dagarmedmig

2013-03-31
11:03:34

Påskledigt!
Glad påsk vänner! Hoppas att ni hade en mysig påskafton med god mat och dryck. För min del blev det påskmust hela påskafton, då vårt lilla charmtroll har krupp. Känns olustigt att dricka något starkare om i fall att man behöver besöka sjukhuset. Vi hade en fantastiskt mysig påskafton med härliga vänner och mycket god mat. Vi åt 3-rätters och en massa snacks. Till förrätt bjöds det på buffelmozzarella med sockerstekta tomater. Till huvudrätt blev det rotfrukter i ugn med rådjurssadel, oxfilé och kantarellsås. Jag fick som uppgift att göra dessert, vilket jag älskar att göra. Jag gjorde en Hallon- och marängtårta. Den blev riktigt uppskattad av alla. 
Här kommer receptet
 
Hallon- och Marängtårta
 
4 äggvitor
1 tsk citronjuice
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
200 g frysta hallon
1 dl kesella 10%
2 äggulor
1 dl florsocker
2 lime (skalet)
1 ask färska hallon
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper. Använd en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter som mall.
3. BOTTEN: Vispa äggvitor, socker och citronjuice till ett hårt skum.
4. Bre ut smeten på rundlarna, men lämna ca 2 cm tillgodo - bottnarna flyter ut något.
5. Grädda i ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar någon timme.
6. HALLONGRÄDDE: Vispa grädden hårt. Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med stavmixer. 
7. Rör ner det i grädden.
8. Lägg en marängbotten i formen med löstagbar kant. Bre ut hallongrädden.
9. Lägg på den andra marängen. Frys tårtan.
(Jag la på maränglocket efter att tårtan varit i frysen pga. att den skulle hinna stå inne i ugnen på eftervärmen så länge som möjligt).
10. SERVERING: Ta fram den 30 minuter i förväg. Lägg tårtan på ett fat. Garnera med hallon och rivet limeskal. 
 
- Denna tårtan kommer definitivt att göras om - 
 
 
- Här har jag ritat en cirkel för att bre ut marängen på -
 
 
- Tårtan redo att frysas -
 
 
 - Visst ser den smarrig ut? - 
 
Tyvärr hade jag bara min mobil att ta bilder med, därav tråkiga bilder. Anledningen till att det är få bilder på den färdiga tårtan är att mitt batteri på mobilen dog. Mer bilder nästa gång. 
 
All kärlek!

2013-03-22
22:37:00

Godis i stora (g)lass...
Jag älskar att göra desserter, tror det beror på att det finns så många goda och för att man kan variera i all oändlighet. Sött, salt, surt osv. Man kan välja och vraka precis efter vad ens smaklökar tycker bäst om. Perfekt enligt mig. 
I morgon skall vi ha kompisar på middag, jag har valt att göra en för mig helt ny efterrätt. Godis semifreddo. Jag har fått mycket positiv feedback av er angående Nutella semifreddon och hoppas nu att denna nya varianten kan vara ett alternativ till den. Kanske något som ni kan lyxa till det med imorgon kväll :) 
Efterrätten passar perfekt att bjuda på barn och vuxna på. Även perfekt till ett barnkalas.
Här kommer receptet:
 
Godis Semifreddo
6 port
 
1 vaniljstång
5 dl grädde
4 ägg
1/2 dl socker
150 g mjölk choklad
1 näve vardera av tex. minimaränger, minimarshmallows, m-kulor & daimkulor
1 dl chokladsås
 
Garnering:
Bananer
Chokladsås
Maränger
 
Gör så här
1. Dela vaniljstången och skrapa ur den. 
2. Blanda vaniljskrapet med grädden och vispa grädden lätt.
3. Vispa äggulor och socker pösigt.
4. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
5. Blanda samman grädden med äggulorna och den smälta chokladen.
6. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och vänd försiktigt ned i smeten. 
7. Blanda ner godiset och chokladsåsen i smeten.
8. Slå formen mot bänken ett par gånger för att minska luftbubblor. 
9. Plasta in och frys minst 4 timmar. 
 
- Tinas i rumstemperatur cirka 30 minuter innan den skall serveras.
Garnera med bananer, chokladsås och maränger -
 
 
 
 
 
 
 
Önskar dig en skön helg!
 
 

2013-03-19
13:32:39

Potatissoppa...
Igår följde jag nästan min veckomatsedel. Anledningen till att jag skriver nästan är att jag hoppade över att göra spagetti & köttfärssås. Men flygande Jakob åt vi och gott var det. 
Idag till lunch gjorde jag potatissoppa. Det är verkligen gott med soppa, men jag gör det alldeles för sällan. Jag förstår inte att soppa kan vara så mättsamt, vi blev proppmätta och det fanns ingen chans i världen att vi orkade ta två gånger. Soppa är perfekt mat när det är kallt och rått ute, precis som idag. Helst vill man kura upp sig med en pläd och tänt ljus till soppan.
Här kommer receptet
 
Potatissoppa med parmesan och baconströssel
 4 port
 

1 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
8 st potatisar
smör
3-4 st lagerblad
10 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
2-3 dl créme fraiche
Salt och massa svartpeppar
Parmesanost
200 g knaperstekt bacon
Persilja
 
Gör så här:
1. Skölj purjolöken och hacka i små bitar.
2. Skala och hacka vitlöken.
3. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
4. Fräs lök, vitlök och potatis i smör i en stor kastrull och tillsätt lagerbladen.
5. Slå på vatten och buljongtärningarna (buljong) och låt soppan sjuda på svag värme i cirka 30 min.
6. Klipp baconet i små bitar och knaperstek i en stekpanna.
7. Plocka bort lagerbladen och mixa soppan slät tillsammans med créme fraiche.
8. Smaka av med salt och svartpeppar. 
9. Vispa i den rivna parmesanen. 
10. Servera soppan tillsammans med baconströsslet och toppa med persilja.
 
- Smaklig måltid! - 
 
 
 
Imorgon står lax på schemat, så kolla gärna in snart igen :)

2013-03-17
21:24:31

Veckomatsedel v. 12
Söndagar är verkligen en dag som jag gillar. Oftast är det en dag då man har det lugnt och skönt. En dag som man bara kan vara tillsammans och umgås. En dag då man tillåter sig själv att verkligen "bara vara". Underbart skönt. Inga krav och måsten och inget dåligt samvete som kryper sig på.
 
Idag har vi varit och fikat hos Johans farmor, hon är en riktig kämpe som snart har en kropp som varit med i 94 år. Helt galet. Hon är en pigg och modern farmor. Hänger precis med på vad som händer "där ute", kan berätta hur mycket som helst om både dåtid och nutid. Jag beundrar verkligen människor som har uppnåt den åldern. Dem har upplevt mer än vad många andra någonsin kommer att få vara med om. Snacka om att dem har varit med om många stora förändringar. När vi var där idag noterade vi hennes anteckning på kylskåpet om att införskaffa en ipad. Bara en sådan sak, jag blir alldeles tårögd. En stor eloge till alla gamla fina människor. Ni besitter en kunskap som är ovärderlig och som vi inte får glömma av att förvalta.
 
Nu ikväll har jag kollat igenom lite gamla bilder som jag tagit på Ebba. Jag undrar när jag ska ta tag i att börja redigera och sen framkalla alla korten. Jag bjuder er på lite härliga bilder som jag tog på Ebba 1 november 2012.
 
 
 
 
♥ Vår underbara lilla pajas ♥ 
 
På söndagar tycker jag det är mysigt att planera kommande veckas mat. Självklart ändrar jag lite här och där i matlistan, men ändå så skönt att ha något att gå efter. Vår nästa vecka ser ut så här
 
 
 
Nu vet ni ungefär vad ni kommer att få recept på i veckan. Hoppas det är något som ni tycker verkar gott.
 
Ha en fortsatt skön söndagskväll vänner
 

2013-03-14
14:51:02

Fisk..
Helt klart att jag kommer ha som mål att laga mer fiskrätter här hemma. Det är ju så gott och faktiskt inte alls svårt att tillaga. Igår tog jag fram torskrygg från frysen och gjorde ett helt nytt recept. Tog lite ingredienser från olika recept och la ihop det till ett eget. Det blev fantastiskt gott och uppskattades av familjen.
 
Torskrygg med massa gott
4 port
 
4 portionsbitar torskrygg
1 pkt bacon
3 st rödbetor
2 dl grädde
3 dl créme fraiche
1 dl Gräslök & dill
1 msk Schalottenlökfond (Touch of taste)
3 tsk fransk senap
Parmesanost
Salt och svartpeppar
Cayennepeppar
Flytande smör
 
Gör så här:
1. Skala och koka rödbetorna tills de blir mjuka.
2. Lägg torskryggen i ungsform. Salta och peppra fisken. Ringa över flytande smör.
3. Skiva bacon i strimlor och stek de knaprigt. Låt all bacon rinna av på en bit hushållspapper.
4. Tärna rödbetorna och lägg ovanpå fisken. Lägg även på all bacon. 
5. Blanda samman créme fraiche, grädde, fond, cayennepeppar, gräslök, dill och fransksenap.
6. Häll såsblandningen över fisken. 
7. Riv parmesanost och strö över fisken. 
8. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. 
 
- Serveras med potatis och ärtor - 
 
 
 
 
 
 
En fantastiskt god rätt, så varför inte prova den i helgen :)
.........................
Över till något annat. Jag vet så lite om vilka ni är som kollar in här lite då och då, vilket jag tycker är väldigt tråkigt. Jag skulle bli jätte glad om du skriver en liten kommentar. Kanske vad du önskar att jag skulle skriva mer om, ha mer recept på eller något annat som du tänkt på. Eller varför inte bara ett litet hej :) :) 
Kom igen nu, det kan väl inte vara så farligt ;) ;) 
 
Tack för att du besöker mig :)
 

2013-03-10
19:28:00

Det blir inte alltid som man tänkt sig..
 Idag skulle vänner komma hit på middag, hade verkligen sett fram emot att träffas och prata och mysa. Men jag har känt mig konstig i kroppen hela veckan. Ni vet den där känslan när man känner att man inte riktigt är sig själv. Men man kan inte förklara vad som är fel. Jag har svag yrsel, mår illa till och från, är trött och har lätt värk i kroppen... UCH och FY!!!
 
Antagligen en influensa som inte vill bryta ut. Med tanke på min inte helt friska kropp, vågar jag inte ta chansen och kanske smitta ner någon. 
I går lade jag kycklingfiléerna i marinad, för vi skulle bjuda på planka med kyckling och fläskfilé så jag fick helt tänka om och använda fantasin och slänga ihop en kycklingrätt. 
Orkade inte ta mig till affären, så det fick bli ihop-plock av vad vi hade hemma. 
 
Chicken ala Emelie
 
4-5 st kycklingfiléer
1 bunt grön sparris
Soja
3 dl Grädde
3 dl Créme fraiche
Parmesanost
1 burk soltorkade tomater
1 påse babyspenat
1 st kycklingbuljongtärning
2 st vitlöksklyftor
Cayennepeppar
Salt
Svartpeppar
 
Gör så här:
1. Koka sparrisen i lättsaltat vatten någon minut (bara så de blir lite mjuka)
2. Dela kycklingfilén på diagonalen. Salt och peppra varje filé och lägg dem sedan i en ungsform.
3. Klipp de soltorkade tomaterna i skivor och lägg ovanpå filéerna samt lägg på babyspenaten.
4. Blanda samman grädde, créme fraiche, buljongtärning, soja, pressad vitlök, cayennepeppar.
5. Smaka av och krydda med salt och peppar. Eventuellt med mer cayennepeppar.
6. Häll gräddblandningen över kycklingen.
7. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
8. Lägg sparrisen ovanpå kycklingen och strö över massor av riven parmesanost.
9. Ställ in i ugnen ytterligare 10 minuter.
 
- Serveras med pressad potatis -
 
 
 
 
 
 

Hoppad du haft en härlig helg och att du känner dig laddad för en ny vecka. 
Önskar dig en bra måndag!
 ♥
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2013-03-06
13:45:12

Italienska influenser
Igår när jag var ute på nätet och surfade runt bland olika receptsidor hittade jag ett recept med falukorv. Perfekt tänkte jag då både Ebba och Johan älskar falukorv. Tyvärr var det ingen höjdare. Ebba och Johan åt och både tyckte det var gott. Jag däremot tyckte inte det var något att inspirera er med. Kommer därför inte lägga ut det på bloggen. En annan anledning till att jag inte kommer lägga ut det är att Johan inte kunde tänka sig att äta det dagen efter, alltså var det nog ingen höjdare enligt honom heller :) :) 
Ett annat recept som vi alla i familjen verkligen gillade var detta
 
Italiensk kasslergratäng
4 port
 
700 g kassler 
3 st tomater i småbitar 
1 kruka basilika eller oregano 
1 dl grädde 
3 st vitlöksklyftor 
1 dl crème fraiche 
2 msk tomatpuré (eller 1 dl chilisås) 
150 g mozzarella i bitar 
Salt, efter smak 
Peppar, efter smak   

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Ta fram din finaste ugnsform och skiva kassler tunt.

3. Blanda hackad tomat, vitlök och hackade örter med crème fraiche och grädde.

4. Häll smeten över kasslern i formen och strö sedan ost över hela baletten.

5. In i ugnen och låt hela härligheten få lite färg på nosen i ca 15-20 minuter.

6. Servera med pasta och en god grönsallad. Ris fungerar också bra, om du är lagd åt det hållet.

 
 
 
- Vi hade tagliatelle och blomkål till -
 
Önskar dig en fortsatt härlig vecka!
 

 

 


2013-03-05
15:54:39

Kyckling med dragon & senap...
Sist jag var hemma hos en vän kollade jag igenom hennes recept. Jag fick många goda tips på rätter som jag kommer testa. Det är så bra när man får se någon annans recept, ger mycket inspiration. Många gånger kanske man inte tycker om ett helt recept, utan man kan ta bort någon ingrediens och lägga till någon annan. Perfekt.
Jag testade att göra ett kycklingrecept som jag "snodde" med mig. Jag la till några saker för att få den på "mitt sätt". Testa dig fram du med. Men här kommer i allefall min version av rätten.
 
Kyckling med dragon & senap
4 pers
 
800 g kycklingfilé
1 st rödlök
500 g broccoli
1 msk smör
1 msk grov senap
3 msk hackad dragon
2 burkar créme fraiche
1 dl grädde
1 st kycklingbuljong tärning
Svartpeppar & salt
 
Gör så här:
1. Strimla kycklingfilén. Hacka löken. 
2. Dela broccolin i mindre buketter.
3. Stek kycklingbitarna i smör tills de fått färg.
4. Tillsätt rödlök och broccoli.
5. Rör ner senap, dragon, créme fraiche, grädde & buljongtärning.
6. Låt koka ihop. Salta och peppra.
 
- Serveras tillsammans med ris alt pasta & sallad -
 
 
 
 
En snabb och väldigt god maträtt!
 
♥ Tack för att du kollar in här, det gör mig glad ♥
 
 
 

2013-03-03
12:28:00

Soppa
Visst är det gott med en värmande soppa? Jag kommer in i perioder då jag gör mycket soppa, tyvärr var det längesedan nu, men jag har lovat mig själv att bli bättre på det. Det finns ju hur mycket ingredienser som helst som man kan göra soppa på. Här kommer en fisksoppa som jag gjorde för första gången i förrgår. 
 
Saffranskryddad soppa med lax och torsk
4 port
 
400 gram torsk
300 gram laxfilé
150 gram skalade räkor
1 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
3 msk touch of taste hummerfond
2 dl vatten
2,5 dl matlagningsvin, vitt
2.5 dl grädde
1 dl créme fraiche
1 paket saffran
1 tsk salt
0.5 krm svartpeppar
1 tsk timjan
1 tsk basilika
olivolja
 
Gör så här:
1. Skär fisken i 3 cm kuber. 

2. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs i olja. 

3. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter. 

4. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
 
- Smaklig måltid! - 
 
 
 
Gillar du saffran kommer du definitivt att tycka om denna soppan. Om du inte föredrar saffran i mat så har jag lagt ut ett recept på en annan fisk soppa tidigare som inte innehåller saffran och som är fantastiskt god:)
 
All kärlek!
 
 

2013-03-02
15:20:30

Världens godaste....
Knäckebröd. Jag har blivit fullkomligt beroende av världens godaste knäckebröd. Ett nyttigt fröknäcke som en vän till mig tipsade om. Innehåller inget vetemjöl utan bara en massa goda fröer och majsmjöl. Är du glutenallergisk passar detta knäckebröd dig perfekt! Passar även dig som ständigt är godissugen och vill försöka vara lite nyttigare. Så fort suget sätter in tar jag en bit knäckebröd istället, och det funkar faktiskt. Bakade en hel plåt i veckan och det är nästan slut redan:) blir till att göra en omgång till i eftermiddag. 
 
Nyttigt fröknäcke 
1 plåt 
 
2 dl majsmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokande vatten
Flingsalt
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser.
2. Smörj en ungsplåt (jag hade bakplåtspapper i botten + smör)
3. Tryck ut degen på den smorda plåten.
4. Strö över flingsalt och tryck till så att saltet fastnar lite lätt i degen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader i cirka 60 minuter. 
6. Låt sedan knäckebrödet stå i ugnen på eftervärmen.
7. Bryt sedan knäckebrödet i önskad storlek. 
 
Lycka till !
 
 
 
 
 
- Visst är det fint att förvara det i härliga glasburkar. Det bästa är att burkarna håller tätt och då behåller knäckebrödet sin knaprighet -
 
Önskar dig en härlig lördag!