dagarmedmig

2012-08-30
14:56:49

Sommarkyckling!
Ja, sommaren anses väl som över, men trots det kände jag för att bjuda min gäst och mannen på en super god kycklingrätt. Sommarkyckling heter den, kanske för att det är färsk gurka i den :) Denna rätten vill ni inte missa att smaka.
 
SOMMARKYCKLING
4 pers
 
4 st Kycklingfiléer
2 st Vitlöksklyftor
Smör
4 dl Vispgrädde
1 st Hönsbuljongtärning
3 tsk Fransk senap
1/2 dl Grovhackad gräslök
1/2 Gurka
1 pkt Bacon
 
Gör så här:
1. Skala och hacka vitlöken.
2. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör i en stekpanna.
3. Blanda grädde, smulad buljongtärning, senap, pressad vitlök och gräslök.
4. Häll blandningen över kycklingen i stekpannan och låt puttra i cirka 10 minuter.
5. Hacka gurkan i små bitar. 
6. Strimla bacon och stek knaprigt.
7. Lägg ner gurkan och bacon i såsen och rör ihop.
 
- Serveras med potatis och om man vill lite broccoli - 
 
 


 
 
 
Hoppas ni kommer gilla maten.
Jag skulle bli jätte glad om du ville lämna en liten kommentar om du testar receptet. Alltid bra att veta vad ni tycker och kanske att jag kan få tips på hur ni gjorde (om ni ändrade något i receptet). Sen är det alltid roligt för mig att veta vem du är som kikar in här lite då och då :) :)
 
Stora kramar!
 
 

2012-08-28
08:54:55

Super smarrig paj...
Förlåt för glesa inlägg. Här hemma löser olika sjukdomar av varandra just för tillfället. Orken tryter och tyvärr blir det maten och bloggen som blir lidande just nu. Jag vet att så fort jag mår bättre kommer jag få energi till att laga en massa god mat igen. Så snart, håll ut mina vänner :)
 
För några dagar sedan när några vänner kom för att fira lilla Ebba i efterskott bjöd jag på en super smarrig ananas paj. Så den tänkte jag ge er receptet på!
 
Ananas paj
 
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
400 g krossad ananas, avrunnen
2 dl creme fraiche
0.5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 st ägg
 
Gör så här:
 
1.Börja med pajdegen. Smält smöret och ställ det åt sidan.
2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Häll över det av svalnade smöret och blanda till en deg. Det blir en ganska grynig massa.
3. Tryck ut degen i pajformen. Det går bra att använda en vanlig pajform, men helst en med löstagbar botten.
4. Blanda ihop fyllningen. Lägg ananas, creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en skål och blanda ordentligt.
5. Häll upp fyllningen i det obakade pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 30 minuter.
 
- Låt pajen svalna före servering. Serveras med vaniljglass eller lätt vispad grädde -
 
 
 
 
 
Denna paj måste ni bara göra, är så god att jag skulle kunna äta upp en hel form :)
 
All kärlek!
 
 

2012-08-24
21:53:06

Höstkänslor
I förrgår var vädret så tråkigt. Ena sekunden vräkte regnet ner och andra sekunden var det hyffsat bra. Den kommande hösten gjorde sig påmind. Rätt mysigt måste jag ändå säga, tända ljus, film och en massa mys. Jag inleder den kommande hösten med en god soppa och hembakat bröd.
 
Kronärtskockssoppa med örtscones
4 pers
 
2 burkar kronärtskockshjärtan (á 400 g)
1 gul lök
1 kruka persilja
1 msk smör
2 msk grönsaksfond
5 dl vatten
5 dl matlagningsgrädde eller vanlig grädde
salt och peppar

Gör så här:
1. Skala och hacka löken. 
2. Plocka persiljan och hacka den grovt.
3. Fräs löken och persiljan i smöret i en kastrull och tillsätt kronärtskockorna, fond och vattnet.
4. Låt koka i cirka 8 minuter.
5. Ta bort från plattan och mixa allt slätt.
6. Tillsätt därefter grädden under omrörning och låt koka upp igen.
7. Smaka av med salt och peppar (jag tog rätt mycket svartpeppar)
 
 
 
Örtscones
4 st stora alt. 6 st mindre
 
1/2 dl blandade örter
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g rumstempererat smör
3 dl mjölk
 
Gör så här:
1. Finhacka örterna.
2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och örterna i en bunke.
3. Skär ner smör i små bitar och blanda ner i mjölblandningen till en finkornig deg.
4. Blanda försiktigt ner mjölken, lite i taget tills att det blivit en jämn deg.
5. Ta upp degen på mjölad bänk och dela sedan i portionsbröd.
6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.
 
- Vi gillade soppan jätte mycket. Perfekt som förrätt eller som huvudrätt. Vill man lyxa till det tycker jag att man ska köra på 40 % grädde, blir godare så - 
 
 
 
 
 
Nu ska vi fira helg genom att kolla på TV och äta popkorn!
 
All kärlek till er!
 

2012-08-20
22:25:35

Schweizerrullar med skinka..
Ni vet det där med att ta vad man har hemma och inte hela tiden springa till affären, det är jag verkligen inte duktig på. Jag försöker och försöker men kommer alltid på mig själv misslyckandes.
 
Imorgon tänker jag inte ge mig, utan då ska det lagas middag av någonting som vi har hemma :) 
Ikväll blev det tyvärr en snabbis till affären för att handla till kvällsmaten, men det var det värt, för ack så gott det blev.
 
Här kommer dagens recept!
 
Schweizerrullar med skinka
4 pers
 
500 g valfri köttfärs 
1 tsk salt
1 krm peppar
10 st rosépepparkorn
1,5 dl riven ost
2 st ägg
0.5 dl vispgrädde
2 msk finhackad purjolök
2 msk finhackad persilja
10-12 st skivor rökt skinka
 
Sås:
3 dl vispgrädde
0.5 dl chilisås
salt, svartpeppar
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Finhacka purjolök och persilja.
3. Blanda samman färsen, salt, peppar, rosépeppar, riven ost, grädde och ägg.
4. Lägg ut 2 st skivor skinka lite omlott och lägg på en rejäl klick med köttfärs. Rulla ihop till rullar.
5. Lägg dem i en smord eldfast form med skarven nedåt.
6. Rör samman grädden med chilisås och smaka av med salt och peppar.
7. Häll såsen över färsrullarna. Strö över lite rosépeppar.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. 
 
- Serveras med pressad potatis eller om man vill ha en LCHF variant tar man blomkålsmos - 
 
 
- Alla ingredienser är blandade - 
 
 
- Två skinskivor omlott och en rejäl klick med köttfärs -
 
 
- Rullar och sås har stått inne i ugnen 30 minuter, klara att äta -
 
 
- Så här läckra var rullarna inuti - 
 
 
- När jag lagar mat försöker jag ha med mig Ebba så mycket som möjligt. Jag låter henne pilla i besticklådan eller med maten. Jag tror och hoppas det har betydelse för henne, trots att hon bara är 1 år gammal - 
 
 
 
 
- Ebba var så faschinerad av purjolöken. Efter att jag skurit bort en bit som jag skulle ha i maten satt hon och sög på den. Så fort jag försökte ta bort den blev hon helt hysterisk, så den lilla tösen luktar rejält med purjolök nu kan jag säga :)  -
 
All kärlek!
 

2012-08-19
23:04:00

Det ska vara gott och leva...
Annars kan det kvitta :)
Helgen har spenderats på Torekovs camping. Avkopplande och super mysigt! Precis vad vår familj behövde. Man behöver verkligen inte åka så långt bort för att man ska koppla av vardagen. Denna gången räckte det med att hyra en stuga och leva så enkelt som möjligt under en helg. 
Känns faktiskt som om jag har laddat batterierna med lite ny energi. Matinspiration och nya planer har hamnat på "nya energi" listan. 
 
Ikväll blev det grillat, får passa på innna sommaren är över. Till grillskivorna blev det super goda och lätta potatissnurror. Ett för mig nytt tillbehör som absolut kommer göras fler gånger. 
 
Potatissnurror
4 pers
 
1 ark smördeg
cirka 2 dl riven västerbottenost
cirka 10 st kokta potatisar (måste kallna innan man använder dem)
1 ägg
salt och peppar
 
Gör så här:
1. Bred ut arket med smördeg på ett bakplåtspapper.
2. Pressa eller hacka den kalla potatisen och lägg på smördegen.
3. Strö över den rivna västerbottenosten. Salta och peppra.
4. Rulla ihop som en rulltårta och skär i cirka 3 cm breda skivor.
5. Ställ skivorna upp på ett bakplåtspapper och pensla de med ett uppvispat ägg.  
6. Ställ in i ugn på 200 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg. 
 
- TIPS: Servera genast för bästa smak! -
 
 
- Ingredienserna ligger på smördegen, redo för att rullas ihop - 
 
 
- Innan ugnen -
 
 
- Klara att ätas - 
 
I stället för att göra en vanlig traditionell sallad grillade vi ananas och aubergine. Ananasen gjorde vi ingenting med innan vi grillade den och med auberginen ringlade vi på olja.
 
 
 
All kärlek!
 
 
 
 

2012-08-16
23:26:32

Vi vill ha mat, mat, mat!!
Här hemma var det ett tag sedan vi grillade, så ikväll kändes det som ett perfekt tillfälle. Bäst att passa på så länge solen visar sig från sin bästa sida.
 
Somrig potatissallad och grillad fläskfilé
4 pers
 
Cirka 900 gram fläskfilé
1 st röd chili
4 st vitlöksklyftor
Citron-olivolja
Färskpotatis
1 bunt grön sparris
1 bunt rädisor
1 mango
1/2 gurka
Salt & svartpeppar
 
Gör så här:
1. Skär fläskfilén i 4 st portionsbitar och lägg i en plastpåse.
2. Hacka chillin i stora bitar och lägg i påsen. Pressa sedan ner 2 st vitlöksklyftor.
3. Ta cirka 1/2 dl olivolja och häll i påsen. Salta och peppar. Låt ligga i kylen några timmar.
 
- Bäst blir det, tycker jag om man grillar fläskfilén, men självklart går det också bra att steka - 
 
 
4. Koka potatisen och sparris i lätt saltat vatten.
5. Skär gurkan i stavar och lägg på ett fat. Dela mango och rädisor och blanda med gurkan. 
6. När potatisen kokat färdigt, låt den svalna något. Dela sedan potatisen på mitten om de är stora, annars låt de vara hela. 
7. Ta av sparrisen från plattan när de känns mjuka. Dela sparrisen på mitten och blanda med de andra grönsakerna.
8. Ringla över citron-olivolja och krydda med svartpeppar och havssalt.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 
All kärlek!
 
 
 
 
 
 
 

2012-08-16
23:02:12

Tema nummer 14 - LIVSVIKTIGT
Ordet livsviktigt känns svårt att tolka, då jag mest kommer att tänka på saker som egenligen absolut INTE är livsviktiga om man tänker ett steg längre. Min mobil har blivit en pryl som jag har med mig överallt, dock är den inte livsviktig. Vad är livsviktigt? Mat skulle de flesta säga antar jag, för utan mat kan man inte leva. 
Min tolkning av ordet livsviktigt - SOL
Jag skulle inte kunna tänka mig att leva på ett ställe där man aldrig fick känna solens strålar i ansiktet. Jag mår så mycket bättre när jag får sol, utan sol känner jag mig trött. Idag har det varit en toppen dag, har varit i trädgården hela dagen och njutit av värmen som äntligen är här. Stannar den tro? - Jag hoppas!
 
 
 
 
All kärlek!

2012-08-16
23:01:52

Tema nummer 13 - MITT KÖK
 När vi flyttade in fanns det redan ett relativt nytt kök. Jag tycker om det som det är, dock önskar jag att det fanns fler förvaringsutrymmen och större arbetsyta. Man kan aldrig få för mycket skåp eller hur ?
Vårt kök är grått, vilket jag tycker är lite extra roligt då vårt hem går i svart och vitt. Hade jag fått välja färg på köket hade jag med all säkerhet valt vitt. Klassiskt och lätt matchat :)
 
- En liten del av köket - 
 
 
 
Vårt kök är L-format. Man kommer in i en liten hall som leder fram till diskbänken och sen till höger har vi köksbord och stolar. Ett plus med köket är att det är stort och rymligt, vilket jag värdesätter när man har vänner på besök och man kan prata med gästerna samtidigt som jag lagar mat och de sitter vid köksbordet...
 
All kärlek!
 
 
 

2012-08-13
21:46:55

Grillad kyckling i ugn....
Snabbt, enkelt och gott, är det inte så det alltid ska vara ? Vi hade inte ätit någon vidare rolig lunch idag så kvällen fick bjuda på desto roligare mat. 
 
Köp en färdig grillad kyckling och man kan göra hur mycket som helst. Gäller bara att låta fantasin flöda, hitta lite inspiration från någon tidning och vips så har du en bra maträtt :) Visst låter det för bra för att vara sant? Men faktum är att det faktiskt är riktigt enkelt att laga mat med en färdig grillad kyckling.
Här kommer kvällens recept.
 
Släng ihop kyckling
3-4 pers
 
1 grillad kyckling
1 msk smör
1 msk fransk senap
2 msk soya
1 boll mozzarella
8 st coctail tomater
1/2 msk grönpeppar (krossas lätt)
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
 
Gör så här:
1. Bena ur kycklingen och lägg köttet i en ungsform.
2. Smula mozzarellan över kycklingen. Dela tomaterna på mitten och lägg på mozzarellan.
3. Blanda alla ingredienser (förutom kycklingen) i en kastrull och låt koka upp.
4. Slå på såsen över kycklingen. 
5. Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter.
 
- Serveras med ris, pressad potatis eller bara en god sallad ! - 
 
 
- Kycklingen, mozzarellan & tomaterna i en ungsform - 
 
 
- Efter att maten varit inne i ugnen 15 minuter - 
 
 
- Jag var inte super hungrig så det fick bli sallad till maten idag - 
 
 
- Hoppas ni kommer gilla detta -
 
All kärlek!
 
 
 
 
 

2012-08-13
21:30:48

Tema nummer 12 - Längs vägen
Vi kör två teman på raken tycker jag :) Måste ju komma ikapp för idag är det igentligen tema nummer 13 som ska visas :) 
 
Längs vägen är tema 12 - jag tänkte att jag då utgår från min entrédörr och sen tar jag ett kort uppåt och ett kort neråt så får ni en skymt om hur omgivningen ser ut runt vårt hus.
 
 
- Om man kollar uppåt ser man trappan upp till pilhagen. En park som är stor och härlig att leka i - 
 
 
- Kollar men däremot neråt, skymtar man en liten del av Varbergs torg och butiker -  
Jag älskar närheten till både grönområden och till stan/affärer. Kan inte bli mycket smidigare nu när man är mammaledig :) 
 
Kramar !!

2012-08-13
21:17:20

Tema nummer 11 - Entré
Tiden bara springer iväg, tyvärr ligger jag lite efter med fotoutmaningen. Jag har varken haft tid eller ork nu när Ebba inte varit bra. Får liksom inte lust för någonting när ens lilla hjärtegull inte mår bra. 
Men bättre sent än aldrig, här kommer nummer 11 !
 
I vårt hus finns det två olika ingångar. En som leder till innegården, källaren och sist till vår lägenhet. Sen har vi en annan ingång, som vi använder mest. 
 
 
- Innegården -
 
 
 
- Den huvudsakliga entrén - 
Jag älskar att plantera fina växter i mina gummikrukor som står utanför dörren. Denna sommaren fick det bland annat bli vita pelagonier. 
 
♥ Bye bye ♥

2012-08-12
21:41:12

Ebba 1 år !!!
Nu har liten blivit stor, i allefall lite större :) Tyvärr blev barnkalaset inställt på fredagen, lilla Ebba har åkt på halsfluss och går på antibiotika i 10 dagar, stackars lilla hjärtat vad ont hon haft och delvis har när hon försöker äta. 1 års dagen spenderades hemma med film, gos och bak :)
I går hade vi släkt/vänner på kalas här hemma. 1 åringen firades med en massa fina paket, kakor och tårta.
Det blev ett super lyckat kalas.
Jag tänkte att jag skulle visa lite bilder och ett recept på cupcakes som var riktigt smarrigt !
 
 
- Sockerbomb - 
 
 
Hallon cupcakes
12 st
 
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron
3 dl hallon (färska eller frysta)
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Blanda rivet skal och saft av en citron. 
6. Placera ut papperformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
 
Cream cheese frosting
 
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg, eller låt den vara vit om så önskas.
 
Gör så här:
1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt. 
2. Dela upp frostingen och färga den i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
3. Bred frostingen på cupcakesen och garnerna med strössel eller blommor.
 
 
 
 
Till Ebbas födelsedagskalas bakade jag även en tårta, men det receptet får ni en annan dag :)
 
Hoppas er helg varit bra?! Önskar er en bra start på den nya veckan :)
Ny vecka, nya utmaningar!
 
 
 

2012-08-12
16:32:48

Tema nummer 10 - Favorit i garderoben
Denna sommaren kan jag inte skryta med att jag använt mina fina sommarklänningar särskilt mycket. Tyvärr har de mest hängt på sina galjer inne i garderoben, vilket känns riktigt tråkigt. Men jag har länge letat efter de perfekta vita byxorna. En vit byxa är ett måste i garderoben, kan användas både till vardag och till ett coolt partylinne så är kvällens outfit räddad om solen lyser med sin frånvaro.
Jag har hittat mina favorit jeans, märket heter Jfour och säljs på MARINA. De sitter så förbaskat skönt, jag älskar byxornas fina detaljer. Jag är lite av ett detaljfreak. 
 
 
- Jag älskar lädersnörena som sitter i midjan på dessa vrålsnygga byxor - 
 
 
 
- Innefodret på byxorna är lika genomtänkt som allt annat. Det blå- vit randiga tyget finns både bakom fickorna  och längst ner på byxbenen - 
 
Ett annat plagg som jag är riktigt nöjd med är min nyinköpta klänning. Pernilla Wahlgren har i år börjat designa egna klänningar, de är så snygga. Svag som jag är för svart/vitt och för prickar kunde jag inte motstå denna underbara klänning. En extra detalj som jag är stormförtjust i är när klänningar har fickor i sidorna. Praktiskt och skönt att kunna ha någonstans att göra av händerna :)
 
 
- Även detta plagg har sina detaljer i form av band i midjan, fickor och tyllet -
 
 
- Tyllet går i en beige ton och gör sig verkligen hur bra som helst till denna klänningen - 
 
All kärlek!
 

2012-08-12
15:54:33

Tema nummer 9 - Frukost
För några år sedan var det absolut omöjligt för mig att få i mig frukost. Bara tanken på mat så tidigt på dagen fick det att vända sig i magen. Men nu, jag fungerar inte om jag inte får i mig någon mat. Kroppen orkar ingenting och jag mår illa. Tyvärr blir det inga exklusiva eller särskilt roliga frukostar för min del. Jag äter oftast på ståendefot när lilla Ebba lagt sig för förmiddagsluren. Men eftersom temat är frukost så får jag snällt visa er min frukost de senaste dagarna :)
 
 
 
Ja, roligare än så här äter jag inte för tillfället. Det ska bli bättring på det ;) 
 
All kärlek!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2012-08-08
22:14:00

Tema nummer 8 - DIY + recept
Do it yourself är dagens tema - just nu gör jag mycket sjäv, till och med så att jag vill ge mig en extra klapp på axeln för att jag gör allt själv till Ebbas kalas. Tyvärr är min lilla älskling sjuk, har feber och vill inte äta. Det känns jobbigt i mammahjärtat att se den man älskar mest av allt, inte må bra. Jag hoppas innerligt att hon är frisk imorgon igen så vi kan ha ett hejdundrans firande för den blivande 1 åringen på fredag & lördag !
 
Med anledning av do it yourself temat tänkte jag lägga ut receptet samt bilder på kakorna som jag bakade i förrgår.
 
Märtas skurna chokladkakor
ca. 60 st
 
200 g margarin eller smör
2 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
 
Pensling & garnering:
1 ägg
Pärlsocker
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till en smidig deg. 
2. Dela degen i 6 delar. Forma den till rullar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
3. Platta rullarna något. 
4. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
5. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
6. Skär dem varma i 2 cm breda, sneda bitar.
 
 
 
 
 
 
- För några år sedan var jag inte alls noga med småkakor, men nu kan jag knappt inte få nog av det. Det roliga med småkakor är att det finns en uppsjö av olika sorter att variera mellan. - 
 
All kärlek!
 
 

2012-08-07
21:59:32

Tema nummer 7...
 - En hörna av trädgården/balkongen/parken.
 
Oj, oj, oj vad det blåser ute. Det riktigt tjuter i fönstrena, kanske för att jag bor i ett jätte, jätte gammalt som jag trodde skulle falla ihop när jag igår vaknade av en jordbävning. Förstod först ingenting av vad som hände, rusade upp och insåg att jag hade fel, det var ingen som försökte spränga sig in i huset, det var jordbävning....
 
I huset där jag bor har vi en innergård som är alldeles lagom stor. Vi har två små gräsmattor, ett tralldäck och lite blommor. Vi har också en balkong, där jag odlar tomater, jordgubbar och planterar färgglada blommor i balkonglådor. Jag fullkomligt älskar att vara ute och påta i landen, kan tyckas udda, men det är förbaskat avkopplande.. Precis ovanför vårt hus finns en park som heter pilhagen, Ebba och jag brukar gunga, gräva i sandlådan och mysa i gräset där. I parken är det aktivitet året om, då det finns en super bra backe att åka pulka i på vintern. 
 
Här kommer lite bilder från "mina" hörn....
 
 
- Ebba gungar i pilhagen -
 
 
- Perfekt med stoooora ytor att krypa runt på - 
 
 
- En del av balkongen -
 
Tyvärr kunde jag inte få till några rättvisa bilder på innergården, då allt såg så trist ut i regn- blåsvädret. Det kanske kommer någon annan gång istället.
 
♥ Kramar ♥
 

2012-08-07
21:22:58

Mumsfillibaba gryta
Jag har som mål att försöka röja ut min frys innan sommaren är över. Jag har kommit på att jag är en riktig hamster, samlar på mig mat som om jag trodde 3 dje världskriget skulle starta. Mannen är hemma skakar bara på huvudet och tycker inte jag är riktigt klok när jag kommer hem med tredje flaskan olivolja, fjärde påsen mjöl och inte bara tala om alla chips och popkorn påsar som jag har hemma.. Herregud, undra hur detta ska sluta?
 
I vilket fall som helst så var det ju det där med att städa ur frysen, jag har så smått börjat och igår när jag försökte göra plats för alla kakor som jag bakar till Ebbas kalas hittade jag grytbitar. Så gårdagens kvällsmat fick bli egen komponerad gryta.
 
Ölkorvsgryta
4 pers
 
600 g grytbitar
2 st starka ölkorvar
1 tsk mejram
1 msk vetemjöl
1 burk syltlökar
20 st gröna oliver
2 dl hackad ättiksgurka
1 burk minimajs
6 dl grädde
Några stänk tabasco (mängd efter hur stark man vill att grytan ska vara)
salt & peppar
 
Gör så här:
1. Stek grytbitarna i en stekgryta med smör, salt och peppar.
2. Pudra vetemjöl över köttet. Häll på grädden.
3. Skär ölkorvarna, minimajsen och ättiksgurkan i bitar och lägg ner i grytan tillsammans med köttet.
4. Blanda ner syltlöken och oliverna.
5. Smaka av med tabasco och mejram.
6. Låt stå och puttra under tiden som riset kokar.
 
- Smaklig måltid allesammans! -
 
 
 
 
I morgon fortsätter frysrensningen, vi får se vad jag hittar att laga mat på :) 
 
All kärlek!
 
 
 

2012-08-06
21:43:01

Tema nummer 6 - Min favoritplats
Att välja en favoritplats tycker jag är svårt, då jag har många platser som jag älskar. Mitt hem är en plats som jag älskar att vara i, jag är oerhört hemkär. Kanske för att det är en plats där jag känner mig trygg, lite som min borg där jag vet att jag har ett tryggt nätverk runt om kring mig. Skulle det hända något, vet jag att hjälp finns i närheten... Jag önskar många gånger att jag var lite mer crazy och våghalsig som person, som tex. bott runt om i världen, som testat galna saker och som inte var rädd för att kasta sig ut i världen och inte för att glömma alla människor som lever för dagen och inte bekymrar sig om morgondagen.
 
Jag däremot ska planera och bekymra mig om saker som jag ändå inte kan påverka (har blivit mycket bättre på att inte oroa mig för saker som jag ändå inte kan påverka) skulle kalla mig lite av ett kontroll freak :) Känner du igen dig, eller är du precis den personen som som jag önskar att jag var lite mer av ?
 
Nu tror väl ni att jag kommer att välja mitt hem som min favoritplats, men nej det tänker jag faktiskt inte göra.. 
 
FÖR......
Att bo i Varberg innebär närheten till havet, jag njuter varje sekund när jag går runt strandpromenaden eller när vi på sommaren lägger i vår båt och kan åka ut till skrivareklippan. Havet har en positiv påverkan på mig, jag blir lugn och släpper alla tankar som ligger och gror. Det kallar jag favoritplats...
 
 
 
 
- Skrivareklippan - 
 
 
 
- Varbergs strandpromenad - 
 
Dessa bilder ska jag kolla tillbaka på när det regnar eller snöar ute och man inte kommer utanför dörren på en hel dag....
 
♥ Kramar ♥

2012-08-06
21:06:12

Kakor, igen och igen...
Vad passar inte bättre än att baka när regnet öser ner utanför fönstret. Nu är 4 kakor av 7 gjorda, 3 återstår :)
Idag har jag bakat chocolate ship cookies
 
Emelies cocoa orange chocolate chip cookies
ca. 25 kakor
 
125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
100 g Marabou premium 70% cocoa orange
skal av 1 citron
 
Gör så här:
1. Vispa smör och socker krämigt och rör i ägget.
2. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
3. Hacka chokladen grovt, riv citronskal och blanda med degen.
4. Forma degen till en rulle (cirka 5 cm i diameter) och rulla in den i platsfolie. Frys den sedan i cirka 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 180 grader (varmluftsugn)
6. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 
 
 
 
 
 
 
- Jag älskar dessa kakor, kanske för att jag är lite utav en choklad älskare - 
 
När det kommer till godis sorter, vad föredrar du då? 
Romerskabågar är en klar favorit här hemma, kan äta till jag nästan spyr :)
 
All kärlek!
 

2012-08-05
22:52:47

Tema nummer 5 - Något jag fått eller ärvt
När man talar om heminredning brukar jag beskriva mitt hem som ett svart och vitt hem. Tråkigt tycker många, trivsamt tycker jag. Dock älskar jag hem som har den där charmiga stilen av gamalt och nytt och som bjuder på härliga färger på kuddar, gardiner osv. Tro mig när jag säger att jag har försökt att köpa saker med färg, jag har gjort det om och om igen. Men aldrig att jag fått det att passa, jag får lätt panik och tycker bara att det ser så otroligt rörigt ut. Den "röda tråden" saknas när färg blandas in.
 
En sak som jag ändå känner att jag har lyckats med, är att "få till" de saker som jag fått förmånen att ärva av min farmor. Min farmor tillhör den generationen som inte vill slänga någonting. Allt finns kvar sedan många generationer tillbaka, vilket har en viss charm då varje pryl har en lång historia bakom sig. Min farmor hade mycket fat och skålar i turkost, som jag nu fått ärva av henne. Turkost passar mig perfekt, då det är en färg som är rogivande tillsammans med svart och vitt. I mitt kök har det av den andledningen fått bli turkos som blivit accentfärg.
 
 
 
 
En annan person som betytt oerhört mycket för mig är min älskade mormor, tyvärr gick hon bort för 7 år sedan. Vi stod varandra mycket nära, vår relation var speciell. Min mormor har alltid varit med hemma i vårt kök när jag var liten, hon kom varje fredag och vi lärde känna varandra på ett sätt som inte alla gör min sina mor- farföräldrar. Den relation som jag fick med min mormor hoppas jag att Ebba får med sina mor- farföräldrar, den är värdefull och avger en härlig känsla att bära med sig genom hela livet. 
 
När jag konfirmerade mig fick jag ett armband av min mormor som hon i sin tur fått när hon konfirmerade sig. Tyvärr använder jag det väldigt sällan på grund av att jag är jätte rädd för att tappa det. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag tappade bort armbandet eller om det gick sönder... Förstår ni hur jag känner? Kanske löjligt, men exakt detta armband med denna historia är omöjligt att få tillbaka.
 
 
X-länk, som armbandet heter är ett klassiskt armband som man kan se på mångas armar, kanske inte så mycket längre men många bar det för några år sedan. Ett armband som aldrig går ur tiden.  
 
 
I morgon vankas fotoutmaning nummer 6 och mer kakrecept :) 
 
All kärlek!
 

2012-08-05
22:02:22

Färgen rosa...
Förr tyckte jag inte speciellt mycket om färgen rosa, men sen jag fick min dotter fullkomligt älskar jag rosa i alla dess nyanser. Ebba har mycket rosa kläder och hennes rum går i rosa och rött (låter kanske konsigt med rosa & rött men det är riktigt snyggt). Till hennes 1 års kalas kommer det att vara rosa tema, så igår fick jag äntligen gjort rosa maränger till den stundande dagen.
 
Katalanska maränger
cirka 15 st
 
7 st äggvitor
5 1/4 dl strösocker
Saft av 1/2 citron
Röd karamellfärg
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 130 grader.
2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke.
3. Vispa tills det blivit ett hårt vitt skumm. Du ska kunna vända bunken upp och ner på utan att marängen lossnar, då är den klar.
4. Tillsätt karamellfärg tills du blir nöjd med färgen.
5. Klicka ut marängsmeten i muffinsformar eller direkt på ett bakplåtspapper.
6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängerna ska vara lite sega i mitten. 
 
 
 
 
 
All kärlek!
 

2012-08-04
23:22:21

Tema nummer 4 - DJUR
Då var det dax för nummer 4 i fotoutmaningen - DJUR står på schemat.
För två veckor sedan var vi på Borås djurpark. Vi såg så många fina, annorlunda, häftiga, läskiga djur. Mitt bidrag blir på detta häftigt djur med mycket vackra färger.
 
 
 
På tal om något annat, jag har äntligen bakat en sak till, till Ebbas kalas.. Mer om det imorgon. 
 
All kärlek!
 

2012-08-04
17:14:12

Eget påhitt....
Vissa dagar är det hopplöst att komma på vad man är sugen på att äta, i går var en sådan dag då jag inte riktigt kände för något. Efter en stund i affären kände jag mig sugen på något med fläskfilé, det var sååå längesen vi åt det här hemma. Så fick det bli, jag gick inte efter något recept utan mer på vad jag var sugen på just för stunden.  Det blev så grymt gott att det kommer lagas fler gånger här hemma. 
 
Curryfläskfilé
4 pers
 
600-700 g fläskfilé
1 stor purjolök
1 gul paprika
1 burk zetas soltorkadetomater
2 msk Touch of taste brynt schalottenlökfond
5 dl grädde
10 blad basilika 
1 pkt fetaost
smör
salt & peppar
curry
Ris
 
Gör så här:
1. Putsa bort eventuellt fett från fläskfilén. Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor.
2. Lägg en stor klick smör i stekpannan. Salta och peppra fläskfilén på bägge sidor. Stek tills bitarna fått färg.
3. Skär purjolöken, skiva paprikan i stora bitar och dela varje soltorkadtomat i tre delar. 
4. Lägg fläskfilén i en ungsform när den nästan är genomstekt. 
5. Stek purjolöken och paprikan. 
6. Lägg purjolöken, paprikan och soltorkadetomater på fläskfilén.
7. Klipp basilikablad och smula fetaosten över.
8. Blanda grädde, fond och curry.
(currymängd efter hur stark man vill att maten ska vara, jag tog mycket och då blev det riktigt, riktigt bra smak)
9. Häll såsen över fläskfilén. Ställ in i ugnen cirka 20 minuter på 200 grader. 
 
- Vi hade ris och sallad till -
 
 
 
 
 
 
.....................
 
Nu ska vi iväg på middag, men senare ikväll kommer jag med mitt bidrag till fotoutmaningen!
Glöm inte att kolla in mitt bidrag ;) 
 
Kramar till er!!!
 

2012-08-03
22:52:37

Tema nummer 3 - Porträtt
När jag hör ordet porträtt tänker jag, som säkert de flesta gör på ett porträtt av en persons ansikte. Jag började fundera över hur man på ett djupare plan kan tolka ämnet, tyvärr var jag nog inte tillräckligt fokuserad på tanken så jag hamnade åter på ansiktsfoton. Ja, så får det bli - här kommer mina porträtt.
 
 
- Underbar bild på lilla Ebba under det obligatoriska kvällsbadet -
 
 
- En dagens bild på mig - 
 
...............
 
Jag är såååå trött just nu, att det lutar åt att jag hoppar i sängen redan nu. Mina ögon väger 1 ton. Hoppas ni har överseende med att jag lägger upp dagens kvällsmat i morgon istället. 
Väl värt att vänta på kan jag säga ;) 
 
All kärlek!

2012-08-03
11:14:57

Tema nummer 2 - Gammal och ung
Gårdagens fototema var GAMMAL och UNG, som ni sett har jag inte hunnit lägga ut mitt bidrag. Meningen med de olika teman är att man ska kunna göra sin egen tolkning av ämnet. Direkt när jag såg att ämnet var gammal och ung kom jag att tänka på ett tillfälle i maj när vi var och hälsade på min farmor, Ebbas gammelfarmor. 
Min farmor är den sista av mina mor- farföräldrar som finns kvar i livet. Jag försöker att hälsa på min 86 åriga farmor så ofta jag kan. Tyvärr var det ett tag sedan nu som jag var och hälsade på, vilket känns i hjärtat. 
Men när vi var där sist tog jag en hel del bilder på Ebba och gammelfarmor som jag kände att jag ville visa idag. 
 
- En gammal kvinna, 86 år och en ung liten tjej som på kortet var 9 månader gammal -
 
 
 
- 8 januari var vi och firade min farmor när hon fyllde 86 år, Ebba var då bara 5 månader gammal. Vi tog då ett kort på 4 generationer, vilket jag tycker är väldigt roligt att ha - 
 
 
- Farmor, pappa, jag och dotter - 
 
All kärlek!
 
 

2012-08-02
21:04:39

Tjejmiddag och god mat

Hej vänner !

Nu sitter jag på en härlig tjejmiddag med två glada tjejer. Det har ätits god mat och vi dricker rose vin. Här kommer dagens mat

Köttfärsfyllda baugetter

600 g köttfärs

2 påsar tacokrydda

2 st gul lök

1 burk majs

Riven ost

4 st baugetter

Gräddfil

Tacosås

Gurka

Tomat

Sallad

Ananas

Gör så här:

1. Stek gul lök i smör. När löken fått färg blanda ner köttfärsen.

2. När köttfärsen är genomstekt blanda i tacokryddan.

3. Gröp ur baugetterna och fyll de med köttfärs.

4. Lägg på riven ost. Ställ in i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter.

5. Gör en god sallad med ananas, gurka, tomat och sallad.

6. Serveras med gräddfil och Tacosås.

- Smaklig måltid ! -


2012-08-01
23:53:02

En ny utmaning
Jag älskar som ni vet att laga mat & baka, men jag har även ett annat intresse som börjat intressera mig allt mer och mer, nämligen fotografering.
 
Jag har under en längre tid följt en underbar blogg som jag inspireras & glädjs av.
Bloggen heter ingenvanligdag.blogg.se
en mysig och gullig varbergstjej som heter Kristina som driver bloggen. Hon bloggar om sitt underbara hem, heminredning, familj och fotografering. Gå in och låt dig inspireras!
 
Kristina har dragit igång en fotoutmaning som jag ska delta i.
Så därför mina vänner kommer ni att under augusti månad få följa mina tolkningar av Kristinas teman. 
 
Det här är de olika teman som alla som deltar i utmaningen kommer att tolka:
 
 
Mina dagen/dagens som jag bidrar med blir följande:
 
 
DAGEN
- Delar av dagen har spenderats i vår stuga i Ga: Köpstad. Från matbordet ser man ner till havet, som bara ligger några meter från stugan. En underbar plats att hämta energi på -
 
 
 
DAGENS
- Jag är löjligt förtjust i kläder/accessoarer som det finns djurmönster eller prickar på. Dagen till ära körde jag på leopardmönstrade tights och sandaler - 
 
Det var mitt bidrag i dagens fotoutmaning.....
 
..................
Jag har varit på språng under hela dagen, därför har jag inte haft tid att laga någon mat eller att fortsätta mitt bakande av kakor. När jag äntligen kom hem hade jag ingen lust eller tid att ställa mig och göra något avancerat så ikväll fick det helt enkelt bli plockmat.
 
 
 
- Jag har tidigare inte köpt ICA selections fikonmarmelad, men jag ska säga er att den var förbaskat god.. Brieost och fikonmarmelad är en perfekt kombination.. Ja, mer avancerad eller inspirerande än så var tyvärr inte min kvällsmat.. Men imorgon står det bakning på schemat, där med basta ;) 
 
All kärlek!