dagarmedmig

2013-05-31
16:44:00

Försvinnande god daimtårta
På kort tid har jag gjort denna underbara daimtårta. Första gången jag åt denna tårtan var hemma hos en kompis. Den var så där perfekt. Den innehöll alla mina två favorit smaker. Maräng & daim.
Självklart var jag tvungen att be om receptet. Så fort jag får tillfälle slänger jag ihop denna tåran, den är nämligen perfekt att ha i fryset och ta fram när man får omväntat besök eller om man vet att man ska ha gäster så går den utmärkt att förbereda några dagar innan. Jag har gjort den två gånger i rad när det vankats dessert. Sist hade jag med mig den hem till några vänner, den blev lika uppskattad så som på Pingsafton. Vi var sex vuxna som åt tårtan och den tog slut utan större ansträng :) :)
 
Denna helgs desserttips blir en grymt god daimtårta.
 
ANNIKAS grymma DAIMTÅRTA
6 pers

3 st äggvitor
1 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
   
- Sätt ugnen på 125 grader. Vispa ihop samtliga ingredienser. Ta en springforms botten och lägg på ett bakplåtspapper. Rita en cirkel. Bred ut marängen i cirkeln, men tänk på att spara cirka 1/2 cm ut till den ritade kanten då marängen flyter ut i ugnen. Ställ in i ugnen i 90 minuter -
 
3 st äggulor
1 dl socker
 
- Vispa ihop ägg och socker. Det ska bli poröst -
 
4 dl grädde
2 st dubbeldaim
 
- Vispa grädden lagom hårt. Hacka daimen och blanda ner i den vispade grädden. Blanda ihop äggsmeten med grädden och daimen. Lägg marängbottnen (när den svalnat) i springformen och häll på grädd & äggblandningen. Ställ in i frysen  -
 

 
 
 
 
 
 
- Tips är att ta fram daimtårtan cirka 20 minuter innan den skall ätas. Den blir sååå mycket krämigare och godare -
 
GARNERING - Jag garnerade min tårta med kiwi och riven mjölkchoklad. Men hittar ni på något annat smarrigt som tex jordgubbar så skriv gärna en kommentar och berätta hur det blev :)
 
Önskar dig en härlig helg i det fina vädret!
♥ Ta väl hand om dig ♥

2013-05-28
15:45:18

LCHF-fisk
Jag har tyvärr ingen stark karraktär när det kommer till att "hålla igen". Jag älskar nästan all mat, all fika och alla sötsaker i världen tror jag :) Jag önskar många gånger jag var den där personen som kan tacka nej, men det går inte. Jag försöker verkligen att lägga manken till ibland men det är så nedrans gott med de där onödiga sötsakerna. Jag brukar intala mig att jag måste få "unna" mig. Har du hört något så bra ord innan som unna ;) ?
 
Är du lika dan? Eller har du världens bästa karraktär och kan dela med dig av hur du gör kanske?
 
Ibland blir jag sporrad, speciellt när solen tittar fram och jag vet att det snart är bikinisäsong. Tror de flesta personerna är ungefär lika dana i sina tankar. Jag har sedan ett tag tillbaka börjat träna mycket mer regelbundet. Jag har alltid tränat, men innan kunde det vara jätte mycket ena veckan och inget andra veckan. Nu har jag lovat mig själv att jag ska ta mig till gymmet 3 dagar i veckan för löpning på bandet samt styrketräning. Jag har faktiskt varit riktigt, riktigt duktig. 
 
Men sen det där med att ändra sin kost, det har jag tyvärr inte lyckats med ännu ;) Jag gjorde ett första försök igår och körde kolhydratfri kost. Här kommer ett super smarrigt tips på en LCHF rätt som var toppen god. Denna rätten skulle även vara super god med ris, pasta eller potatis till. Så för er som inte kör "varannan dag LCHF" kan lägga till det i receptet:) :)
 
LAX AUBERGINE
4 port

600 g laxfilé
1 st aubergine
Parmesanost
3 dl grädde
1/2 pkt philadelphiaost
1 pkt cabtadou färskost vitlök/örter
1 kruka gräslök
1 st citron
Smör
Citronpeppar
Salt
 
Gör så här:
1. Smörj en ungsform. Lägg i laxfilén.
2. Salta och peppra med citronpeppar.
3. Skär auberginen i skivor och lägg ovanpå laxfilén.
4. Klipp gräslöken över auberginen. 
5. Pressa över citron.
6. Blanda samman grädde och osten. Häll i formen. 
7. Riv parmesanost över hela gratängformen.
8. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
All kärlek!
 
 

2013-05-26
09:39:00

Havreflarn
Havreflarn kan tyckas vara tråkigt, men gud så gott det är. Lite kolasmak över det hela skulle jag säga.
Havreflarn är en riktig svensk klassiker i kakburken och kan ätas som de är eller varför inte ha de tillsammans med jordgubbar och glass. Själv tänker jag använda mina havreflarn som en extra liten kaka på midsommarbordet. Älskar att ha en massa olika kakor och bakverk att duka fram med. Jag längtar redan nu till Ebbas 2 års kalas, då jag likt tidigare födelsedag bakade sju sorters kakor.
 
HAVREFLARN
 
Ingredienser:
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl strösocker
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
 
Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och blanda det med havregryn, strösocker, vispgrädde och sirap i en bunke.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
4. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av två skedar.
Lämna cirka 1 decimeter mellan klickarna eftersom de flyter ut.
5. Grädda flarnen i mitten av ugnen i cirka 4 minuter.
 
 
 
- Antal flarn beror på hur stora du vill ha dem. Jag gjorde några lite större och några lite mindre. Det bästa är att testa dig fram genom att göra två olika storlekar på klickarna -
 
 
 
Tack för att du kollar in här!
 
 

2013-05-23
09:38:49

Att laga något som passar alla måltider...
Under sommarmånaderna önskar jag att jag hade en STOR trädgård (har i nuläget en liten mysig trädgård/innergård). Jag drömmer om en massa fruktträd, grönsaker, bär, örter osv och bara kunna ta på sig tofflorna och hasa ut och plocka till dagens middag eller när man ska baka. Jag vill också kunna gå utanför dörren och baka något smarrigt på årets rabarberskörd. Som tur är har jag världens bästa kompisar som delar med sig av sin skörd. Idag när Ebba och jag besökte fina vänner fick jag med mig både rabarber och min favorit ört - gräslök hem. Tack vännen !!
För några dagar sedan när jag var hos en annan "rabarberkompis" gjorde jag kräm på de rabarber som jag fick med mig hem. Vad jag ska göra med denna omgången av rabarber återstår att se:)
Jag älskar kräm och tycker det är perfekt sommarmat. En varm dag då man oftast inte är så hungrig passar det utmärkt med kräm till lunch. Eller varför inte starta dagen med kräm till frukost. Underbart gott.
 
Jordgubbs- och rabarberkräm
6 port
 
1 liter rabarber
1 liter jordgubbar
0,5 st vaniljstång 
1 st citron, saft + skal
0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
 
Redning:
2 msk potatismjöl
0.5 dl kallt vatten
 
Gör så här:
1. Skala rabarbern lätt och skär i cirka 2 cm stora bitar.

2. Skölj och snoppa jordgubbarna och halvera dem.

3. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Tvätta citronen, riv skalet och pressa ur saften.

4. Blanda rabarber, jordgubbar, vaniljfrön- och stång, citron (saft och skal), fläderblomssaft, strösocker och vatten i en stor kastrull. Låt det sjuda i cirka 10 minuter tills rabarberbitarna börjar mjukna mjuka.

5. Blanda potatismjölet med kallt vatten och red krämen.

 

- Servera som den är eller tillsammans med grädde -


♥ Tipsa mig gärna om ert bästa rabarberrecept ♥

All kärlek!


2013-05-22
13:55:51

Kålpudding
Variation i köket är viktigt för att inte tröttna på att laga mat. Att ständigt göra samma rätt om och om igen blir långtråkigt. Dock är det några få maträtter som jag vet att minstingen i familjen äter riktigt bra av och då blir det inte så mycket med den där variationen :) När jag var och storhandlade köpte jag 2 kg köttfärs. Vet inte riktigt hur många rätter det finns recept på som har just köttfärs som huvudingrediens, men många är det. Jag har alltid köttfärs i fryset för att snabbt och smidigt kunna ta fram och göra tex köttfärssås. Idag gjorde jag kålpudding på en del av köttfärsen. Kålpudding äter jag väldigt sällan, men varje gång jag äter det så tycker jag det är så gott. Husmanskost är aldrig fel.
 
Här kommer mitt kålpuddingsrecept
 
KÅLPUDDING
4 port
 
500 g köttfärs
1 gul lök
smör att steka i
1 ägg
1 st vitkålshuvud (cirka 1 kg)
2 msk sirap
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk kinesisk soja
salt och peppar
1 dl + 2 dl vatten
(1 dl att blanda ihop med köttfärsen & 2 dl att blanda med vitkål)
 
Gör så här:

1. Skär vitkålen i små bitar och stek tillsammans med smör i en stekpanna.
2. Häll på vatten då och då (2 dl) så att det inte bränner fast, låt puttar några minuter.
3. Blanda ner sirap med kålen och låt puttra ytterligare några minuter.
4. Blanda köttfärsen med ägg, 1 dl vatten, finhackad gul lök, kalvfond, soja, salt & peppar.
5. Bred hälften av vitkålen i botten på en form. Lägg på köttfärsblandningen och bre på resterande vitkål.
6. Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter. 
 
- Servera med potatis, brunsås och lingon -
 
 
 
 
 
- HUSMANSKOST SÅ DET RYKER OM DET. JAG ÄLSKAR DET! -
 
Ta hand om dig!
 
 

2013-05-19
12:26:40

Grillad efterrätt...
Igår på Pingsafton körde vi på grilltema här hemma. Vi började med att grilla revben, kotletter, majs och bakadpotatis. Till det serverades egengjord gucamole och andra smarriga såser. När vi ändå hade tänt grillen. Vi har gasolgrill så för vår del handlade inte efterrätten om att ta till vara på den fina glöden på grillen. Men ni som har kolgrill, måste ju testa denna goda efterrätten som tillagar sig själv medans man äter huvudrätten. Visst är det så att det oftast är som bäst glöd när man grillat färdigt? Typiskt.
 
Här kommer ett somrigt tips på efterrätt
 
 
 
GINO PÅ GRILLEN 
(Gratinerad frukt med vitchoklad)
4 pers
 
4 st kiwi
8 st jordgubbar
4 st nävar hallon
1 lime
Vitchoklad
 
Gör så här:
 
1. Skala kiwi, "snoppa" jordgubbarna.
2. Lägg frukterna i folie alt i små grytor.
3. Riv limeskal och vit choklad över frukten.
4. Knyt i hop foliepaketen alt. lägg på grytlocken och ställ på grillen tills chokladen smält.
 
 
 
 
  
- Servera med vaniljglass - 
 
 
 
Bon appetit! 
 ♥
 
 

2013-05-17
14:56:35

Romerska bågar
När man får oväntat besök eller att man vill bjuda hem någon med kort varsel är det bra att kunna slänga ihop någon fika snabbt och lätt. Helst ska det vara ingredisenser som man har hemma. Bara tanken att behöva springa till affären gör en trött. Jag känner att när jag väl är hemma orkar jag inte hålla på att handla varje dag, utan föredrar att storhandla så att man har maten som behövs för veckan hemma. I onsdags när vi fick besök gjorde jag en god kladdkaka med romerskabågar. Nu är det kanske inte så att man alltid har romerskabågar hemma, men just denna gången hade jag det.
 
Grundreceptet är på en vanlig kladdkaka som jag hittade på arlas hemsida. Den gick snabbt att göra och var så där gott kladdig. Ibland tröttnar jag på "vanliga" kladdkakor även om det finns hur många olika recept som helst på just det, så varför inte lägga i något gott som man har hemma i skafferiet. 
 
KLADDKAKA med ROMERSKA BÅGAR
 
100 g Svenskt Smör från Arla
12 dl strösocker
2 st ägg
12 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 näve romerskabågar
 
GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull.

2. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl.

3. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.

4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

5. Tryck ner romerska bågar i kladdkakan. 

6. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten.

7. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker.                                                                        

 
 
- Servera med grädde eller glass - 
 
                                                                                                                Grundrecept från arla.se

2013-05-15
09:08:22

Att göra en lättare kvällsmat...
Var precis vad jag gjorde igår kväll. Ingen av oss var speciellt hungriga, men något var vi ändå tvugna att få i oss. Hade köttfärs hemma och Johans förslag var tacos. Jag älskar också tacos, men ibland kan det bli lite tjatigt. Eftersom jag gillar taco-smaken, stekte jag köttfärsen med tacokryddorna. Maten blev toppen och extra plus att det var så enkelt att göra. Till rätten kan man servera sallad & tacochips och om man vill ha det lite matigare går det utmärkt med pasta.
 
GODA TACORÖRAN
4 pers
 
4-5 st avokado
600 g köttfärs
2 påsar tacokrydda
1 st purjolök
1 liten burk créme fraiche (vanlig)
7 msk Santa Maria Chunky salsa, medium
1 pkt apetina fetaost block
1 pkt riven tacoost
 
Gör så här:

1. Stek köttfärsen tillsammans med två påsar tacokrydda.
2. Mosa avokadon i en gratängform. 
3. När köttfärsen är färdig, lägg den ovanpå avokadon.
4. Hacka upp hela purjolöken och lägg ovanpå köttfärsen. 
5. Smeta över créme fraiche och salsa.
6. Smula över fetaosten och strö sedan över den rivna osten.
7. Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
- Det var inte lätt att få till en bild på röran så att den såg så där inbjudande ut precis. Men jag lovar att den var hur god som helst :)  - 
 
Kram Emelie 
 

2013-05-13
20:39:13

Att tillaga en krämig rätt
Vad ska vi äta idag? Känner ni igen den ständiga frågan som man får höra/känna nästan varje dag? För någon vecka sedan gjorde jag en super smarrig pastagratäng med köttfärs. Maten var en perfekt vardagsrätt som jag kommer göra många gånger till. Nästa gång jag gör den kanske jag slänger i någon ny ingrediens bara för att variera sig lite. Hela familjen uppskattade denna rätten som var mättsam och hur god som helst. Det jag tycker är svårast med att laga vardagsmat är att Ebba ska gilla maten också. Hon är ingen potatis/potatismos älskare, något som jag älskar. Tyvärr har det den senaste tiden nästan bara blivit recept med ris eller pasta som innehåll.
Är det fler än vi i vår familj som älskar pasta? Man kan variera olika pastarätter i all oändlighet. Jag älskar det!
 
KRÄMIG PASTAGRATÄNG
6 pers
 
800 g nötfärs
2 st gula lökar 
2 st mozzarellabollar
2 st tomater
Penne pasta 1 pkt Barilla 500g
2 msk soja
1 pkt arla creme cheese vitlök/örter
2/3 pkt philadelphia ost naturell
1 burk polpa krossad tomat (italiensk)
2 msk Maizenaredning för brunsås
5 dl Grädde
1 påse bladspenat
Riven gratängost
Salt, svartpeppar, allroundkrydda 
Smör
 
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningen. När pastan är färdig lägg den i botten på en ungsform.
2. Finhacka gul lök och fräs i smör.
3. Stek köttfärsen tillsammans med löken. Krydda med salt, svartpeppar och allroundkrydda.
4. Häll på de krossade tomaterna och grädden. 
5. Häll på soja och maizenaredning. Låt puttra några minuter. Smaka av och krydda ev. mer
6. När köttfärsen har fått god smak, blanda ner bladspenat. 
7. Häll köttfärsblandningen över pastan.
8. Skär tomaterna i skivor och lägg ovanpå köttfärsen.
9. Klicka över creme cheese samt philadelphia ost på köttfärsen.
10. Hacka mozzarellan och lägg på. Avsluta med att strö över riven ost. 
11. Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 15-20 minuter.
 
TIPS:
- Sätt ugnen på grillfunktionen de sista minutrarna så gratängen får en gyllenbrun färg -
 
 
 
 
 
 
 
Hoppas ni kommer gilla detta och att det kanske blir en ny favorit vardagsrätt som hela familjen uppskattar :)
 
All kärlek!

2013-05-09
10:45:00

Kall mat är perfekt sommarmat
På sommaren och när det är varmt ute blir jag genast mycket mer sugen på kall mat. Det är också perfekt att bjuda på kalla rätter, då det oftast kan förberedas i god tid innan det skall ätas. När vi har kompisar hemma på middag, så vill jag inte stå i köket och laga mat när de kommer. Jag vill umgås och passa på att prata, därför tycker jag det är perfekt att bjuda på mat som går att förbereda tidigare på dagen eller till och med kvällen innan. 
Något som är lite av en favorit hos oss här hemma är kall fläskfilé. Det finns säkert tusen olika recept på just kall fläskfilé och här är ett som är riktigt gott för den som älskar oliver och kapris. 
 
Kall fläskfilé med smaker av syrligt, sött och salt
6 pers

850 g fläskfilé
salt 
peppar 
smör
 
Dressing:
3/4 dl olivolja
1 msk honung
1 st citron + skal
1 chili
2 msk rosmarin
1 dl oliver
2 st vitlöksklyftor
salt
vitpeppar
3 msk kapris
 
Gör så här:
 
1. Knåda in fläskfilén med salt och svartpeppar.
2. Lägg smör i en stekpanna och bryn fläskfilén tills den får färg.
3. Sätt i en termometer i fläskfilén och ställ in den i ugnen på 175 grader tills den fått
en innertemperatur på 65 grader.
4. Blanda samman allt till dressingen (Skär oliverna på mitten, finhacka chilin).
5. Skär fläskfilén i tunna skivor och lägg dem i en bunke med lock.
6. Häll marinaden över fläskfilén och ställ in i kylen över natten.
 
- Jag serverade potatisgratäng till fläskfilén, men till sommaren röstar jag på en smarrig färskpotatissallad som bästa tillbehöret -
 
 
 
 
 
Tack för att du kollar in här :)
All kärlek
 
 
 
 

2013-05-07
10:43:00

Till förrätt eller huvudrätt
Precis som utlovat kommer idag recept på en fantastiskt god pepparrotssoppa. Jag hade den till förrätt på Valborgsmässoafton, men det går givetvis lika bra att ha den till huvudrätt vid en lättare måltid. Soppan var fräsch och kändes precis lagom mäktig. Innan jag hällde upp soppan i skålar, skar jag ner kallrökt lax. Toppade med gräslök och grissinipinnar. Denna soppan kommer göras fler gånger här hemma. Ett extra plus i kanten var smidigheten att tillaga den. Jag förberedde till och med soppan på förmiddagen och sen fick den stå och vila i kylen. Värmde på den på plattan och sen var den färdig att serveras. Lätt som en plätt :)
 
Pepparrotssoppa
4 pers
 
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 msk maizenamjöl (utspätt i lite vatten)
2 burkar pepparrotsfärskost (Cantadou)
1 burk créme fraiche (2dl)
6 cm pepparrot i tub
Rökt lax
Salt
Gräslök
Grisinipinnar
 
Gör så här:
 
1. Koka upp vatten och buljongtärningarna.
2. Rör ned pepparrotsosten och créme fraichen.
3. Vispa ner maizena, red av.
4. Vispa ner pepparrot på tub och smaka av med salt.
5. Skär laxskivorna i skivor och lägg i botten på tallriken. 
6. Häll soppan över laxen och garnera med gräslök.
 
- Färdig att serveras med grisinipinnar -
 
 
 
 
- Mitt objektiv på min kamera har tyvärr gått sönder, därav de dåliga mobilbilderna -
 
All kärlek!
 

2013-05-05
13:04:56

En efterrätt...
Äntligen har värmen hittat hit. Jag hoppas innerligt att den är här för att stanna. Humöret blir bättre, allt blir lättare, roligare på något sätt när solen skiner och man kan slänga av sig tjocka vinterkläder. De senaste dagarna har vi spenderat utomhus. Har till och med varit tvungen att smörja in Ebbas små kinder. 1:a maj var vi på Öströö fårfarm och majade. Mycket folk och många picknickkorgar. 
 
 

 
På Valborgsmässoafton hade vi vänner hemma. Jag bjöd på en fantastiskt god pepparrotssoppa till förrätt med kallrökt lax. Den fick tummen upp av alla och åts upp med god aptit. Till huvudrätt hade jag gjort en potatisgratäng med kall fläskfilé till. Även denna rätt gick åt som smör i solsken. Det var endast två små bitar fläskfilé kvar när vi var färdiga. Älskar när tallrikarna rensas, det är ett bra tecken på god mat :) 
Till efterrätt bjöds det på daimtårta. Den efterrätten är så fasligt god. Har du inte testat att göra den, så gör det. Jag lovar att den kommer uppskattas. Vi var 6 vuxna som tillsammans hjälptes åt att äta upp en hel tårta. Det var inte en endaste millimeter kvar av tårtan när vi var klara :) :) 
 
Recept på valborgsmenyn kommer i veckan. Nu till en efterrätt som min vän hade gjort när vi var där igår som var så god att jag inte kunde sluta äta. 
 
CITRONCHEESCAKE med LEMONCURD
 
Ingredienser:

Botten:
12 stycken Digestivekex
75 gram riktigt smör
 
Fyllning:
250 gram philadelphiaost
1 dl mörkt muscovadoråsocker (vanligt råsocker går också bra)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet skal från citron
2 dl grädde
 
Lemoncurd:
2 st citroner
2 st ägg
4 dl florsocker
75 gram riktigt smör
 
Gör så här:

1. Tag en paj med löstagbar kant. Smöra den lätt.
2. Gör sedan botten till cheescaken genom att smälta smöret i en kastrull.
3. Häll smöret sedan i en matberedare tillsammans med digestivekexen.
4. Mixa till en smet som du sedan trycker ut på botten av formen. Ställ svalt.
5. Gör Lemoncurden genom att börja tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint.
6. Lägg undan en tesked av det rivna skalet till fyllningen.
7. Pressa sedan ur 1 dl saft ur citronerna.
8. Vispa samman alla ingredisener till lemoncurden, utom smöret.
9. Häll över i en kastrull och sjud på svag värme under omrörningen tills smeten tjocknat.
10. Tillsätt smöret, låt det smälta och tag sedan kastrullen från värmen.
11. Kyl lemoncurden genom att ställa den i vattenbad eller i kylskåpet.
12. Gör fyllningen genom att vispa samman grädde, socker och vaniljsocker.
13. Det skall vispas lätt men inte vara för rinnigt. 
14. Tillsätt philadelphiaosten och det rivna citronskalet och vispa lätt.
15. Häll fyllningen över kexbottnen och ställ i frysen tills kakan stelnat ordentligt.
16. Bred sedan över lemoncurden och låt stå ytterligare en stund i frysen tills lemoncurden stelnat.
17. Ta fram cheescaken en stund innan den skall serveras, cirka 15 minuter.
 
 
 
 
- Denna efterrätten är perfekt att ha i frysen och ta fram vid oväntat besök eller efter en härlig grillkväll -
 
All kärlek!