msk dijon senap/fransk senap
2 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
2 st vitlöksklyftor
2 dl riven västerbottenost
Salt & peppar

Gör så här:

1. Banka ut kycklingfiléerna, stek sedan i smör tills de fått fin färg. Lägg över i en ungsform.
2. Skiva tomaterna tunt och lägg ovanpå kycklingfiléerna. 
3. Haka och strö över basilikan på kycklingen och tomaterna.
4. Blanda samman alla övriga ingredienser och häll på kycklingfiléerna.
5. Lägg på riven ost och ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 20-25 minuter.
 
- Serveras med kokta haricots verts och ris eller potatis -
 
 
 
- Var svårt att få till en bra bild på kycklingfilén med tanke på att den var täckt med en massa godheter, ni får hålla tillgodo med en färgsprakande bild ist - 
 
All kärlek!
 
 

2012-06-27
00:13:38

Idag är det ingen vanlig dag......
...För idag är det Johans födelsedag, hurra hurra hurra! Grattis till min stora kärlek♥
 
 
Vi avslutade dagen med att fira Johan på John´s Place, så jädra gott rent ut sagt. När jag går ut och äter på restaurang så föredrar jag fisk. 99 % av gångerna blir jag så nöjd. Det blev jag idag, fick in en fullpott på tallriken. En hel fisk, och då menar jag en hel. Huvud, stjärt, ja allt :) Ni måste testa denna goda fisk nästa gång. Det var en odlad, vit fisk från Grekland. 
 
 
- Visst ser det gott ut? -
.................
 
Jag föredrar variation när det gäller frukost. Många tycker om att äta samma frukost varje dag, men jag tröttnar så fort om jag bara äter en sak varje dag. Jag behöver med andra ord variation. Lättare sagt än gjort anser jag, oftast blir det en macka med skinka och någon grönsak på. En smoothie, kopp te eller oboy.
 
Idag kände jag för att testa att göra egen müsli, men smått och gott som fanns hemma i skafferiet. Jag hade mer än jag trodde, så jag fick faktiskt ihop en riktigt, riktigt god och knaprig müsli. Har du något bra recept på müsli eller köper du färdiga varianter?
 
Chokladmüsli med nötter

2 1/2 dl sötmandel
2 dl pumpa kärnor
2 dl solros kärmor
2 dl linfrön
1 nypa flingsalt
40 g smör
1/2 dl flytande honung
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
60 g mörk choklad (70%)
 
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 90 grader.
2. Smält försiktigt smör och honung i en kastrull. Rör i kakao, vaniljsocker och salt tills allt är väl blandat.
3. Lägg mandel i en matberedare och mixa snabbt tills du har lite mindre bitar. Häll i smör- och kakaoblandningen och alla övriga ingredienser. Blanda samman allt. 
4. Sprid ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och fördela så att inga stora klumpar med müsli återstår.
5. Torka müslin i ugnen i ca 4 timmar. Den kommer antagligen fortfarande kännas lite kladdig när du tar ut den ur ugnen, men kommer torka helt när den fått svalna en stund.
6. Förvara müslin i en lufttät burk.
 
 
- Müslin blev riktigt smarrig. Det är kanske ingen müsli som man äter om man ska banta, men för att lyxa till det på helgen kanske:) - 
Prova och se vad du tycker!
 
All kärlek!

2012-06-25
21:32:42

Sparris carbonara
Jag ställer mig frågan, När kommer sommaren? I morse drack jag te, tände doftljus och gick runt i mina innetofflor, är det normalt när det är slutet på juni? Vi har knappt inte vågat oss utanför dörren idag, ett undantag fick bli när maten skulle inhandlas. Annars har vi bara varit hemma och myst medans regnet smattrat på takfönstrena. Ganska mysigt, men inte NU!
 
Efter att ha varit inne hela dagen tog jag mig till gymmet och brände några kalorier på löpbandet. Shit vad skönt det var att svettas rejält och sen åka hem och ta en låååång, varm och skön dusch!
Hungern blir så mycket tydligare och man känner ett starkare sug för god mat när man tränar, eller vad tycker du? Först hade jag bestämt att det "bara" skulle bli mackor till kvällsmat, men suget var starkare så jag slängde ihop en lätt och snabb rätt istället.
 
Sparris carbonara, en annorlunda variant av den klassiska carbonaran.
 Ingredienser till 4 pers
 
400 g valfri pasta
2 dl mjölk
1 dl grädde
3 äggulor
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl färskriven permasan
1 pkt/80 g prosciuttoskinka
2 buntar färsk grön sparris
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Gör så här:

1. Koka pastan i saltat vatten.
2. Blanda sparrisen med olivolja, salt & peppar.
3. Stek sparrisen i en het torr panna, tills de är mjuka och har fått fin färg.
4. Blanda mjölk, grädde, äggulor, vitlök och hälften av permasanosten i en bunke.
5. Sila bort pastavattnet och häl tillbaka pastan i kastrullen.
6. Blanda ner ägg och mjölkblandningen i pastan & låt stå på eftervärmen tills den blivit krämig.
7. Krydda med salt & peppar ( jag tycker att det behövs ganska mycket svartpeppar, så var inte rädd för att krydda)
8. Servera på ett stort fat och toppa med sönderriven skinka, grillad sparris och riven permasan.
 
Bon appetit!
 
 
 
 
All kärlek till er!

2012-06-24
21:34:30

I fixar tagen....
När regnet bara öser ner får man också mindre energi (enligt mig). Men trots regn, regn och åter regn har jag fått betat av den enoooorma strykhögen som gett mig bekymmers-rynkor en längre tid. HEJA, HEJA, HEJA!!!
I matväg har den här dagen enbart bjudit på hämtmat, så tyvärr inget gott att fresta er med från denna dagen. Men jag åt super god mat både på midsommarafton och igår på midsommardagen. Idag kommer receptet på midsommaraftonens efterrätt.
 
Chokladpavlova
12 bitar
 
Ingredienser
7 äggvitor
5 1/4 dl strösocker
saft av 1/2 citron
2 msk kakao av god kvalitet
50 g mandelspån
2 dl vispgrädde
4 dl grekisk yoghurt 10%
3 msk florsocker
Rivet skal av 2 st lime
1 liter färska jordgubbar
2 st nektariner
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 130 grader.
2. Blanda äggvitor, strösocker och saft av en citron i en torr och rostfri bunke.
3. Vispa tills den är riktigt fast, bunken ska gå att hålla upp & ner utan att marängen rinner ut.
4. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.
5. Skeda ut marängen på en plåt med bakplåtspapper till en rund tårtbotten.
6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter, tårtan ska vara lite seg i mitten.
 
7. Vispa grädden och blanda den med grekisk yoghurt och florsocker.
8. Riv ner limeskalet och blanda försiktigt runt.
9. Bred gräddblandningen över marängbottnen.
10. Strö över färska jordgubbar och lägg på skivade nektariner. 
 
 
 
 
All kärlek!
 

2012-06-23
11:27:59

Glad midsommar!
Vår söta lilla midsommar-tjej önskar alla en fortsatt bra helg! 
 
Midsommardagen, en dag då allt går i slow motion. Många trötta efter en rolig midsommarafton. Här hemma känner vi oss pigga och glada, hade en jätte mysig gårdag med smarrig mat och dryck. Som jag skrivit innan fixade jag förrätt och efterrätt, idag får du mitt recept på vår förrätt.
 
Västerbottenstarte med löjrom
8 pers
Tid: ca 40 minuter
 
Ingredienser:
75 g smör (rumstempurerat)
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde (vispad)
1 1/2 dl vispgrädde (flytande)
3 äggulor
200 g västerbottenost (riven)
salt
2 krm cayennepeppar
70 g löjrom
dillkvistar (till garnering)
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. 
2. Tärna smöret och blanda med mjöl till en torr pajdeg.
3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant.
4. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter mitt i ugnen.
5. Blanda försiktigt vispad grädde, flytande grädde och äggulor i en skål.
6. Tillsätt osten och smaka av med salt och cayennepeppar.
7. Häll ostsmeten i pajskalet och grädda i cirka 20-30 minuter mitt i ugnen tills pajen fått en gyllene färg.
8. Låt svalna.
9. Stansa ut minipajer med en stansring, alternativt en rund pepparkaksform, och lägg upp på tallrik.
10. Lägg en klick löjrom och toppa med en dillkvist.
 
- En rätt som både går att äta som "vanlig paj", alternativt som jag gjorde, att man gör pajen till en förrätt- 
 
 
"Pajen är hur god som helst, smälter i munnen. Den vispade grädden, äggulorna och cayennepepparn ger pajen en speciell krämighet och hetta"
 
Ikväll väntar mer roligheter för vår del, vi ska hem till underbara vänner. 6 vuxna och 3 barn, kan det bli annat än trevligt :) Vi har planerat denna kvällen i evigheter känns det som, varje gång vi ska träffas har någon blivit sjuk. Idag smäller det (om inget inträffar nu då vill säga) Håll tummarna :) :) 
 
En härlig dag önskar jag dig!
 
 
 
  

2012-06-21
12:00:00

Laxfärsburgare med mangosallad
Visst låter det fräscht med fisk i en burgare? Det var det kan jag säga. Traditionella hamburgare i all ära, men ibland kan jag bli lite trött på det "vanliga". Idag kände jag för att prova något annat, närmare bestämt att göra hamburgare på lax.
 
Ingredienser:
4 pers
400 g laxfilé
1/2 gul lök
1 äggula
1/2 dl matlagningsgrädde alt. vanlig 40 % grädde
2 st vitlöksklyftor
1 chilifrukt
Salt och svartpeppar (ganska mycket svartpeppar)
Smör att steka i
1 mango
1 rödlök
gurka
tomat
valfri salladssort
olivolja
1/2 citron
4 st Chiabattabröd/surdegsbaugetter
3 dl créme fraiche
3 tsk sambal oelek
 
Gör så här:
1. Rensa bort eventuella ben ur laxfiléen. Skär den sedan i kuber.
2. Hacka vitlök, gul lök och chili fint.
3. Lägg löken, chilin, laxen, grädde, salt och peppar i en matberedare ev använd en stavmixer.
4. Kör allt till en slät färs.
5. Späd eventuellt med lite matlagningsgrädde om den blir för fast i konsistensen.
6. Salta och peppra.
7. Forma färsen till 4 stora biffar, ev. till 8 st små.
8. Stek i stekpannan med smör (eventuellt på grillen om det finns tillgång till fiskhalster) cirka 4 minuter på varje sida.
9. Skär upp grönsakerna och frukten och lägg på ett fat tillsammans med salladen. Ringla över olivolja och pressa lite citron över.  
10. Blanda samman créme fraiche och sambal oelek och bre på brödets undersida.
11. Lägg laxburgaren mellan brödskivorna. 
 
 
- Med tanke på att det hör till ovanligheterna att jag står vid grillen, förevigades det med ett kort dagen till ära -
 
 
 
 
- Visst ser det gott ut?! -
 
Smaklig måltid!
 
 
 

2012-06-20
22:38:23

Underbar choklad & passionsmoussetårta
Här kommer receptet på den super duper goda efterrätten, en efterrätt som går att förbereda då den måste frysas minst 4 timmar. Denna blir det på midsommarafton för vår del. Alla som smakat på denna goda tårtan vill ha receptet, det ser jag som ett mycket gott resultat:) Så här kommer det till dig också!!!!
 
Choklad och passionsmoussetårta

10-12 pers
Botten:
100 gr smält smör
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
 
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda samman samtliga ingredienser.
3. Smöra och bröa en springform.
4. Häll i smeten i formen, ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 12 min.
5. Låt sen svalna.
 
Fyllningen:
5-7st passionsfrukter
200 g philadelphiaost (rumstepurerad)
2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl grädde
1 1/2 dl mosade jordgubbar + 2 dl jordgubbar till garnering.
 
Gör så här:
1. Dela passionsfrukterna och sila den, endast saften ska användas.
2. Vispa ost, socker och vaniljsocker till en slät smet.
3. Rör ner en äggula i taget.
4. Vispa grädden ganska hårt ( i en annan bunke)
5. Vänd ner grädden, passionsfrukterna och de mosade jordgubbarna i smeten.
6. Häll smeten på den kalla chokladbotten.
7. Frys in i minst 4 timmar, gärna över natten.
 
- Tårtan bör tinas cirka 20 minuter innan servering - 
 
 
- Smeten är vispad -
 
 
- Chokladbotten är färdig gräddad - 
 
 
- Passionsfrukterna och jordgubbarna har vispats samman med smeten - 
 
 
- Tårtan är färdig för att ställas in i frysen tills på midsommarafton - 
 
Tyvärr kan jag inte visa en bild på den när den är uppskuren, men du får tänka dig hur den kommer se ut. 2 härliga lager av godheter med en massa jordgubbar på vid servering. Kort på det lägger jag upp på midsommardagen :0)
 
Jag säger bara en sak:
NI MÅSTE GÖRA DENNA TÅRTAN, NI KOMMER INTE ATT ÅNGRA ER!
 
 
På midsommardagen ska jag göra en annan dessert som var med i ett nummer av ELLE mat & vin, dirket när jag såg tårtan kände jag att den skulle jag göra någon gång. Nu gör jag slag i saken, så det receptet kommer också i veckan.
 
All kärlek!
 

2012-06-19
23:23:00

Rödspetta
Rödspetta är bland det godaste jag vet. Ja, nu tänker ni säkert att det bara är en massa ben och super jobbigt att äta. Men nej, vet man bara hur man äter den går det hur lätt som helst. Det gäller att försiktigt skrapa bort köttet längs benen. När ena sidan är uppäten är det bara till att vända på "steken" så finns det lika mycket kött till :) 
 
Jag njöt varje sekund av rödspättan
Här kommer beskrivning på hur jag tillreder rödspätta och vad jag har för tillbehör
 
4 personer:
4 st rödspättor
Mjöl
salt & peppar
Potatis
Lingonsylt
Citron
Dill
Valfria grönsaker
 
Gör så här: 
1. Skär av huvudet på rödspättan. Klipp av stjärten samt ta bort fenorna.
2. När bara själva kroppen är kvar, skär då snitt tvärs över ryggen (4 st) på bägge sidor (detta för att det ska bli lättare att steka rödspättan jämt)
3. Blanda mjöl, salt och vitpeppar
4. Vänd rödspättan i mjölblandningen så att hela ovansidan samt undersidan täcks.
5. Lägg i rikligt med smör i en stekpanna och stek rödspättan cirka 5 minuter på varje sida (tills den fått en fin brun färg)
6. Serveras med kokta potatisar, skirat smör, lingonsylt, grönsaker samt en klyfta citron.
 
- Nedan visas bilder hur jag steg för steg har tillagat rödspättan - 
 
 
Smaklig måltid vänner!
 
 
 
 
 
 

2012-06-18
21:28:20

Mumsigt grahamsknäcke
Som utlovat kommer här receptet på smarriga knäckebröd som passar lika bra till ostbrickan som till midsommar. Knäckebröden är riktigt sröda och krispiga, tunna som papper.

Grahamsknäcke
24 st

5 dl mjölk
1/2 msk honung
1/2 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl grahamsmjöl

Gör så här:
1. Värm mjölk, honung, sirap, salt & kryddor som har stötts i mortel till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
3. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en elastiskt deg.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Jäs i bunken under bakduk i cirka 1 timme.
6. Kavla ut runda, supertunna kakor på ett välmjölat bakbord. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda i mitten av ugnen i 3-4 minuter tills bröden fått lite färg, vänd sedan bröden och grädda i någon minut till.




- Degen när den är färdig arbetad och ska jäsa - 



- Mina föräldrar och Johans föräldrar fick varsin påse med knäckebröd & både tyckte att det var super goda. Provade med smör och marmelad och det blev full pott på det -

- Vissa knäckebröd fick mer färg än andra, men smaken var det samma - 

..............................

Jag vill också passa på att välkomna nya läsare till min blogg (självklart de gamla också) det är så roligt att läsarsiffrorna blivit högre. Största delen för mig med att ha en matblogg är faktiskt att kunna inspirera Er, därför är jag oerhört glad och stolt att just Du kollar in här, TACK TACK TACK!!!!

Ni får mer än gärna kommentera mina inlägg och om ni provar något av recepten, lämna gärna era åsikter om vad som var bra och mindre bra. Det sporrar bara mig än mer.

♥ Du är värdefull ♥




2012-06-17
20:21:18

Influenser från mellanöstern !
Idag bjuds det på mat från mellanöstern, visst låter det spännande. I allefall tyckte jag att det lät lite spännande så jag gav mig på att försöka göra min egen tolkning av ett recept som jag hittat i ELLE Mat & Vin.

Enligt mig är många recept till för att göras om och att man låter sig tolka recepten utifrån ens egna personliga smaker. I detta recept var en av ingredienserna koriander, vilket jag inte tycker speciellt mycket om. Koriander är faktiskt en krydda som jag nästan alltid hoppar över.

Här kommer min egen tolkning av 

Marockanska kycklingvingar med
citrusfrisk couscos
4 pers

Tid. cirka 30 minuter
950 g kycklingvingar
3 msk lönnsirap
2 tsk sambal oelek
1 tsk kumminfrön
saft och rivet skal från 1 apelsin
saft och rivet skal och fruktkött från 1 citron
Pinjenötter, cirka 50-70 g
salt & pappar
vatten (mängd efter hur mycket det står på couscos paketet)
1 näve roccula + lite till garnering
1 näve färsk bladspenat
2 msk kycklingfond
3 msk olivolja
Grekisk yoghurt (till servering)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på grill och 225 grader.
2. Lägg kycklingvingarna i en ungsfast form och grilla dem i 15 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna.
3. Vänd kycklingvingarna efter halva tiden (efter cirka 7 minuter).
4. Blanda lönnsirap, sambal oelek, kumminfrön, skal från citron & apelsin, hälften av juicen från apelsin & citron.
5. Salta & peppra efter egen smak.
6. Häll detta över kycklingvingarna och blanda runt tills alla kycklingvingar är täckta. 
7. Ställ tilbaka i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjar bli bruna och kladdiga, vänd dem en gång.
8. Koka upp vatten, olivolja & salt i en kastrull.
9. När vattnet börjar koka, ta bort kastrullen från plattan & häll i couscosen och det sista av apelsin- citronsaften.
10. Rör runt och låt stå med lock i 10 minuter.
11. Hacka rocculan och bladspenaten grovt och blanda samman med couscosen.
12. Blanda ner kycklingfonden, salta och peppra couscosen.
13. Blanda grekisk yoghurt med sambal oelek, smaka av för att få den så stark som önskas.

- Kycklingvingarna blir lite kladdiga och fantastiskt smakrika med både hetta och sötma-





TIPS!
Kycklingvingarna passar utmärkt till buffé

Mannen här hemma uttryckte sig på följande sätt om maten
"Kycklingvingarna var goda men lite för söta för min smak"

Efter en stund, när han var inne på sin andra vinge ändrade han sig plötsligt

"De var riiiktigt goda, perfekta. Ju mer man äter desto godare blir de"

( Vill tillägga att han åt 6 stycken, så bra betyg fick de till slut )

Ha en härlig kväll!

PS. Imorgon kommer det bakas tunt, tunt knäckebröd som är perfekt till ostbrickan eller som tillbehör till midsommarmaten.

2012-06-16
15:19:07

Tips på förrätt till Midsommarafton!
Snart är dagen här, dagen då flickorna ska ha kransar på huvudet och tillsammans ska vi dansa runt midsommarstången. En fin och mysig dag enligt mig, en dag som förra året var lika kall som det var på nyårsafton. Inte klokt. Vi håller tummarna för bättre väder detta året. 

Midsommarafton symboliserar också mat för mig. Färskpotatis, sill, köttbullar, jordgubbar & grädde m.m.
I år ska vi hem till vänner, dem ska ordna huvudrätten och jag som älskar att laga mat har erbjudit mig att göra förrätt och efterrätt :)

Tänkte tipsa er på vad jag ska göra till förrätt. Efterrätten får ni recept på i veckan, den är oemotståndlig god så håll utkik om ni behöver tips :)

Räk- och kräftcheesecake
på rågbotten
10-12 bitar

Botten:
75 g smör
200 g rågbröd

Fyllning:
170 g avrunnen vikt av räkor
170 g avrunnen vikt av kräftstjärtar
2 dl créme fraiche
400 g creamcheese
2 tsk pepparrot på burk (eller färskriven)
Rivet skal och saft av 1/2 citron
Några stänk chilisås
1 knippe dill (hackad)
1- 1/2 rödlök (finhackad)
Nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Smält smöret och mixa sedan det med brödet i en mixer.
2. Ta en springform och tryck brödmassan i botten på formen.
3. Brödmassan behöver inte nå upp till kanterna.
4. Låt vila i kylen under tiden du gör fyllningen.
5. Krama ur räkor och kräftstjärtar ordentligt för att sedan hacka dem grovt.
6. Blanda mejeriprodukterna i en bunke och tillsätt efterhand resterande ingredienser.
7. Smaka av och bred ut smeten i formen.
8. Låt stå kallt några timmar och garnera sedan med citronskivor och dill.

- Denna rätt passar lika bra till midsommar som till att ha på buffébordet -





2012-06-15
22:01:02

Flädersaft
På sommaren finns det inget som smakar godare än ett stort glas iskall flädersaft, enligt mig. Så fort blommorna slår ut är jag där med min korg och plockar av blommorna för att sedan göra flera flaskor fulla med underbart god flädersaft. Toppen att ha i frysen och njuta av under resten av året. 

Här kommer mitt recept på flädersaft

50 st fläderblommor
2 liter vatten
2 kg socker
2 citroner
60 gr citronsyra

Gör så här:
1. Koka upp vattnet.
2. Blanda i socker, skivade citroner och låt koka upp.
3. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt citronsyran.
4. Skölj blommorna ordentligt (kommer nästan alltid med småkryp, men de silar man bort efteråt).
5. Lägg sedan blommorna i en stor bunke, häll över vattenblandningen.
6. Låt stå i 5-8 dygn.
7. Sila och slå upp på flaskor.

Tänk på att saften inte klarar sig så länge i kylskåpet. Bättre att frysa saften och ta upp allt eftersom man ska ha den.



Nu är det bara till att ha is i magen och snällt vänta på att blommorna ska komma på träden :)

Önskar dig en skön helg!
Kram 


2012-06-14
23:38:11

Broccoligratäng med kassler
En dag som denna, när mannen är ute med jobbet på restaurang och jag ensam ska äta kvällsmat brukar det bli vad som finns i kylskåpet. Ibland är det kul att försöka få ihop något på de ingredienser som finns hemma. Är det bara jag som tycker det är tråkigt att laga mat till sig själv?
Ikväll fick det bli

Broccoligratäng med kassler
2pers

4 skivor kassler
1 pkt aptena fetaost
1 st broccolihuvud
1 st ägggula
2 dl grädde
2 dl riven gratängost eller västerbottenost
salt & peppar

Gör så här
1. Koka broccolin i lätt saltat vatten.
2. Skiva kasslern i 1, 5 cm tjocka skivor. Lägg i en ungsform.
3. Dela fetaosten i stora bitar och lägg ovanpå kasslern.
4. Blanda grädde, äggula, riven ost, salt och peppar i en kastrull. Låt koka upp.
5. Lägg broccolin över kasslern och fetaosten.
6. Häll på gräddblandningen.
7. Ställ in i ugnen så att gratängen får färg, cirka. 15 minuter på 200 grader.

Bon appetit!







God natt vänner !

All kärlek 
hjrta


2012-06-13
22:52:37

Grillad lax med goda tillbehör
Skönt att det varit en dag med sol och relativt varm luft ute, har fortfarande svårt att förstå att det faktiskt är mitten på juni. Jag kommer ständigt på mig själv sägandes - det ska jag göra till sommaren. Hmmm, ja undra när sommarkänslorna börjar infinna sig. Till semestern hoppas jag.

Vår förmiddag spenderades tillsammans med tre andra mammor och barn, fikandes och lekandes på en STOR lekplats på Breared. Perfekt ställe. Svägerskan bjöd på fika medans Ebba gjorde premiär i sandlådan. Gissa om hon gillade det :)
Lilltjejen hade grus överallt, ja till och med i munnen, samt en och en annan sten gömd under tungan :) :)





- Ebba in action - 

Till kvällsmat fick det bli grillat. Närmare bestäm LAXFILÈ!
Kryddade laxfilén med citronpeppar och salt sen på grillen - lätt som en plätt och riktigt, riktigt smidigt.

Till det gjorde jag en sallad med maché sallad, sockerärtor, gurka, tomat, mozzarella, spetspaprika (har ni inte testat spetspaprika så måste ni göra det - sötare i smaken och på något sätt godare) och honungsmelon.

Vi grillade också halloumi ost. Jag gjorde en sås på turkisk yoghurt, sweet chili, honung och salt. Sist men inte minst, stekte jag grön sparris i smör (cirka 10 min på svag värme) med havssalt och med min favorit krydda, nämligen den här

- Salt med örtkryddor. Passar till det mesta, jag brukar krydda kycklingfilé och rotfrukter som jag gör i ugnen m.m. Ett riktigt bra och gott tips till sommarens grillmat - 



- Visst är det gott med grillat? - 

All kärlek!
hjrta




2012-06-12
21:47:13

Underbart goda kärleksmums
♥ Kärleksmums ♥ är fantastiskt gott tycker vi här hemma. Det är bra att ha i frysen och ta fram till sommarens alla utflykter.. Jag har provat lite olika recept med detta tycker jag är bäst hittils. Hur brukar ni göra?

Emelies ♥kärleksmums♥
1 långpanna

5 ägg
4 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao
2 dl vatten
300 g smör
200 g mörk kvalitetschoklad 70%

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt vatten och smält smör.
5. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
6. Strö över grovt hackad choklad.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Prova med en stickam den ska vara lite kladdig. Låt svalna.





Glasyr
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
5 dl florsocker
3 msk kakao
2 msk vaniljsocker
2-3 dl kokos
Gör så här:
1. Koka upp vispgrädde, häll i espressokaffe och låt svalna något.
2. Häll i de övriga ingredienserna och rör samman.
3. Glasera kakan.
4. Strö över kokos och låt glasyren stelna.
4. Skär kakan i rutor.

Hoppas ni ska gilla dem!








- Medans jag bakade åt lilla Ebba mormors plättar med citron-kesella på - 

Ikväll har jag varit på bokklubb, 6 pigga och glada tjejer träffas en gång i månaden och tjatar och äter/dricker gott. Lika mysigt varje gång. Tills denna gången hade vi läst Zlatan boken - Kan rekommenderas, det blir mitt boktips till dig i sommar ;)



All kärlek!
hjrta




2012-06-10
20:51:51

Hel kyckling i ugn med grönsaker
Precis vad det fick bli ikväll. Många gånger när jag är och handlar och ska välja vilket kött som jag ska laga i veckan blir det att jag köper med mig en hel kyckling. Det är super gott att göra i ugnen eller som nu till sommaren grilla på grillen. Det är också billigt. Kostar ungefär 50 kr för en hel kyckling, billigt - inte sant?

Det finns så många olika goda saker som man kan göra med hel kyckling. För det mesta brukar jag stoppa den med en massa godsaker och koka ris med en brunsås till, men idag fick jag lust för att testa något annat. Det fick helt enkelt bli detta:

Emelies kyckling med grönsaker i ugn

1 st hel kyckling
1 st röd paprika
1 st gul paprika
2 st gul lök
6 st potatisar
5 st klyftor vitlök
1 st citron
2 msk soja
3 msk flytande margarin
salt och svartpeppar

2 dl Grekisk yoghurt
2-3 msk sambal oelek
3 msk sweet chili

Gör så här:

1. Skär ett snitt rakt över ryggen på kycklingen. Skär sedan snitt mellan vingarna och bröstbenen och lägg kycklingen i en ungsform.
2. Skär alla grönsakerna i stora bitar.
3. Stoppa in 2 st vitlöksklyftor, 2 skivor citron & lite gul lök.
4. Gnid in kycklingen med salt och peppar.
5. Lägg resterande grönsaker i ugnsformen runt kycklingen.
6. Ställ in i ugn cirka 1 timma.
7. Blanda Grekisk yoghurt (går lika bra med creme fraiché eller annan yoghurt) med sambal oelek och sweet chili.






- Färdigt att serveras! - 





♥ Hoppas ni ska gilla det ♥


Ha en skön söndagskväll, det tänker jag ha i soffan ;)

2012-06-09
12:02:09

Pringles & helt ensam
En väldigt märklig känsla det där med att plötsligt bli HELT ENSAM, efter att man i 10 månader varit 24 timmar om dygnet med en annan underbar person. Precis just nu är det knäpptyst i vårt hem, bara jag och datorn. Ebba har åkt med sina 3 resväskor med mormor och morfar :) Mannen är på jobbet. 
En skön känsla, man får lite extra tid och göra bara vad man vill. 

Jag vill även idag tipsa om två nya varor i hyllan - nämligen Fantas nya smak och Pringles nya smak. Båda riktigt, riktigt goda. 



- Fanta Jordgubb & Kiwi - 



- Pringles med smak av ost & chilli. Kan meddela att de var riktigt starka - 

♥ Nu beger jag mig ner till stan för att strosa och sen kommer mannen hem med hämtmat :) ♥


2012-06-08
23:33:39

Tips och räkor...
Ni har väl inte missat att Coop forum har ett kanon erbjudande på färska hallon och blåbär? Tag två askar för ENDAST 25 kr, verkligen super billigt och framförallt goda. Passa på att handla lite bär inför morgondagens efterrätt kanske. Köpte även med mig biggaroer och jordgubbar från Vareborg. När jag på eftermiddagen var ute och gick en låååång och välbehövlig promenad plockade jag lite härliga vildvuxna blommor.

-  Ibland är det enklaste så vackert -  







- Inte så pjåkiga va?! -

...................................................................

Kvällens recept blev en riktig favorit som har lagats många, många gånger här hemma. Blev bjuden på den för några år sedan och kunde inte glömma den. Eftersom vi både här hemma gillar skaldjur och pasta kan denna rätt inte bli annat än super, duper bra.

Vad tror ni man kan få ihop av dessa ingredienser?



Jamie Olivers räkpasta
3-4 pers

Ruccola 3 nävar
Spagetti för 4 personer
1 kg räkor med skal
4 st vitlöksklyftor
1 st röd chilli
1 st citron
1 dl olivolja (extra virgin)
1 litet glas vitt vin
2 msk tomatpure
Gör så här:
1. Koka spagetti. När den nästan är färdig, stäng av platten men låt spagettin ligga kvar i kokvattnet.
2. Skala räkorna. Finhacka vitlöken och chillin.
3. Värm upp olivolja i en stekpanna och häll i vitlöken och chillin och räkorna. 
4. Ta bort räkorna efter någon minut (det kommer komma med vitlök & chilli, men det gör inget).
5. Pressa i citron i stekpannan, tillsätt vinet och tomatpuren.
6. Låt sjuda några minuter.
7. Lägg i 2 nävar roccula.
8. Ta spagetti direkt från kokvattnet med en slev och lägg i stekpannan, blanda samman.
9. Tillsätt räkorna, vitlöken och chillin.
10. Låt sjuda någon minut.
11. Lägg upp på ett fat och garnera med resterande roccula och havssalt.






Imorgon ska vi på bröllop nummer 2. Ska bli så mysigt. Ebba ska åka med mormor och morfar på dop till Dalsjöfors och sen sover hon över hos dem. Andra helgen i rad, men det känns bra för jag vet att hon har det bäst när hon är med dem.





Önskar er en bra lördag med bra väder!
hjrta


2012-06-07
23:01:47

Havrekakor med kanelsmak
Jag tycker det är jätte bra att ha lite småkakor hemma när det kommer "oväntat" besök. Det ska alltid finnas något att bjuda på till kaffet. Så välkomna hem till mig ;)
Det bästa med småkakor är att de har lång hållbarhet bara de förvaras torrt i en burk, går också super att frysa in. Tinar på bara någon minut.

Havrekakor med kanelsmak
20-25 st
Tid. 15 minuter

125 g smör
2 1/2 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör ihop smör och socker mjukt.
3. Tillsätt ägget och vaniljsockret och blanda till en slät smet.
4. Vänd ihop de torra ingredienserna för sig och blanda sedan ner i smörblandningen.
5. Forma degen med mjölade händer till en avlång rulle och dela i 20-25 bitar.
6. Rulla varje del till en boll och platta till.
7. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
8. Låt kakorna svalna innan servering.

- Om man vill kan man smaksätta kakorna med kanel eller ingefära. Jag valde kanel, vilket blev väldigt gott. Mängd av kanel/ ingefära beror på hur mycket du vill att de ska smaka, prova dig fram - 



.......................................

I går var bästa mamma här och hjälpte mig med att sy nya gardiner till mitt "bloggrum". Det är alltid bra med hjälp när man har en tokig dotter som absolut inte tycker det är kul att sitta still och kolla när mamman syr gardiner. Bästa pappa hjälpte oss med att sätta upp en grind för våran branta trappa, så nu är det fritt fram för Ebba att krypa runt utan att behöva ha sina föräldrar i hasorna :) 

Visst blev det bra med gardinerna?


- Ett kallt rum -



- Mer ombonat men ändå stilrent och ljust rum - 
När man fäster gardinstängerna i taket upplevs rummets takhöjd som så mycket högre och en hotellkänsla infinner sig...

Sov gott!
All kärlek
hjrta


2012-06-07
10:08:38

Satt och mumsa bär....
Jag fullkomligt älskar denna årstiden, självklart på grund av att det börjar bli varmare i luften men också på grund av alla bär som man nu kan köpa svensk-producerade. Igår när några vänner var här på middag köpte vi jordgubbar från Vareborg, så söta och goda. Idag till frukost har jag gjort mig en smoothie på svenska blåbär
(ok, de var frysta, men SVENSKA!) 

Jag älskar att plocka röda vinbär i våran stuga som jag sen fryser in och kan ta upp under vinterhalvåret för att ha i olika bakverk. Varje år gör mamma och jag flädersaft från blommorna på deras träd. Är ju så gott att ta upp en flaska när man ska fika, både på sommaren och vintern. 

Min dagliga morgonsmoothie

Vaniljyoghurt
Mjölk
1 st Banan
Blåbär
1 st Kiwi





Önskar Dig en bra dag!
- Senare idag kommer recept på goda havrekakor, perfekta att stoppa ner i picknick-korgen till stranden - 
hjrta


2012-06-06
11:18:54

Nationaldagen!
Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord. Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord, Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna. Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna ....

Hur har ni firat denna lediga dag?

Dagen till ära bjuder jag på ett perfekt efterrätt som jag snabbt slängde ihop igår kväll till mina Desperate Housewives tjejer :)

Limemousse med hallon
4 pers

2 äggvitor
3 1/2 msk strösocker
4 dl créme fraiche
1/2 vaniljstång (fröna)
finrivert skal av 1 lime
4 dl hallon (färska eller frysta)
8 strimlade myntablad

Gör så här:
1. Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum.
2. Vänd ner äggvitorna i créme fraichen och blanda i vaniljfrön och limeskal.
3. Varva moussen och hallonen i vackra portionsglas.
4. Garnera med strimlade myntablad, eller med hela myntablad.







- En syrlig efterrätt som inte upplevs mastig på grund av créme fraichen. Vi orkade äta upp allt :) -

All kärlek!
hjrta

2012-06-05
15:15:32

Frasig broccoli- och ostpaj
När mannen kommer hem på lunch har jag oftast inte så mycket tid att stå i köket och laga något avancerat. Har heller inte en dotter som tycker det är vidare roligt när jag står i köket flera timmar, vilket man förstår.
Idag gjorde jag en paj på filodeg. Snabbt, enkelt och supergott! Visst låter det bra ? ;)

Frasig broccoli- och ostpaj
4 pers

Ingredienser:
250 g broccoli
6 ark filodeg
50 g smält smör
3 ägg (vispade)
1 1/2 dl grädde
1 pkt fetaost
1 boll mozarellaost

Gör så här:
1. Koka broccolin i saltat vatten tills den är mjuk, men ändå lite tuggmotstånd.
2. Pensla varje filodegsark med smält smör, lägg dem omlott så de täcker en pajform på 22 cm i diameter.
3. Lägg på broccolin, häll över de vispade äggen och grädden.
4. Strö över osten.
5. Grädda på 200 grader, tills äggen har stannat och pajen fått en fin färg, cirka. 30-40 min.
(Täck över pajen med ungsfolie om den får för mycket folie)




Man ska inte tro att det är en "vanlig" paj, för när man använder filodeg blir det en tunn, tunn botten som är frasig. Man upplever mest smakerna i broccolin och osten. 
Testa och se vad ni tycker. Skriv gärna och berätta :) !!!


All kärkek!
hjrta

2012-06-03
19:44:32

Vintips & laxkotletter med potatissallad
Två trötta personer vaknade i morse ensamma, faktiskt helt ensamma då lilla Ebba premiär-sovde (har gjort innan men inte ensam) hos mormor och morfar. Gårdagen var fantastiskt, ett underbart vackert bröllop med ett brudpar som det strålande om. Vi åt fantastiskt god mat och drack bland annat ett vitt vin som var bland de godaste vita vinet jag druckit.

- Saint Clair - Sauvignon Blancmarlbrough, Nya Zeeland -



(Torr, ungdomlig, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av passionsfrukt, päron, nässlor och citron. På systembolagets hemsida kostar det 99 kr/flaskan). 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

I fredagskväll åt vi laxkotletter med hemgjord potatissallad. Älskar färskpotatis-perioden, man kan hitta på så himla mycket gott. Jag har aldrig varit vidare förtjust i köpta potatissallader, det blandas oftast ner en massa onödiga ämnen så som E-ämnen. Mina föräldrar köpte färdiggjord colslow för några dagar sedan och i innehållsförteckningen kunde man hitta hela 11 st E-ämnen.
E-ämnen tillsätts i livsmedel för att bland annat:

- öka hållbarheten
- påverka konsistensen
- påverka smaken eller ge färg

Det är enligt mig konstigt att man är tvungen att tillsätta en massa onaturliga ämnen i all mat. Jag tycker det är bättre att hållbarheten tillexempel är kortare då. 
Jaja slut tjatat om detta :) 

EMELIES POTATISSALLAD
Ingredienser, 4 pers:



15-20 st färskpotatis
1 bunt rädisor
2 st röda äpplen
1/3 burk saltgurka
5 dl creme fraiché
3 tsk Sambal oelek
vitpeppar
salt

Gör så här:
1. Tvätta potatisen och koka tillsammans med salt. När potatisen är färdigkokt skär den i ganska stora bitar.
2. Tvätta och dela rädisorna i skivor.
3. Skala äpplena och skär i skivor.
4. Hacka saltgurkan.
5. Lägg ovan ingredienser i en skål och blanda tillsammans med creme fraichén.
6. Blanda ner sambal oelek, salt och vitpeppar. 
7. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sambal oelek eller krydda. 

- Denna potatissallad är även grymt god till grillat kött -


(Färdigmarinerad laxkotlett inköpt på Kronans Fisk - Kvantum)



Ha en skön söndagskväll!
Nu ska jag redigera bröllopsbilder :) 
hjrta