dagarmedmig

2013-05-05
13:04:56

En efterrätt...
Äntligen har värmen hittat hit. Jag hoppas innerligt att den är här för att stanna. Humöret blir bättre, allt blir lättare, roligare på något sätt när solen skiner och man kan slänga av sig tjocka vinterkläder. De senaste dagarna har vi spenderat utomhus. Har till och med varit tvungen att smörja in Ebbas små kinder. 1:a maj var vi på Öströö fårfarm och majade. Mycket folk och många picknickkorgar. 
 
 

 
På Valborgsmässoafton hade vi vänner hemma. Jag bjöd på en fantastiskt god pepparrotssoppa till förrätt med kallrökt lax. Den fick tummen upp av alla och åts upp med god aptit. Till huvudrätt hade jag gjort en potatisgratäng med kall fläskfilé till. Även denna rätt gick åt som smör i solsken. Det var endast två små bitar fläskfilé kvar när vi var färdiga. Älskar när tallrikarna rensas, det är ett bra tecken på god mat :) 
Till efterrätt bjöds det på daimtårta. Den efterrätten är så fasligt god. Har du inte testat att göra den, så gör det. Jag lovar att den kommer uppskattas. Vi var 6 vuxna som tillsammans hjälptes åt att äta upp en hel tårta. Det var inte en endaste millimeter kvar av tårtan när vi var klara :) :) 
 
Recept på valborgsmenyn kommer i veckan. Nu till en efterrätt som min vän hade gjort när vi var där igår som var så god att jag inte kunde sluta äta. 
 
CITRONCHEESCAKE med LEMONCURD
 
Ingredienser:

Botten:
12 stycken Digestivekex
75 gram riktigt smör
 
Fyllning:
250 gram philadelphiaost
1 dl mörkt muscovadoråsocker (vanligt råsocker går också bra)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet skal från citron
2 dl grädde
 
Lemoncurd:
2 st citroner
2 st ägg
4 dl florsocker
75 gram riktigt smör
 
Gör så här:

1. Tag en paj med löstagbar kant. Smöra den lätt.
2. Gör sedan botten till cheescaken genom att smälta smöret i en kastrull.
3. Häll smöret sedan i en matberedare tillsammans med digestivekexen.
4. Mixa till en smet som du sedan trycker ut på botten av formen. Ställ svalt.
5. Gör Lemoncurden genom att börja tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint.
6. Lägg undan en tesked av det rivna skalet till fyllningen.
7. Pressa sedan ur 1 dl saft ur citronerna.
8. Vispa samman alla ingredisener till lemoncurden, utom smöret.
9. Häll över i en kastrull och sjud på svag värme under omrörningen tills smeten tjocknat.
10. Tillsätt smöret, låt det smälta och tag sedan kastrullen från värmen.
11. Kyl lemoncurden genom att ställa den i vattenbad eller i kylskåpet.
12. Gör fyllningen genom att vispa samman grädde, socker och vaniljsocker.
13. Det skall vispas lätt men inte vara för rinnigt. 
14. Tillsätt philadelphiaosten och det rivna citronskalet och vispa lätt.
15. Häll fyllningen över kexbottnen och ställ i frysen tills kakan stelnat ordentligt.
16. Bred sedan över lemoncurden och låt stå ytterligare en stund i frysen tills lemoncurden stelnat.
17. Ta fram cheescaken en stund innan den skall serveras, cirka 15 minuter.
 
 
 
 
- Denna efterrätten är perfekt att ha i frysen och ta fram vid oväntat besök eller efter en härlig grillkväll -
 
All kärlek!
 
 
 
 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: