Kan tyckas konstigt att jag redan nu nämner förslag på fredagsmat, men min tanke med det är att man ska kunna planera veckan och kanske handla i god tid.
Hur skönt är det inte att ha maten hemma när man kommer från jobbet och slippa ställa sig i helgköer i matbutiken. Bättre att komma hem och njuta av att en jobbvecka är gjord.
Mitt fredagstips till dig är det här smarriga:
Dagarmedmigs enchiladas
4 pers
4 st tortilla bröd
1 grillad kyckling (dela i små bitar)
1 burk guacamole
2 tomater
1 paprika
Jalapenos
1 pkt fetaost (om man vill, inte nödvändigt)
1 påse riven ost
Rucolasallad
Parmesanost
Tacochips
Cheddar cheese
Gräddfil
Gör så här:
1. Lägg upp tortillabröden och bre guacamole på varje bröd. Det ska vara mycket.
2. Lägg kyckling på två av tortillabröden (Kommer ev. bli lite kyckling över)
3. Strö över tomat, paprika, jalapenos och rucolasallad på kycklingen.
4. Smula fetaosten och strö sedan över den rivna osten.
5. Lägg sedan ett tortillabröd som ett lock. Tryck till brödet så att det "klibbar" ihop.
6. Med hjälp av en stekspade lyft över enchiladas i en stekpanna och stek på medelvärme tills varje sida fått en gyllenbrun färg.
7. Skär upp i tårtbitar.
- Vi åt enchiladas med tacochips och en vanlig grönsallad med pinjenötter, parmesanost och olivolja -
Hur smarrigt som helst. Johan sprang och åt upp resterna dagen efter utan att ens värma de, så det är ju också ett tips ;) kanske bra picknick mat, om man inte är noga med att de behöver värmas ;) ;)
Är detta något som du kan tänka dig en fredagskväll? Eller föredrar du kanske en saftig köttbit med ett glas rött till?
Stora kramar
♥
PS. Tack för att just du kollar in här, det gör mig glad :) :)
bara för att det är så gott. Kyckling går att variera i all oändlighet, vilket uppskattas här hemma. Har alltid en 2 kg låda kycklingfiléer i frysen, smidigt att ta fram när kycklingsuget sätter in.
Både igår och idag har jag gjort rätter med kyckling, tråkigt kan tyckas, men rätterna är ju så olika att man inte bryr sig om att det är kyckling och åter kyckling..
Ikväll lagade jag en kycklinggryta
Emelies kycklinggryta med pesto
4 pers
3 st kycklingfiléer
1 squash
2 paprikor i valfri färg
1 rödlök
smör
1 burk créme fraiche
2,5 dl grädde
1 burk ICA pesto med smak av soltorkadetomater, parika & chili (130 g)
Salt & svartpeppar
Persilja
Gör så här:
1. Strimla och skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
2. Skär squash i stavar, skivor eller halvmånar - som du vill ha dem.
3. Strimla rödlöken
4. Skiva paprikan
5. Fräs squash till de får lite färg. Lägg på en tallrik.
6. Fräs sedan rödlöken en liten stund. Tillsätt paprikan och fräs lite till. Lyft över på tallriken.
7. Fräs kycklingbitarna och krydda med salt och svartpeppar. Lyft över på tallriken.
8. Häll grädde, créme fraiche, pesto i grytan och blanda samman.
9. Lägg i allt från tallriken i såsen och låt koka upp några minuter.
10. Blanda i lite persilja.
- Servera med pasta eller ris -
Ebba in action. Hon kommer förmodligen bli kock när hon blir stor för hon älskar att röra i grytorna och vara med både under matlagningen och efter ;) ;)
Ha en fortsatt bra helg!
♥ Love ♥
På helgen när man har lite mer tid att förbereda maten brukar jag passa på att göra de där rätterna som kräver lite mer tid och planering. Kanske är det en rätt där köttet behövs läggas i marinad kvällen innan eller den smarriga efterrätten som kräver en tid i frysen.
I lördags eftermiddag la jag fläskfilé i marinad som jag använde dagen efter till att göra en god rätt, inspirerad av grekland. Närmare bestämt Grekisk pytt med tzatski.
Detta är en rätt som kan göras på många olika sätt, man kan lägga till de grönsaker som man just för stunden är sugen på, eller kanske ta bort fetaosten om man inte är en ostälskare. Bestäm själv, så just du får de smaker som du gillar bäst.
Du kan hitta recept på grekisk pytt lite varstans på nätet, men oftast tycker jag att det blir godast om man kombinerar ihop lite olika. Lite här och lite där ;) Här får du min bästa grekiska pytt :)
Grekisk pytt
4 pers
600 g fläskfilé
1 röd paprika
1 gul paprika
1 orange paprika
1 ask coctailtomater
2 pkt fetaostblock
2 st majskolvar
2 st rödlökar
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och marinera minst 5 timmar, gärna över natten.
1 1/2 dl olja (ej olivolja)
1 1/2 dl soja
3 vitlöksklyftor
1 tsk ingfära
3 tsk sambal oelek
Salt & svartpeppar
Gör så här:
1. Dela potatisen i klyftor. Lägg potatisen underst i en långpanna.
2. Dela varje majskolv i 4 bitar och lägg tillsammans med potatisklyftorna. Ställ in i ugnen ca. 20 minuter.
3. Skär alla grönsaker i stora bitar. Lägg ovanpå potatisklyftorna och majsen.
4. Lägg fläskfilébitar samt marinaden ovanpå. In i ugnen 225 C ca 30 min.
5. Ta ut formen och smula över fetaosten. Ställ in den ytterligare ca 5 min i ugnen.
- Servera tzatsiki eller någon annan kall sås till -
Förlåt mig för den hemska bilden, och för att det bara blev en bild. Min kamera strulade när jag skulle ta kort på maten. Fick bli en bild med mobilen ist. Nästa gång lovar jag bättre samt fler bilder.
Önskar er en bra onsdag!
♥
Att få bjuda vänner på kvällsmat mitt i veckan är så mysigt. Ett avbrott från de dagliga rutinerna och en chans att ladda batterierna. Varför ska man alltid göra allting och träffa alla på helgerna? Visst man kan sitta uppe in på småtimmarna, dricka vin och diskutera världsproblem under många fler timmar när man är ledig dagen efter. Men ibland tycker jag att det känns mindre krävande när det är vardag:) Det svåra när man ska bjuda hem någon på en vardag är att hitta något smidigt att slänga ihop när man kommer hem från jobbet/dagens aktiviteter. Frallor i all sin enkelhet kan vara riktigt gott, men ibland vill man ha varm mat på kvällen.
Igår kväll när vi hade gäster gjorde jag en ny rätt, så saftig och krämig rätt att jag redan nästa morgon blev sugen igen :)
Emelies saftiga ostbiffar
4 pers + matlåda
800g blandfärs
1 kruka färsk basilika
1 bollmozzarella ost
1 pkt fetaost
2 ägg
2 dl grädde + 4 dl
1pkt philadelphiaost
Några droppar/stänk tabasco
Salt
Soja
Svartpeppar, vitpeppar och rosépeppar
Gör så här:
1. Blanda köttfärs med ägg, grädde, hackad basilika, tärnad mozzarella ost och smulad fetaost.
2. Krydda med salt, svartpeppar och vitpeppar. Smaka sedan av med valfri mängd tabasco, beroende på hur kryddiga biffarna ska vara.
3. Rulla köttfärsen och platta sedan till varje biff. Stek biffarna i rikligt med smör på hög värme så att biffarna får en fin stekyta.
4. Ta upp biffarna från stekpannan och lägg de åt sidan.
5. Häll i grädde och philadelphiaost i stekpannan. Krossa ett 15 tal rosépepparkorn i såsen.
6. Smaka av med soja och eventuellt med mer rosepepparkorn.
7. Lägg tillbaka biffarna i stekpannan och låt de puttra några minuter tillsammans med såsen.
- Till ostbiffarna serverades pressad potatis och en stor, god sallad -
Detta receptet måste ni testa!
Önskar dig en fortsatt bra helg!
♥
Jag vet ju att några av er som kikar in här uppskattar mina snabba och enkla vardagsrecept. Jag försöker att variera mig härblå bloggen, men för det mesta blir det ändå mat som är smidig att tillaga och som inte tar flera timmar. Vore kul att höra mer av vad ni vill ha för recept, vill ni ha mer av något eller kanske mindre av något? Alla kommentarer mottages tacksamt :) :)
Dagens lunch blev
Kassler i ugn med krämiga grönsaker
4pers
700 g kassler
2 st rödlökar
2 st tomater
2 st paprikor i olika färger
1 burk crème fraîche smaksatt med franska örter
3 msk mango chutney
1 påse riven gratängost
4 dl grädde
Salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva kasslern i 0,5 cm tunna skivor.
2. Placera ut kasslerskivorna på botten av en ungsform.
3. Skär grönsakerna i bitar och lägg paprikan och löken ovanpå kasslern och tomaterna överst.
4. Blanda grädde, crème fraîche, mango chutney, salt & peppar. Häll över grönsakerna.
5. Strö över den rivna osten.
6. Grädda i ca 30 minuter.
- Tänk på att kassler är salt så det behövs nästan inget extra salt i maten -
Ikväll ska jag laga en rätt med köttfärs, så kolla in i morgon igen så blir det mer goda recept.
All kärlek till dig!
♥
Eftersom eftermiddagen var oplanerad kände jag för att baka. Så medans Ebba sov ute i vagnen slängde jag ihop en tigerkaka. Jag har tidigare aldrig gjort det själv, mest sett kakan på bilder i olika tidningar. Idag var det dax att testa. Det blev faktiskt riktigt gott. Saftig och god.
TIGERKAKA
50 gram smält smör eller margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk eller grädde
1-2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smörj och mjöla en av lång form, eller en kransform på ca två liter.
2. Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.
3. Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.
4. Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål.
5. Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.
6. Tillsätt torrvarorna och rör slätt.
7. Ta nu undan en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Rör den slät.
8. Varva nu smeten i formen, börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Drag en gaffel genom formen så att smeten blandas lite.
9. Grädda i 175 grader cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.
10. Vänta några minuter efter det att du tagit ut kakan. Stjälp sedan upp och låt kakan svalna under formen på galler.
- Även lilla Ebba älskade mammas tigerkaka -
Önskar dig en underbar onsdag!
♥
I lördags när vi bara var hemma och hade myskväll lyxade vi till det med förrätt. Oftast blir det mat och sen något sött efter det, men denna gången blev jag så vansinnigt sugen på en smaskig förrätt.
Som vanligt kan jag inte låta bli att göra om recepten som jag hittar i tidningar och böcker, så även denna gången. Till förrätt gjorde jag min egen tolkning av Bresaola med rucola.
- En lika enkel som god förrätt -
Ingredienser till 4 pers:
250 g bresaola i tunna skivor
(Jag var mer sugen på kryddig salami från Glenn Strömberg så det fick det bli istället för lufttorkad skinka)
50 g rucola
50 g parmesanost
1/2 dl pinjenötter
Olivolja smaksatt med citron
Gör så här:
1. Lägg upp skinkan alt. salamin på ett stort fat.
2. Strö rucola över köttet, ringla över olivoljan.
3. Riv parmesan på grövsta delen av rivjärnet över köttet, det ska vara mycket parmesan.
4. Avsluta med att lägga på pinjenötterna.
- Jag hade även lite gröna oliver som tilltugg, en perfekt kombo. -

Till huvudrätt serverades
Färskostfylld lax med varm sallad på vitlöksgrillad potatis och babyspenat
4 pers
1,2 kg laxfilé (hel sida, urbenad)
400 g philadelphiaost med vitlök & örter
3 citroner
Färsk basilika
200 g körsbärstomater
salt & peppar
1 kg delikatesspotatis eller någon annan färdig tvättad potatis
olivolja
3 vitlöksklyftor
Några kvistar färsk rosmarin
flingsalt & svartpeppar
100 g babyspenat
1 knippe salladslök
Gör så här:
1. Skär en ficka längst upp på filén, men skär inte ända ut, utan lämna några centimeter hela längst ut på sidorna.
2. Fyll fickan med färskost och tryck till och ihop filén igen.
3. Pressa över en citron och strö över hackad basilika, salta och peppra.
4. Lägg på citronklyftorna och körsbärstomaterna och sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
5. Dela potatisen och lägg i en ungsfast form tillsammans med olivolja, hackad vitlök, rosmarinkvistar och flingsalt.
6. Rosta i ugnen på 200 grader i ca. 35-40 minuter tills potatisen fått en fin gyllene färg.
7. Blanda den varma potatisen med babyspenat och hackad salladslök.
8. Ringla över lite olivolja, strö över flingsalt och servera till laxen.
- Jag hade laxbitar hemma i frysen så jag tog det istället för en hel laxsida. Går lika bra. Jag skar portionsbitarna på diagonalen och la färskosten på ena delen sen på med andra delen som ett lock -
Smaklig måltid!
Kram
♥