dagarmedmig

2013-02-26
14:46:34

Har du inte testat, så måste du testa..
Vill du göra en magisk tårta? Då ska du testa denna. Världens godaste kolatårta heter den. Hur mycket man än gör, så tar den alltid slut sägs det. Med de lovorden var jag ju bara tvungen att testa och göra denna kolatårta, för att se om den var så god som systrarna Von Sydows skriver i sin kokbok. Ja mina vänner, den var hur god som helst. Man kunde liksom inte sluta äta utav den..Jag kommer definitivt att göra den om och om igen. Som jag tidigare har tjatat om så är det ett extra plus i kanten att den endast tog några minuter att göra, bortsett från kokning av den kondenserade mjölken.
 
Världens godaste kolatårta
6-8 port
 
100 g smält smör
200 g digestivekex
1 burk kondenserad mjölk
3 bananer, skivade
1 1/2 dl lättvispad grädde
1 1/2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 dubbeldaim eller annan choklad att dekorera med
 
Gör så här:
1. Blanda smör och digestivekex som du smular. 
Tips: Smula kexen genom att lägga dem i en plastpåse och banka på den med något hårt
2. Pressa i en form och ställ i kylskåpet.
3. Burken med kondenserad mjölk lägger du i en kastrull full med vatten. Låt den koka i minst 3 timmar.
VIKTIGT: Är att burken är täckt med vatten hela tiden. Häll på vatten under koktiden om det behövs.
4. Kyl burken med kallt vatten och öppna sedan.
5. Bred ut kolan på pajbotten.
6. Lägg på bananskivor och vispad grädde, blandad med yoghurt.
7. Riv choklad över tårtan.
 
- Den kondenserade mjölken brukar stå bland bakingredienser. Har du aldrig gjort denna goda kolasås så måste du göra det. Perfekt att ha till vaniljglass. Godare kolasås finns inte - 
 
 
 
 
Det var ingen lått match att få till ett snyggt och inbjudande kort på kolatårtan, men jag lovar att den är sååå mycket godare än vad den ser ut att vara. 
 
All kärlek!
 
 
 

2013-02-22
21:42:00

Citronkladdkaka...
På senaste bokklubben bjöds det på tacos och till efterrätt en syrlig och fräsch citronkladdkaka. Perfekt efterrätt när man till huvudrätt har ätit något salt och mäktigt.
Här kommer receptet som flera av er frågat efter :)
 
Citronkladdkaka
 
150 g smör
2 st ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 citron
 
Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Rör ihop socker och ägg poröst.
3. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, citronskal och citronsaft.
4. Blanda allt samman väl. 
5. Smöra och bröa en form med avtagbar kant. 
6. Häll i smeten och ställ in i ugnen cirka 35 minuter på 150 grader.
 
- Serveras med bär och grädde alt. glass - 
 
 
Lycka till med baket:)
All kärlek!
 
 
 
 

2013-02-19
21:24:52

Att laga från Mannerströms kokbok
Mat är något som kostar mycket pengar och oftast kommer man inte under 500 lappen när man ska handla till en middag. Bra råvaror, närproducerat, ekologiskt, svenskt osv är viktigt för de flesta och då är man många gånger också tvungen att betala lite extra för tillexempel de ekologiskt odlade bananerna. Många tycker det är vårt lite extra kronor, några inte. Vad anser du? Köper du mycket ekologiskt?
Anledningen till att jag tar upp detta är på grund utav att jag hade en vän på fika idag och då diskuterade vi det här med att småhandla vs. storhandla. Pratade om hur stor skillnad pengamässigt det gör om man faktiskt tar sig tid och planerar matinköpen och inte impuls handlar varje dag. Jag föredrar storhandling, är den sortens person som alltid vill ha ett välfyllt kylskåp där man inte behöver åka och handla så fort det vankas lunch eller kvällsmat. 
Något som jag brukar köpa när jag handlar är en hel färsk kyckling. Älskar att stoppa den med en massa godsaker och göra den hel i ugnen med en smarrig brunsås och ris. Såå gott och enkelt! Jag brukar stoppa kycklingen med lite av vad jag har hemma och brukar alltid köra på mitt egna lilla sätt. Men för några dagar sedan testade jag Leif Mannerströms recept. Så gott och så enkelt.
 
Helstekt persiljekyckling
4-5 port
 
I st hel kyckling (1,2 - 1,4 kg)
2 knippen bladpersilja
1 citron 
1 hel vitlök
olivolja
Kycklingfond
1 knippe timjan
salt och peppar
 
Brunsås:
5 dl grädde
Soja
Maizena redning brunsås
Spad från kycklingen
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Plocka persiljan med skaft och blad var för sig. Strimla bladen fint liksom några av timjanbladen. 
2. Dela citronen och vitlöken.
3. Pressa i citronsaft, salt och peppar i magen på kycklingen. 
4. Stoppa in persiljestjälkar, några timjankvistar och vitlökshalvorna i magen.
5. Gnugga kycklingens skinn med citron, salt och peppar. Strö över hackad timjan. 
6. Stek kycklingen drygt 60 miinuter i mitten av ugnen, ös den då och då med det spad som bildas.
 
 - OBS! Det spad som du eventuellt öser bort, spara det till såsen -
 
7. Häll men jämna mellanrum över kycklingfond på kycklingen. 
8. Ta ut kycklingen när cirka 15 minuter av stektiden återstår. 
9. Kycklingen är klar när det kommer ut klar buljong om man sticker en vass kniv i kycklingens tjockaste del.
10. Häll spadet från kycklingen i en kastrull och blanda med övriga sås ingredienser.
 
- Serveras tillsammans med ris och brunsås -
 
 
 
 
All kärlek!
 
 
 

2013-02-15
15:10:00

Att göra en kycklingpaj med sting...
 
Mat ska smaka mycket. Älskar stark och färgglad mat, som både får munnen och ögat att "haja" till. För några dagar sedan gjorde jag en köttfärs och kantarellpaj, jag fastnade verkligen för det smidiga och lätta pajskalet. Jag är inte heller jätte förtjust i äggstanning, så jag använde mig av creme fraiche, vilket blev super gott. Eftersom det  blev en lyckad paj förra gången, valde jag att använda mig av samma pajskal och creme fraiche även till denna pajen. Kycklingpajen blev minst lika god och fick verkligen tummen upp av mannen och vännen :)
 
Kycklingpaj med sting
 
Pajdegen:
50 g rumstempererat smör/ margarin
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Klä in pajformen. Tryck upp degen på kanterna. 
 
Fyllning:
2 st kycklingfiléer
250 g champinjoner
1 paket bacon
1 påse bladspenat
4 st vitlöksklyftor
Svartpeppar
Salt
Smör (att steka i)
Santa Marias kryddmix (eller annan valfri krydda)
5 dl creme fraiche
Ca. 2-3 msk sambal oelek
Några droppar tabasco
Riven ost
 
Gör så här:
1. Skär kycklingfiléerna i bitar och stek sedan i smör. Krydda med svartpeppar och salt.
2. Skiva bacon och stek tillsammans med kycklingen. 
3. Skiva champinjonerna och stek tillsammans med kycklingen och bacon. Krydda med kryddmixen.
4. Pressa ner vitlöksklyftorna. 
5. Rör ner bladspenaten. Smaka av kryddningen, krydda mer om det behövs.
6. Lägg kycklingblandningen i pajskalet.
7. Blanda samman creme fraiche, sambal oelek och tabasco. Smaka av, ha eventuellt i mer sambal oelek.
8. Smeta creme fraichen över kycklingröran. Avsluta med att strö riven ost på toppen.
9. Ställ in i ugnen cirka 20 minuter. 
 
 
 
 
 
 
- Smaklig måltid -
 
Önskar er en skön helg!
♥ Kram Emelie ♥
 
 
 
 
 
 

2013-02-13
19:30:00

Pollykaka
När någom fyller år älskar jag att överraska med en smarrig tårta eller med något annat sött. Att ge presenter är minst lika roligt, men nu när man börjar bli lite äldre så har man oftast allt man behöver och vill ha. Därför tycker jag det är så roligt att ge något annat och vad passar då inte bättre än något smarrigt att ha till fikan. Till födelsedagsfirande hör fika till. Idag fyller en vän till oss 30 år, han är även Johans arbetskamrat. Bakade igår en pollykaka som Johan har tagit med till jobbet för att överraska honom med. Jag vet sedan tidigare att de gillar fika på Johans jobb, så jag hoppas och tror att även denna blir uppskattad :)
 
Här kommer receptet:
 
POLLYKAKA
 
175 g smör eller margarin 
200 gram mörk blockchoklad 
3 ägg 
2 dl socker 
1 dl vetemjöl 
1 påse Polly
 
Gör så här:

1. Smält smöret och tag av plattan. Lägg i blockchokladen i bitar och låt smälta med smöret. Låt svalna lite.

 2. Vispa ägg och socker pösigt och vänd ner mjölet. Häll i smör- och chokladsmeten och rör försiktigt så att det blandas.

 3. Avsluta med att hälla i hela påsen med Polly och rör om lite.

 4. Häll allt i en smord och bröad form med avtagbar kant och grädda längst ner i ugn på 175 grader i ca 35 minuter. 

 
 
- Serveras med lättvispad grädde eller vaniljglass - 
 
All kärlek!

2013-02-11
13:29:00

Kanelmuffins
Har senaste tiden fått ett stort sug efter att baka massa goda kakor och andra sötsaker. Nackdelen med att baka är att man självklart måste provsmaka allt. Eftersom jag försöker hålla igen med sötsaker så förstår ni själva att det inte är någon bra kombination :)
Nu har jag sådan tur att jag har fått "beställning" på kolasnittar av en vän och sen fyller en annan vän år, så jag kan baka utan att behöva frestas av att ha det hemma :) Perfekt.
 
När jag i helgen sökte runt på internet hittade jag ett recept på kanelmuffins som lät enkelt och gott. Så idag när Ebba sov middag slängde jag ihop en smet.
 
KANELMUFFINS

Ingredienser  – ca 8 st

2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
0.25 tsk kanel
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 dl mjölk

Kaneltopping:

3 msk strösocker
0.5 tsk kanel

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 190 grader.

2. Placera ut muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt.

3. Blanda de torra ingredienserna väl i en bunke (ej socker).

4. Vispa smör och socker i en separat bunke, till en ljus, fluffig smet.

5. Tillsätt ägget under vispning. Rör i mjölblandningen i äggsmeten, så att det blir en jämn och klumpfri smet.

6. Tillsätt slutligen mjölken och rör om väl. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.

7. Rör ihop socker och kanel till toppingen i en liten skål. Strö över de ogräddade muffinsen och baka i mitten av ugnen i ca 15 min, testa att provsticka för att se om de är klara, de ska vara helt kladdfria!

 
 
- Receptet hittade jag hos http://www.femme.se/starwoman/ - 
 
Var riktigt goda och det gick på ett kick att göra. Ett extra plus med receptet är att det inte var några krångliga ingredienser i, utan man har oftast dessa hemma. Perfekt att slänga ihop när man får oväntat besök.
 
All kärlek!
 
 

2013-02-06
14:57:08

Att göra annorlunda potatismos...
Potatismos kan göras på många olika sätt. Smaksatt med olika kryddor, någon rotfrukt, ostar eller tex. örter. 
Sist jag gjorde potatismos valde jag att göra den på ett lite annolrunda sätt. Jag älskar att använda mig av olika kryddor och örter. Tänkte ge dig mitt tips på ett kryddigt och passande mos till kött och kycklingrätter. Tyvärr är det svårt att säga exakta mått, då smaken är som baken :)
 
Emelies kryddmos
4 port
 
Potatis
4 dl Creme fraiche (den feta)
En klick smör
1/5 dl grädde
Ca. 2 dl riven gratäng ost
Parmesan ost
Santa Marias pepparmix
Persilja
Basilika
 
Gör så här:
1. Koka potatisen tills den blir mjuk. Häll sedan av vattnet.
2. Lägg i en klick smör och grädde. Vispa med elvisp tills moset blir slätt.
3. Vispa ner creme fraichen och den rivna osten.
4. Krydda med pepparmixen tills moset har fått en kryddig smak. Salta. 
5. Hacka persilja och basilika. Blanda ner i moset.
6. Lägg upp moset i formar (jag använde mina mini grytor från le creuset)
7. Riv parmesan ost över moset. Ställ in i ugnen på 200 grader tills moset fått en gyllene färg.
 
Till moset gjorde jag kycklingfilé, som jag delade på längden och la salami och mjukost mellan.
Använde mig av mjukost med smaker av basilka och örter, för att kycklingen skulle passa ihop med moset.
Kryddade filéerna med salt och svartpeppar.
Till detta serverade jag en färdig pepparsås och sallad.
 
 
- Tyvärr blev det inte så mycket bilder knäppta på maten, hade gäster och jag kunde inte koncentrera mig - 
 
All kärlek!
 
 
 
 
 
 

2013-02-01
13:59:12

Att göra en smörgåstårta....
För första gången i hela mitt liv har jag gjort en egen smörgåstårta. Jag är så himla stolt över min smörgåstårta :) Blev riktigt saftig, precis så som en smörgåstårta ska vara. Det bästa med att göra en egen smörgåstårta är att man kan få precis vad man bäst tycker om. Eftersom jag älskar både räkor, köttbullar och skinka så fick det bli en salig blandning. Det blev så himla bra. Tjejerna i bokklubben fick vara först med att provsmaka, den fick toppen betyg. Sen fick även mina föräldrar och Johans föräldrar smaka och den föll alla i smaken. Tack vare den positiva responsen, blir det till att göra en till tårta inom kort. Kanske med någon ny blandning eller precis som denna gången. Här kommer receptet. 
 
ALLT I ETT SMÖRGÅSTÅRTA
cirka 12 bitar
 
1 1/2 pkt formfranska skivor (klipp bort kanterna)
 
Första lagret:
1 pkt leverpastej
ca. 2 msk grädde
Bostongurka (Mängd beror på hur tjockt lager man önskar)
 
Andra lagret:
1 burk ICA frukt cocktail (500 g)
ca. 2-3 dl Grädde
ca. 3 msk Majonäs
ca. 6 skivor Rökt skinka (klipps i skivor)
 
Tredje lagret:
4 st hårdkokta ägg
1 dl cremé fraiche
2 dl grädde
1 msk mjukost
Dill
 
Tårtans "täcke":
Grädde
Cremé fraiche
Kavli gouda mjukost
 
 
GARNERING:
När man garnerar kan man använda sig av precis vad som helst. Ta det som du tycker bäst om. 
Garnering som jag använda mig av var följande
 
♥Räkor ♥Köttbullar ♥Mandariner i lage ♥Tomat ♥Gurka ♥Paprika ♥Ost ♥Skinka ♥Vindruvor ♥Persilja ♥Salladsblad
 
Gör så här: 
1. Börja med att klippa bort kanterna på brödet. 
2. Jag använde mig av 3x3 formfranska skivor per lager. Jag ville ha min smörgåstårta rund, så jag klippte av hörnen på skivorna. Vill man istället ha den mer avlång, så lägg 3x4 skivor per lager. 
3. Börja med att röra ihop grädde och leverpastej. Bred det sedan över brödskivorna. Avsluta med ett tjockt lager bostongurka. 
4. Lägg på ett nytt lager med bröd över första lagret.
5. Mosa all frukt cocktail så gott det går. Vispa grädden hårt. Rör ner majonäs och frukt cocktailen.
6. Bred blandningen över brödskivorna. Klipp över skinkan. 
7. Lägg på ännu ett lager med bröd över det andra lagret fyllning.
8. Mosa de hårdkokta äggen. Vispa grädde hårt. Blanda samman grädde, äggen, cremé fraiche, mjukost & dill.
9. Bred blandningen över brödskivorna.
10. Lägg på det sista lagret brödskivor.
11. Vispa grädde hårt. Blanda sedan grädden med cremé fraiche & mjukost. Täck hela tårtan inkl. kanterna med gräddröran (Ta rikligt med gräddröra)
12. Garnera precis så som du vill ha den. Jag använde mig av hushållsost till att klä kanterna med.
 
 
Lager 1. 
 
 
Lager 2.
 
 
Lager 3. 
 
- För att tårtan ska bli så saftig som möjligt, bör bottnarna läggas ihop dagen innan den skall ätas. Garneringen görs en stund innan den skall ätas -
 
 
 
 
Önskar er en trevlig start på helgen
All kärlek!