dagarmedmig

2013-09-26
09:25:41

Duktiga Tina Nordström
I söndags satte jag igång med en rejäl söndagsmiddag. När jag tänker på söndagsmiddag tänker jag på kött som kokas riktigt länge. Söndagar brukar vara en perfekt dag att laga mat som ska stå på plattan eller i ugnen länge, då man oftast är mest hemma eller ute i trädgården. 
 
På många restauranger serveras det pulled pork. Jag hade tidigare aldrig gjort det själv, så det kändes som ett bra alternativ förra söndagen. Jag googlade på olika recept och pratade med en vän som några veckor tidigare gjorde detta. Det hamnade till slut på att jag gick efter Tina Nordströms recept. Tina gör först en egen BBQ-sås som hon sedan ungssteker karrén tillsammans med i 9 timmar. Ja, du hörde rätt.....NIO hela timmar :) Men det var de värt.
 
TINA NORDSTRÖMS PULLED PORK
4 port
 
BBQ-sås:
1 st rödlök 
3 st vitlöksklyftor 
0.5 st röd chili 
1 msk fänkålsfrön 
1 msk korianderfrö 
1 msk paprikapulver 
0.5 tsk svartpepparkorn 
0.5 dl japansk soja 
1 msk vitvinsvinäger 
0.5 dl rårörsocker 
3 dl ketchup 
 
Gör så här:

1. Skala och finhacka rödlöken. Skala vitlöksklyftorna och kärna ur chilin. Stöt vitlök, chili och kryddor i en mortel.

2. Lägg allt i en kastrull tillsammans med soja, vinäger och socker. Koka upp och låt puttra i ett par minuter, ställ åt sidan och låt svalna.

3. Blanda i ketchupen och låt såsen bli kall. Häll upp på rena flaskor och förvara i kylen. Barbequesåsen håller i minst 2 veckor.

 

PULLED PORK

1 kg fläskkarré 
2-3 dl barbecuesås 
0,5 msk paprikapulver 
2 krm cayennepeppar 
2 msk olivolja

Gör så här:

1. Lägg köttet i en gryta, häll över barbecuesåsen,olivolja, paprikapulver och cayennepeppar.

2. Sätt ugnen på 110 grader. Sätt in grytan i ugnen när tänderna är borstade och gå och lägg dig.

3. Efter ca 9 timmar tar du ut den.

 
 

Vad man sen väljer att ha till köttet är det som man själv är sugen på. Det passar med precis vad som helst. Vad man än har till så är det ändå köttet som du kommer att komma ihåg. Så gott är det.

Jag hade hemgjord guacamole, vattenmelon, sallad och indiskt nanbröd. Vill man istället ha det lite matigare är hemgjorda pommesfrites gott eller varför inte kokt potatis och en smarrig brunsås..

 - Låt fantasin flöda -

Helgen är snart här. Men vart har denna veckan tagit vägen? Tyckte precis det var helg. 

Ska du göra något roligt i helgen? Berätta gärna... Vi ska bort både på fredag och lördag, så tyvärr blir det inte så mycket matlagning. Ska försöka få till något smarrigt på söndag. 

♥ Önskar dig en bra torsdag ♥

 


2013-09-23
20:11:32

Så nedrans gott att.....
jag riktigt längtar tills nästa gång jag kan göra denna rätt. I lördagskväll skulle vi hem till några vänner, men tyvärr hade Ebba varit hemma från förskolan hela veckan och var inte bättre på lördagen. Vi fick därför ringa återbud och det blev istället en lugn hemmakväll med god mat och en fin vän på besök. Toppen det också.
 
Några dagar tidigare hittade jag nya Elle mat & vin i brevlådan till min stora förtjusning. Jag älskar den dagen i månaden när tidningen kommer. Så mycket att läsa och njuta av. Jag köper bara Elle mat & vin och Sköna hem.
 
Prenumenerar du på någon tidning? Tipsa mig gärna om andra bra tidningar där man kan få en massa inspiration.
 

I senaste nummret av Elle mat & vin fanns recept på en musselpasta. Jag som älskar skaldjur var så klart tvungen att testa receptet och oj så himla gott det var. Jag åt och åt tills jag trodde jag skulle spricka.
 
Musselpastan får 10 av 10 möjliga poäng. TUMMEN UPP för så goda recept. Så är du precis som jag, en mussel älskare måste du testa detta recept. Kanske ett bra tips till helgens middagar. 
 
MUSSELPASTA
4 personer
 
300 g linguinepasta
1 nät musslor
1 schalottenlök
1 kinesisk vitlök
1 chili (delad & urkänad)
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
2 dl vatten
1 msk hummerfond
1 tsk salt
1 dl créme fraiche (jag använde 3 dl för att få tjockare konsistens)
salt & nymald svartpeppar
 
Till servering:
3 msk hackad koriander eller persilja.
(Jag tycker inte om koriander, så jag valde persilja. Blev super bra)
 
Gör så här:

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och håll varmt.
2. Skölj musslorna i kallt vatten. Klipp bort "skägget" som sticker ut. 
3. Släng alla trasiga musslor eller de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem.
4. Hacka schalottenlök, vitlök och chili.
5. Fräs det i oljan i en stor gryta, utan att det tar färg. 
6. Häll på vin, vatten, fond & salt. Koka upp på högsta värme.
7. Häll i musslorna och lägg på lock. Låt koka kraftigt i 3 minuter.
8. Ta upp musslorna med hålslevoch behåll spadet i grytan.
9. Släng de musslor som inte öppnat sig. 
10. Häll créme fraiche i grytan och låt såsen koka ihop utan lock så den blir lite simmig. Cirka 15 minuter.
11. Smaka av med salt och peppar.
12. Lägg tillbaka musslorna med sina skal och vänd i pastan.
13. Strössla över koriander eller persilja.
 
- Smaklig måltid vänner! -
 
 
 
 
 
♥ Hoppas första dagen i veckan började bra för dig. Om inte, kämpa vidare imorgon. ♥
Kramar
 
 

2013-09-20
08:52:11

Fisk..
Är något som jag verkligen gillar. Det är "lätt" mat att äta och känns nyttigt. Precis som jag skrivit innan blir det tyvärr ganska sällan fisk här hemma. Ebba är ingen storälskare av fisk, utan föredrar mer kött. Helst en köttbit med kokt potatis, thats it. 
 
Härromdagen fick jag koljafiléer av en kund på jobbet. Nu var jag ju tvungen att tillaga något med filéerna och valet föll på att göra en fiskgratäng. Jösses så god den blev. Kommer definitivt att köpa koljafilé igen och göra denna fiskgratängen. Gratängen fick omdömet:
"Det här kan vara den godaste fiskgratängen jag ätit"
Citat Johan
 
Härromdagen gjorde jag en pasta carbonara som jag hade tänkt delge er receptet på. Jag fotade maten och la upp den lite snyggare än jag vanligvis brukar göra. När jag väl skulle ta första tuggan gillade jag inte alls maten. Ibland brukar det ju vara så att man inte själv gillar maten när man stått och lagat den. Men tyvärr så gillade inte heller Johan maten. Därför kommer jag absolut inte att delge er den. Ska testa att göra en ny pasta carbonara, nästa gång med andra ingredienser och hoppas på att jag vill dela med mig av det receptet istället. 
 
Fiskgratäng på mitt vis
4 port
 

3 st rejäla koljafiléer (fisken ska täcka en ungsforms botten)
1 kg potatis
Grädde
Mjölk
Margarin
2 burkar lakeräkor
Mjöl
Salt och vitpeppar
Riven gratängost
Dill
 
Gör så här:

1. Skala och koka potatisen i rikligt med salt.
 
POTATISMOS:
2. Mixa ihop potatis, mjölk, grädde, en klick smör och peppar
3. Lägg fisken i botten på en ungsform och krydda med salt & peppar.
 
VITSÅS:
4. Smält en rejäl klick smör i en kastrull. 
5. Sikta över cirka 3 msk mjöl och vispa ihop till en "smet". Häll på mjölk, lite i taget tills du får önskad konsistens på den vita såsen. Smaka av med vitpeppar.
 
6. Lägg potatismoset runt om fisken i formen, men lämna ett stort hål i mitten. 
7. Häll av räkorna och pressa ur laken. Blanda ner räkorna i den vita såsen. 
8. Häll såsen i mitten av formen (i hålet). 
9. Avsluta med att strö riven ost över hela formen.
10. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter eller tills fisken är klar.
11. När gratängen är färdig, klipp dill över.
 
- Krydda rätten efter egna önskemål, men var inte rädd för att ta lite extra salt och peppar. Tyvärr har jag inga bestämda mått på ingredienserna. Men testa dig fram, då blir det bäst -
 
 
 
 
 
Ha nu en riktigt härlig helg!
Kramar
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2013-09-16
19:54:00

Se hit alla citronälskare
Lusten att laga mat och lusten att jaga nya goda recept försvann samtidigt som solen tittade fram. Jag har haft en del goda recept att dela med mig under sommarenslopp, men jag har inte tagit mig tid att skriva ner det här på bloggen. 
Jag har frågat mig många gånger varför jag överhuvudtaget har en blogg? Har jag den för min egen skull eller har jag den för att jag vill att andra ska kunna ta del av beprövade recept? Att ha en blogg är tidskrävande, men så roligt när man får respons på inläggen. Jag skapade bloggen med tanken att den skulle vara som en receptbok för mig. Jag har alltid lagat mycket mat, men kommer tyvärr sällan ihåg recepten till nästa gång med tanke på att jag inproviserar mycket. Har själv haft nytta av bloggen många gånger när jag blir sugen på att laga en rätt fler gånger. 
Jag tänker fortsätta med bloggen ett tag till, så får vi se vad som händer. Jag hälsar hösten och matlagningsperioden välkommen. Nu sätter vi igång med mer matlagning i köket.
Först ut kommer ett recept som jag hittade på ica.se Som vanligt har jag ändrat lite i receptet för att få det som jag vill ha det. Hoppas du kanske gillar detta också.

CITRON & BASILIKAKYCKLING4 pers

1 citron1/2 kruka basilika500 g strimlad kycklingfilé1 msk smör eller margarinsalt och svartpeppar2 dl vispgrädde1 dl mjölk3 vitlöksklyftor2 msk kycklingfond1 tsk rosmarinmaizena redning för ljussås

Gör så här:1. Skölj och finriv skalet av citronen och pressa ur saften.2. Grovhacka basilikan.3. Bryn kycklingbitarna i matfettet i en stekpanna, salta och peppra.4. Blanda ner grädde, mjölk, bailika, citronskal/saft, vitlök, kycklingfond och rosmarin.5. Red ev av grytan med maizena redning.6. Låt puttra några miniuter. 7. Smaka av med salt och peppar.
- Till detta hade jag bulgur. Men det passar även med ris eller pasta -




Tack för att just du kollar in här